ARD/ZDF z družic Astra 1 od poloviny roku 2020 už jen v HD?
Autor: Petr Miklík , e-mail: Petr.Miklik@seznam.cz Přidané: 21.02.2018
Komise pro stanovení finančních potřeb německých veřejnoprávních vysílacích organizací KEF (Kommission zur Ermittlung des Finanzbedarfs der öffentlich-rechtlichen Rundfunkanstalten) usiluje o to, aby německé veřejnoprávní stanice ARD a ZDF v polovině roku 2020 ukončily satelitní šíření svých programů ve standardním rozlišení obrazu (SD) na družicovém systému Astra 1 na orbitální pozici 19,2° východně.


Pak by bylo možné přijímat tyto stanice už jen ve vysokém rozlišení (HD). S tímto krokem, který komise KEF popisuje ve své nyní prezentované 21. zprávě, jsou spojeny především úspory nákladů.

Podle komise KEF se stanice ARD a ZDF - pod moderováním mediálních úřadů spolkových zemí - podílejí na "kulatém stole" o budoucnosti satelitního šíření. Předmětem je také otázka, kdy může být ukončeno souběžné vysílání televizních programů v kvalitativních úrovních SD TV a HD TV, uvádí komise KEF ve své zprávě. „Nyní je naděje, že tento krok by mohl být možný ze strany veřejnoprávních poskytovatelů programů v polovině roku 2020.“ Proto komise KEF v druhé polovině roku 2020 už neuzná finanční požadavky na satelitní šíření ve standardním rozlišení.

Zatímco u německých veřejnoprávních organizací ukončení vysílání ve standardním rozlišení na družicích Astra 1 by bylo relativně bez problémů, situace u německých privátních stanic se jeví obtížnější. Jejich HD programy nejsou volně přijímatelné, nýbrž jsou součástí placené, kódované platformy HD+.

V současnosti si však méně než 20 % německých domácností s HD satelitním přijímačem předplácí programy ve vysokém rozlišení, velká většina diváků je spokojena s nekódovanou (FTA), bezplatnou verzí stanic providerů RTL a Sat.1 & Co ve standardním rozlišení. Ukončení vysílání ve standardním rozlišení by tím mělo za následek značné ztráty pokrytí signálem pro privátní stanice - s příslušným dopadem na příjmy z reklam.


Platforma Diveo mediální skupiny M7 Group je od nedávna druhým poskytovatelem programů, který komerčně využívá verze s vysokým rozlišením privátních stanic na družici Astra.

I společnost Media Broadcast by zřejmě chtěla vstoupit na tento trh s platformou Freenet TV Sat.

Jestli noví poskytovatelé programů přinesou rozmach a tím uvolní cestu pro ukončení vysílání ve standardním rozlišení německých privátních stanic, to se teprve uvidí.


S využitím zdroje: Dr. Jörn Krieger, Infosat.de, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/25777/ard-zdf-z-druzic-astra-1-od-poloviny-roku-2020-uz-jen-v-hd/