Cesta studentů ze školy v Jedličkově ústavu do běžného života
Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 28.03.2018
Jak vypadá studium na střední speciální Praktické škole v Jedličkově ústavu? Jaké těžkosti sebou přináší přechod z prostředí uzpůsobeného potřebám lidí s kombinovaným postižením do běžného života? Na tyto otázky odpoví dokumentární film Martina Ryšavého Tudy cesta vede, který připravil při příležitosti 105. výročí založení Jedličkova ústavu.


Snímek uvede Česká televize v premiéře v neděli 1. dubna od 17:50 hodin na ČT2.

„Tudy cesta vede zachycuje zejména tu fázi života postižených, kdy se snaží zapojit do běžného života. Ukazuje, že navzdory vžitým stereotypním představám je možné, aby i lidé s velmi komplikovaným postižením měli nějaký životní sen a cíl a směřovali za ním. Zda se jim ho nakonec podaří naplnit, je jiná věc. Jde ale o to, aby jim to nikdo neurčil, nevymluvil nebo nezakázal předem, aby sami mohli zjišťovat, co mohou a na co mají,“ popisuje režisér Martin Ryšavý.

Film vznikl v koprodukci s obecně prospěšnou společností Asistence, která poskytuje svým klientům odborné poradenství a personální asistenci, s jejíž pomocí si klienti ověřují své možnosti a schopnosti v úsilí o další životní uplatnění. Dokument se věnuje konkrétně lidem, kteří studují Tranzitní program v rámci Praktické školy v Jedličkově ústavu, jež připravuje žáky na běžný život.

„Přechod ze školy do pracovního života je pro lidi s kombinovaným postiženým složitý, přestože jejich zapojení není nereálné a může být pro společnost přínosem. Jen je někdy těží najít správnou cestu. Film ukazuje, jak důležité je mít na této cestě průvodce a podporu. Doufejme, že snímek přispěje k větší vnímavosti naší společnosti k specifickým potřebám našich bližních,“ doplňuje kreativní producentka Alena Müllerová.


Tudy cesta vede

režie, scénář a kamera: Martin Ryšavý
dramaturgie: Ivana Pauerová
kreativní producentka: Alena Müllerová


Karolína Blinková, tisková mluvčí České televize

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/25893/cesta-studentu-ze-skoly-v-jedlickove-ustavu-do-bezneho-zivota/