SES ASTRA rozšiřuje hlavní orbitální pozici
Autor: PR Press SES Astra , e-mail: info@ses-astra.com Přidané: 23.10.2007
Společnost SES ASTRA, člen skupiny SES (kótovaná na burzách cenných papírů Euronext Paris a v Lucembursku pod titulem SESG), dne 23. 10. 2007 oznámila, že přesunula svůj satelit ASTRA 1E z aktuální orbitální pozice 19,2° východně na pozici 23,5° východně, aby nahradil satelit ASTRA 1D. Životnost satelitu ASTRA 1D se přiblížila k plánované hodnotě.

Na nové pozici je satelit ASTRA 1E umístěn vedle družice ASTRA 3A a zahájí svůj provoz koncem tohoto měsíce. Přesun satelitu ASTRA 1E byl umožněn díky úspěšnému startu družice ASTRA 1L, která zahájila svůj provoz na orbitální pozici 19,2° východně v červenci.

Další nový satelit, ASTRA 3B, bude vynesen na orbitální pozici 23,5° východně v závěru roku 2009. Tím se k 37 transpondérům, které jsou nyní k dispozici na orbitální pozici 23,5° východně na družicích ASTRA 3A a ASTRA 1E, připojí dalších 19 transpondérů.

Společnost SES ASTRA rozšiřuje pozici 23,5° východně na novou hlavní orbitální pozici pro přímý příjem ze satelitu DTH (Direct-to-Home) a soustřeďuje se přitom zvláště na dynamický trh států Beneluxu, střední a východní Evropy. Již dnes je na orbitální pozici 23,5° východně k dispozici více než 330 televizních a rozhlasových stanic, včetně provozovatelů satelitní platformy Sky Link ze Slovenska a CS Link z České republiky.

CS Link má nyní více než 250 tisíc aktivovaných přístupových karet (Smart Cards) na trhu; česká stanice Nova TV zahájila vysílání prvního českého pilotního kanálu ve formátu s vysokým rozlišením HD (High Definition) v platformě CS Link.

Z pozice 23,5° východně také vysílají regionální nizozemské rozhlasové stanice a poskytovatel satelitní televize Canal Digitaal. Společnost SES ASTRA nedávno uzavřela smlouvu s operátorem Canal Digitaal na další transpondérové kapacity na orbitální pozici 23,5° východně pro start nové tématické nabídky koncem tohoto měsíce a pro nový paket s vysokým rozlišením HD v příštím roce.

Úspěšné zavádění příslušenství k satelitní parabole pro současný příjem signálu z pozice 19,2° východně a 23,5° východně s dvojitým konvertorem (Duo LNB) umožňuje domácnostem se satelitním přijímačem příjem více než 1500 digitálních programů neplacené televize (Free-TV), placené televize (Pay-TV), rozhlasových programů a služeb z obou hlavních orbitálních pozic společnosti SES ASTRA.

Z orbitální pozice 23,5° východně je také provozována inovační širokopásmová satelitní služba ASTRA2Connect a dále se vyvíjí. Satelitní změny na pozici 23,5°východně nemají žádný důsledek na služby pro uživatele společnosti ASTRA, protože oba satelity využívají stejné kmitočty.

„Přesun satelitu ASTRA 1E je významným krokem pro společnost SES ASTRA, aby se na orbitální pozici 23,5° východně naše služby DTH dále rozšířily pro stanice v celé Evropě”, řekl pan Alexander Oudendijk, obchodní ředitel společnosti SES ASTRA. „To je základem pro další růst přímého satelitního příjmu a obousměrných satelitních širokopásmových služeb. Díky družici ASTRA 1E a vypuštění satelitu ASTRA 3B dále významně rozvineme naší satelitní flotilu a atraktivitu a dále zvýšíme vysokou kvalitu našich služeb pro zákazníky.”


Markus Payer, SES ASTRA


O společnosti SES ASTRA, www.ses-astra.com:

Satelitní systém ASTRA představuje přední DTH satelitní systém v Evropě. Poskytuje své služby asi 109 milionům domácnostem, které využívají příjem DTH nebo kabelové vysílání v Evropě. V současné době má ASTRA 13 satelitů, které přenášejí 1864 analogových a digitálních televizních a rozhlasových kanálů. SES ASTRA také poskytuje multimediální, internetové a telekomunikační služby na satelitní bázi pro firmy, vlády a jejich činnost. Na svých satelitech má dnes k dispozici 26 programů HDTV. ASTRA je tak nejvýznamnější vysílací platformou HDTV v Evropě. Hlavní orbitální pozice ASTRA jsou 19,2° východně, 28,2° východně, a 23,5° východně.

Společnost SES ASTRA je členem skupiny SES (kótovaná na burzách cenných papírů Euronext Paris a v Lucembursku pod titulem SESG). SES je vlastníkem tří předních provozovatelů satelitu - SES ASTRA v Evropě, SES AMERICOM v Severní Americe a SES New Skies, které zabezpečují globální spojení i pokrytí. Skupina také vlastní strategické podíly ve společnosti SES Sirius v Evropě, Ciel v Kanadě a Quetzsat v Mexiku. SES poskytuje špičková řešení v oblasti globální satelitní komunikace prostřednictvím své flotily 37 satelitů na 25 orbitálních pozicích. Další informace o skupině SES je možné najít na stránce: www.ses.com.


SES ASTRA Press, 23. 10. 2007, přeložil Petr Miklík

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/2580/ses-astra-rozsiruje-hlavni-orbitalni-pozici/