Velikonoce v České televizi: premiérový Klus, tradiční papež i jubilejní kuře
Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 29.03.2018
Zlatým Globem ověnčený dokument o králi Rock 'n' Rollu, záznam z turné Tomáše Kluse či valašský rodinný film Děda. Nejen tyto premiérové pořady uvidí o Velikonocích televizní diváci. Na obrazovkách ČT se objeví také pohádky, lidové tradice a chybět nebude ani každoroční poselství papeže Františka z Vatikánu, vysílané v přímém přenosu. Své pevné místo v programu má také benefiční pořad Pomozte dětem.


Projekt Pomozte dětem letos slaví dvacet let. Za dobu spolupráce České televize s Nadací rozvoje občanské společnosti se podařilo vybrat přes 222 milionů korun a podpořit tak téměř 200 tisíc znevýhodněných dětí. Přímý přenos benefičního večera, kterým diváky provede Jolana Voldánová, odvysílá ČT1 v pondělí 2. dubna od 21:35 hodin. V pořadu vystoupí například Marie Doležalová, Miro Žbirka, Pavel Callta, Xindl X nebo kapela O5 a Radeček.

Velikonoční program ale odstartuje již na Velký pátek, kdy bude mít na Jedničce premiéru rodinný film Děda v hlavních rolích s Františkem Segradem a Annou Čtvrtníčkovou. Filmová bude ČT1 i v neděli od osmi, kdy odvysílá divácky oblíbený snímek Teorie tygra, za který si herci Jiří Bartoška a Eliška Balzerová odnesli sošky Českého lva.

Program ČT2 na Velikonoce tradičně připomene křesťanské a lidové tradice nejen z Česka, ale i ze zahraničí. V přímém přenosu odvysílá každoroční poselství a požehnání papeže Františka - Urbi et Orbi. Rovněž živě nabídne Dvojka o Velikonocích i další dvě bohoslužby - Velkopáteční bohoslužbu z Těšína a v neděli slavnostní mši z katedrály svatého Václava v Olomouci. Setkání evangelického faráře Pavla Klineckého s římskokatolickým knězem Tomášem Halíkem uvidí diváci v pořadu Uchem jehly v premiéře v sobotu odpoledne.

Diváci ČT art se mohou těšit na svátky na hudební vlně. V pátek 30. března nabídne kulturní stanice v premiéře koncertní záznam vystoupení Tomáše Kluse, o dvě hodiny později zmapuje pořad Kombo brněnskou kapelu Midi Lidi, a v sobotu na české muzikanty naváže světový hudební dokument Elvis Presley: On Tour, oceněný Zlatým Globem.

Své pevné místo mají ve velikonočním programu také pohádky, od hraných až po animované. Déčko uvede v sobotu dopoledne premiérovou pohádku Heidi, děvčátko z hor a v neděli se malí diváci mohou těšit třeba na Velikonoční příběh pana Myšky. Jednička nabídne oblíbené příběhy - S tebou mě baví svět, Ať žijí duchové, Korunního prince nebo Chobotnice z II. patra. Pro nejmenší je již od neděle 25. března připraven tradiční webový velikonoční kalendář s množstvím her, soutěží i pohádek.


Karolína Blinková, tisková mluvčí České televize

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/25897/velikonoce-v-ceske-televizi-premierovy-klus-tradicni-papez-i-jubilejni-kure/