MLS 2018 na Eurosportu
Autor: Media:List CZ , e-mail: info@media-list.cz Přidané: 02.03.2018

V sobotu 3. března startuje nový ročník Major League Soccer. Eurosport severoamerickou fotbalovou ligu vysílá již čtvrtým rokem, podobně jako v minulých letech uvidí diváci ŽIVĚ minimálně jeden zápas každý hrací týden.


Zatím stále platí, že MLS nedosahuje kvality lig evropských fotbalových velmocí, ale... návštěvností se jim každým rokem více a více přibližuje. Popularita MLS jde nahoru, čemuž přispívají i slavné evropské hvězdy jako španělský ostrostřelec David Villa. Loňská průměrná návštěvnost MLS dosáhla čísla 22 112, což je pouze o několik desítek (!) lidí méně než italská Serie A a přibližně o 5000 méně než španělská La Liga. Ovšem více než ligy ve Francii, Argentině, Brazílii, Nizozemsku.

Mezi kluby MLS se nejvyšší návštěvností chlubíval Seattle, ale v loňském roce chodilo nejvíce diváků na nováčka Atlantu United – průměrně 48 200 diváků, což je více než průměrná návštěvnost mnoha slavných evropských klubů (Atlético Madrid, Juventus, PSG, což jsou kluby na 4.–6. místě žebříčku UEFA). MLS má také vyšší průměrnou návštěvnost než NBA a NHL.

Vítěz loňského ročníku MLS Toronto FC přepsal historické statistiky severoamerického fotbalu. Poprvé v historii vyhrál MLS Cup kanadský klub a též poprvé v historii vyhrál některý ze severoamerických klubů MLS tzv. treble, tj. MLS Cup, Supporters´ Shield a Canadian Championship (nebo US Open Cup pro týmy z USA). Toronto zažilo až neuvěřitelnou sezonu. V základní části vybojovalo rekordních 69 bodů a překonalo dosavadní rekord LA Galaxy z roku 1998. O zisku Supporters´ Shieldu bylo jasno dlouho před koncem základní části, náskok na druhý NY City byl nakonec dvanáct bodů.

Do nové sezony vstupuje Toronto s posilami, přicházejí Gregory van der Wiel, který hrával několik let za PSG, Ager Aketxe z Bilbaa a nadějný Brazilec Auro ze Sao Paula. Mnozí jsou zvědaví, jak se suverén MLS Toronto popere v Lize mistrů CONCACAF s předními mexickými kluby.

Novinkou MLS 2018 je 23. klub Los Angeles FC, počet týmů Západní konference se tak rozšiřuje na dvanáct, ve Východní jich nadále zůstává jedenáct. Nováček podepsal smlouvy s několika velkými jmény MLS – Benny Feilhaber, Steven Beitashour, Laurent Ciman, hvězdami by měli být i mnohonásobný mexický reprezentant Carlos Veja a kostarický reprezentant Marco Ureña. Číslem jedna draftu je další hráč Los Angeles FC 20letý Portugalec João Moutinho, který vyrůstal ve Sportingu Lisabon.

V zimě se v MLS udál nejeden zajímavý přestup. Posiluje loňský nováček Atlanta, která překvapila atraktivní ofenzivní hrou, z Portlandu přestupuje americký reprezentant Darlington Nagbe. Další americký reprezentant Gyasi Zardes skončil působení v LA Galaxy, jeho novým klubem je Columbus Crew, nejlepší asistent ligy Sacha Kljestan opouští NY Red Bulls a bude nastupovat za Orlando. V MLS nadále působí řada evropských a jihoamerických fotbalových hvězd, mj. David Villa, Bastian Schweinsteiger, Sebastian Giovinco, kariéru naopak ukončili Andrea Pirlo a Kaká.

Diváci Eurosportu se v MLS konečně dočkají českého zástupce, barvy Philadelphie Union bude hájit reprezentant Bořek Dočkal. Dres Realu Salt Lake bude již druhý rok oblékat slovenský reprezentant Albert Rusnák. Jeho úvodní sezona v MLS byla úspěšná, nastřílel 7 gólů, na dalších 14 přihrál, vyšší počet asistencí měli v lize pouze tři hráči – Sacha Kljestan, Víctor Vázquez a Lee Nguyen.

23. ročník MLS startuje, držitele Supporters´ Shieldu pro nejlepší tým základní části bychom měli znát nejpozději 28. října, vzápětí začne play-off, která vyvrcholí MLS Cupem 8. prosince. Každý tým sehraje 34 zápasů, pravidla pro postup do play-off zůstávají, do vyřazovacích bojů vstoupí nejlepších šest týmu každé konference. V létě bude MLS krátce přerušena kvůli mistrovství světa.

Eurosport bude opět vysílat zápasy ligové sezóny, navíc MLS play-off, MLS Cup a All-Star Game. Máme se na co těšit, fanoušky čeká nejeden skvělý zápas, nejeden nádherný gól, každý víkend si diváci vychutnávají spoustu emocí hráčů i fanoušků. MLS budou podobně jako v minulých letech komentovat Tomáš Petr, Radek Barkman, Petr Nejedlý, Jiří Svatoš a další komentátoři české verze Eurosportu.


Takto vypadá vysílání 1. kola:

4. března:

Eurosport 2 - 22:45 Magazín MLS
Eurosport 2 - 23:15 ŽIVĚ Seattle Sounders vs Los Angeles FC (komentuje Tomáš Petr)


5. března:

Eurosport 2 - 01:45 ŽIVĚ Sporting Kansas City vs New York City (komentuje Radek Barkman)


Vít Rosenbaum, Marketing & PR, Media:List CZ

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/25809/mls-2018-na-eurosportu/