Cyklisté za sluncem: Paříž – Nice
Autor: Media:List CZ , e-mail: info@media-list.cz Přidané: 27.02.2018
76. ročník závodu Paříž – Nice startuje v neděli 4. března. Cyklisty čeká do 11. března celkem 8 etap včetně individuální časovky. „Závod za sluncem“, tak se říká etapám mezi francouzskou metropolí a Nice na Azurovém pobřeží. Přestože to odporuje jménu závodu, letošní ročník opět nezačíná přímo v Paříži, ale v Chatou v departmentu Yvelines.


Celkově závod měří téměř 1200 kilometrů, úvodní etapy jsou tradičně rovinaté, časovka na 18 kilometrů má ovšem v úvodu stoupání o téměř 300 výškových metrů. Náročný profil mají i tři etapy na závěr závodu, nejvyšším bodem celého ročníku je Valdebrole La Colmiane v nadmořské výšce 1500 metrů, kopcovitá je i poslední etapa v okolí Nice s šesti vrchařskými prémiemi.

V pelotonu budou sestavy všech 18 týmů World Tour, podle předběžné startovní listiny by se měli na start postavit např. obhájce Sergio Luis Henao, Ilnur Zakarin, Bauke Mollema, a také řada špičkových spurtérů – Alexander Kristoff, Nacer Bouhanni, Dylan Groenewegen, Arnaud Demare, John Degenkolb.

Nejslavnějším mužem historie závodu je Sean Kelly, který již pracoval jako expert Eurosportu. Irský cyklista vyhrál etapy mezi Paříží a Nice sedmkrát za sebou v letech 1982–1988. V listině vítězů prestižního podniku najdeme největší jména historie cyklistiky – Eddy Merckx, Raymond Poulidor, Jacques Anquetil, Joop Zoetemelk, Miguel Indurain.

Nejvíce vítězství slavili francouzští cyklisté, celkem 21, naposledy se ale domácí jezdec radoval v roce 1997, tehdy dovršil hattrick Laurent Jalabert. V posledních letech jsou mimořádně úspěšní cyklisté stáje Sky, etapy do Nice vyhráli Bradley Wiggins, dvakrát Richie Porte, předloni Geraint Thomas a loni Sergio Luis Henao.

Úvodní etapu vysílá Eurosport 2 ŽIVĚ v neděli 4. března od 15:30 hod. Etapy za sluncem komentuje Martin Hačecký. Eurosport bude zároveň od 7. do 13. března vysílat závod Tirreno – Adriatico.


Vít Rosenbaum, Marketing & PR, Media:List CZ

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/25798/cykliste-za-sluncem-pariz-nice/