České novinky na Prima ZOOM
Autor: TV Prima , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 05.03.2018
V březnu uvede Prima ZOOM nový český dokument Grygar, o životě nejznámějšího českého astronoma, a cestovatelskou talkshow Hausbót Petra Horkého. Pondělní večery budou patřit originálním rozhovorům se zajímavými hosty z Česka i ze světa. A k narozeninám pana Jiřího Grygara jsme připravili unikátní snímek o jeho životě, zájmech i názorech.


České unikátní premiéry na Prima ZOOM:

Od 5. 3., 21.20 hod. – Hausbót Petra Horkého
18. 3., v 20.00 hod. – Grygar


Hausbót Petra Horkého (12 dílů, každé pondělí po 21.00 a opakování čtvrtek v 14.40)

Přichází zbrusu nová originální česká cestovatelská talkshow režiséra a cestovatele Petra Horkého – Hausbót. Prvním hostem pořadu bude legendární cestovatel Miroslav Zikmund. Následovat bude Jane Goodallová, světově proslulá bioložka, která se proslavila svým celoživotním výzkumem šimpanzů a tím, že mimo jiné jako první dokázala, že nejen člověk, ale i zvířata dokážou používat nástroje. Dále se můžete těšit například na Reinholda Messnera (první člověk na vrcholu Everestu bez kyslíku a první, kdo zdolal všech 14 osmitisícovek), Freyu Hoffmeisterovou (kajakářka, která jako první na světě obeplula Jižní Ameriku, dále Austrálii, Island a aktuálně obeplouvá Severní Ameriku) a další světové i české osobnosti.

Petr Horký (*4. 2. 1973)

Režisér, polárník a moderátor. Natáčel na vybuchující sopce Merapi, s velkým bílým žralokem a s tygřími žraloky bez jakékoli bariéry. Na Maledivách objevil vraky starých lodí, došel na severní pól i pól chladu – nejchladnější obydlené místo světa, na lyžích přešel Grónsko, uskutečnil první zimní přechod mongolského jezera Khovsghol. Natáčel s osobnostmi, jako jsou Jane Goodallová, Edmund Hillary, Thor Heyerdahl, Reinhold Messner, Arthur C. Clarke, Erich von Däniken, s posledním mužem na Měsíci Eugenem Cernanem a dalšími. Od roku 1994 působil jako moderátor a později režisér v České televizi. Za celovečerní dokument Století Miroslava Zikmunda byl nominován na Českého lva, tento titul se stal v roce 2014 nejnavštěvovanějším dokumentem v českých kinech. V televizi moderoval přes 1 500 živě vysílaných pořadů. Je nositelem řady filmových ocenění (například Czech Press Photo, Grand Prix MFOF, Cena českých filmových klubů a další) a dvojnásobným držitelem literární Ceny Egona Erwina Kische.

5. 3. – Miroslav Zikmund
12. 3. – Jane Goodall
19. 3. – Reinhold Messner
26. 3. – Freya Hoffmeister


Grygar (repríza ve středu 21. 3. od 13.50)

Nový český celovečerní dokument o životě nejznámějšího českého astronoma Jiřího Grygara, který 17. března slaví 82. narozeniny. Jiří Grygar je jedním z nejslavnějších českých vědců. Astrofyzik, a hlavně popularizátor vědy, dokáže i ty nejsložitější otázky našeho světa přiblížit nejjednodušším způsobem. O něco podobného se snaží i celovečerní dokument, na jehož vzniku se podíleli studenti Slezské univerzity v Opavě. Ti s Grygarem vyrazili nejen po veřejných přednáškách a na jeho dlouhé cesty na kole po Česku, ale získali i exkluzivní přístup do argentinské observatoře Pierra Augera, kde se český vědec podílí na fascinujícím výzkumu kosmického záření.

Film se kromě vědeckých aktivit věnuje i životnímu příběhu slavného astronoma, který pochází z rodiny českých Slezanů a se svými rodiči prožil vyhnání z pohraničí během nacistické okupace. Nakonec mu kladou i otázku nejsložitější: Jak je možné, že jako vědec věří v Boha?


Ty nejzajímavější osobnosti na Prima ZOOM.


www.prima-zoom.cz – unikátní online magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články a ještě něco navíc


Mgr. Filip Budák, Externí konzultant odd. Marketingu a PR pro FTV Prima

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/25827/ceske-novinky-na-prima-zoom/