České Radiokomunikace spustily vysílání DVB-T2 v přechodové síti z dalších vysílačů – Klínovec a Ploštiny
Autor: České Radiokomunikace , e-mail: info@radiokomunikace.cz Přidané: 02.03.2018
Přechodová síť pro vysílání v novém standardu televizního vysílání DVB-T2 pokrývá další dvě oblasti. České Radiokomunikace (CRA) rozšiřují vysílaní v Karlovarském a Zlínském kraji, a to z vysílačů Klínovec (Jáchymov) a Ploštiny (Valašské Klobouky). Přechodová síť tak v současné době pokrývá už 97,9 % domácností. Prostřednictvím přechodové DVB-T2 sítě již vysílá 18 televizních programů.


„Pozemní televizní vysílání poskytuje divákům širokou nabídku programů, a přitom je pro ně jako jediné bezplatné. Jenom v rámci přechodové sítě DVB-T2 mají diváci nyní k dispozici 18 televizních programů. Souběžné vysílání nové DVB-T2 sítě se stávajícími DVB-T sítěmi divákům zajistí plnou přístupnost televizních programů i v době přechodu. Ještě v tomto roce pokryjeme DVB-T2 signálem 99 % obyvatelstva. Pokrytí tak bude tedy stejné nebo lepší, než jaké má pozemní televizní vysílání dosud,“ říká Martin Gebauer, generální ředitel CRA.

Přechod na DVB-T2 je nutný z důvodu odebrání části televizních kmitočtů, které budou po roce 2020 alokovány pro mobilní datové sítě „5G“. Pozemní vysílání využívá zhruba 60 % domácností v ČR a je to jediná platforma, která je pro diváky bezplatná. Souběžné vysílání, které spustily CRA v souladu se schválenou vládní strategií a novelou Zákona o elektronických komunikacích, má velmi důležitý sociální rozměr, protože umožní domácnostem se na nový vysílací standard včas připravit.

Pokud lidé nyní neplánují nákup nového televizoru nebo set top boxu, nemusí nic řešit, protože stávající DVB-T vysílání bude dostupné do roku 2020. To znamená, že diváci mají čas na nákup nového přijímače až do roku 2020. Pokud si však domácnosti budou z jakéhokoli důvodu pořizovat nový televizní přijímač nyní, měl by to být takový, který podporuje nový standard vysílání DVB-T2 / HEVC. Aktuální a pravidelně doplňovaný seznam těchto přijímačů, který nyní obsahuje více než 1300 položek, diváci naleznou na stránkách www.dvbt2overeno.cz.

Vysílání z vysílačů Klínovec a Ploštiny bylo spuštěno 28. února 2018 v 10:00 hod.


Technické parametry:

Klínovec kanál 31, horizontální polarizace, výkon ERP cca 50 kW
Ploštiny kanál 22, horizontální polarizace, výkon ERP cca 25 kW


České Radiokomunikace a.s. (CRA) jsou leaderem v poskytování digitální infrastruktury. Kromě vysílacích služeb se firma zaměřuje na propojování světa televize, rádia a internetu. Provozuje vlastní datová centra a svým zákazníkům poskytuje špičkový výpočetní výkon. CRA disponují vlastní optickou páteřní sítí a díky silné vysílací infrastruktuře mohou nabídnout zákazníkům i bezdrátové řešení, případně připojení blízkých lokalit pomocí optických vláken.


Petra Miterová, Tiskový mluvčí, Neopublic Porter Novelli
Anna Tůmová, Manažer marketingu a komunikace, České Radiokomunikace


 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/25814/ceske-radiokomunikace-spustily-vysilani-dvb-t2-v-prechodove-siti-z-dalsich-vysilacu-klinovec-a-plostiny/