Post-punk, hiphop a začátky videoklipů aneb osmdesátky v ČT
Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 28.02.2018
Osmdesátá léta a netradiční hudební prostředí této doby připomene Česká televize v šesti dílech kritiky i diváky ceněného dokumentárního seriálu. Cyklus Vítejte v osmdesátých letech, mapující začátky hvězdných kariér Madonny, Depeche Mode, Modern Talking či Michaela Jacksona, startuje v pátek 2. března na ČT art.


„Šestidílná německá série představuje nejen tehdejší hudební scénu, ale je také společenskou a politickou sondou doby,“ popisuje dramaturg pořadu Petr Zvoníček a dodává: „Diváci mají možnost znovu spoluprožívat atmosféru osmdesátých let a podívají se do časů, kdy MTV převracela hudební byznys, kompaktní disk dobýval trhy a lidé na diskotékách tančili na Madonnu nebo Michaela Jacksona. Ameriku tehdy ovlivňoval punk, hiphop, britské kapely a začínající videoklipy.“

Každý ze šesti dílů, jejichž součástí jsou mimo jiné výpovědi hudebních osobností, producentů a autorů, se věnuje jednomu tématu. Hned první díl, který nabídne ČT art v premiéře v pátek 2. března od 21:50, připomene německou vlnu poprocku a post-punku, tedy dobu nekonvenčních písniček a experimentů s elektronickými zvuky. Divákům neuniknou ani představitelé syntpopu a novoromantici jakými jsou Eurythmics a Depeche Mode, ti nejlepší z hiphopu, rapu, blackmetalu, a dozví se, jak se vyvíjely hudební žebříčky a klipy.

Na cyklus volně naváže na ČT art čtyřdílné pokračování Vítejte v 90. letech.


Karolína Blinková, tisková mluvčí České televize

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/25803/post-punk-hiphop-a-zacatky-videoklipu-aneb-osmdesatky-v-ct/