Psali jsme na Apríla: Česká televize spouští v Přechodové síti 11 ze tří vysílačů nový testovací kanál
Autor: Lipra , e-mail: lipra@satCentrum.com Přidané: 01.04.2018
Aprílový článek: Jak jste se již mohli dočíst (nejen) na webu satCentrum, spouští veřejnoprávní Česká televize v těchto dnech přechod na nový vysílací standard DVB-T2/HEVC (jinak též kodek H.265), který je podmínkou uvolnění pásma 700 MHz dosud využívaného pro zemské televizní vysílání. Toto pásmo musí Česká republika uvolnit na základě mezinárodních dohod i rozhodnutí Evropského parlamentu a Evropské Rady pro novou generaci rychlého mobilního internetu 5G.


Tento přechod je realizován spuštěním vysílání přechodového multiplexu veřejné služby ve standardu DVB-T2/HEVC, a to ve dnech 29. 3. (většina vysílačů v ČR), 20. 4. (vysílač Vimperk - Mařský vrch) a 10. 5. 2018 (Chomutov - Jedlová hora, Trutnov - Černá hora a Zlín - Tlustá hora).

Tento multiplex, označovaný jako Přechodová síť 11 obsahuje všechny programy ČT ve vysokém rozlišení Full HD) 1080p50. Jedná se o programy ČT 1, ČT 2, ČT 24 a ČT :D/ČT art.

Pro příjem vysílání je třeba mít přijímač s tunerem DVB-T2/HEVC. Většina nových televizorů by tuto podmínku měla splňovat a v takovém případě stačí televizor pouze přeladit. U některých přístrojů naladění proběhne automaticky. Pokud mají diváci starší televizor a chtějí i nadále využívat zemské televizní vysílání musí si zakoupit Set-Top-Box s tunerem DVB-T2/HEVC (jako tomu bylo při přechodu od analogového na digitální vysílání).

Tolik už dostatečně známé informace České televize, které jste jistě zaregistrovali. Jednu novinku však zatím Česká televize oficiálně nezveřejnila, a to, že ze tří vysílačů (už aktivovaných tento týden - 29. 3. 2018) bude vysílat ještě jeden pokusný testovací kanál ve velmi vysokém (UHD) rozlišení 3840 x 2160px / 50p. Tento kanál si mohou už dnes, 1. 4. 2018 naladit diváci v dosahu vysílačů Praha - Žižkov, Brno - Kojál a Ostrava - Hošťálkovice, kteří mají UHD televizor, případně UHD DVB-T2 receiver s tímto rozlišením. Takových televizorů se prodává v současné době ve větších uhlopříčkách (43 -65 palců) nejvíce.


Parametry pro naladění testovacího kanálu:

Vysílač Lokalita Kanál Vyzářený výkon [W] Polarizace

Praha Mahlerovy sady 31 32 000 vertikální
Brno Kojál 28 100 000 horizontální
Ostrava Hošťálkovice 28 100 000 horizontální


Nový zkušební kanál je zatím vysílaný pouze s identifikací CT test a jak je výše uvedeno, vysílá ve formátu Ultra HD s rozlišením 3840 x 2160 obrazových bodů (čtyřikrát větším než Full HD).

Dnes (1. 4. 2018) je vysílán přes den demokanál UHD1 společnosti SES Astra a platformy HD+. Signál ze satelitního uplinku poskytla do multiplexu společnost MX1.

Ve večerních hodinách se pak ve zkušebním vysílání má objevit několik hodin z vysílání Travelxp 4K. To je dokumentární program se snímky z exotických míst z více než 40 zemí, např. jsou propagovány snímky Modrého jezera Mount Gambier v jižní Austrálii nebo cestování s batohem po Izraeli... Travelxp vysílá nejen v UHD 4K, nýbrž v systému Hybrid Log-Gamma i v HDR. Pokud to televizor podporuje, HDR nabízí větší rozsah kontrastu.

A na Velikonoční pondělí 2. 4. plánuje kanál ČT test odvysílat převzatý přímý přenos v UHD ze mše z Baziliky svatého Petra v Římu, celebrované papežem Františkem, připravený italskou televizí Rai 4K.

Tolik program pro první dny zkušebního vysílání, které má našim divákům demonstrovat možnosti formátu Ultra HD ve vysílání DVB-T2. Vysílání nebude kódováno a může si jej tedy vyzkoušet každý divák s patřičným vybavením v dosahu uvedených vysílačů.


Krátce z historie vysílání České televize ve vysokém rozlišení (HD)

Vysílání České televize ve vysokém rozlišení, označované jako ČT HD, začalo zkušebním provozem v závěru srpna 2009. Do řádného provozu vstoupilo se začátkem Zimních olympijských her Vancouver 2010, v jejichž průběhu přebíralo obsah programů ČT2 a ČT4 v HD kvalitě.

Po skončení olympiády ČT HD zahájilo pravidelné přepínání mezi programy - nejprve mezi ČT1 a ČT2 v denních cyklech, později mezi ČT1, ČT2 a ČT4 i několikrát denně podle toho, na kterém programu byl v danou dobu vysílán pořad ve vysokém rozlišení. 1. března 2012 se z ČT HD stala ČT1 HD. Od 3. května 2012 má i Čtyřka trvale vyhrazenu distribuční cestu ve vysokém rozlišení.

1. 5. 2013 učinila Česká televize další krok směrem k rozvoji vysílání v HD a zpřístupnila hned tři terestrické kanály ve vysokém rozlišení ČT1 HD, ČT2 HD a ČT sport.

V prosinci 2014 bylo na družici spuštěno vysílání programu ČT2 HD, které bylo sloučeno s programy ČT1 HD a ČT sport HD do jednoho vysílaného signálu.

8. 11. 2016 rozšířila Česká televize na družici nabídku svých kanálů ve vysokém rozlišení. K ČT1, ČT2 a ČT sport přibyly v HD i programy ČT24, ČT :D a ČT art. Družicové vysílání všech programů ve standardním rozlišení bylo ukončeno 15. 11. 2016.

1. 4. 2018 startuje ČT Test v Přechodové síti 11 se zkušebním vysíláním ve formátu UHD.


S využitím zdrojů: Karel Moulík, Česká televize a www.digict.cz připravil Lipra, 1. 4. 2018

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/25908/psali-jsme-na-aprila-ceska-televize-spousti-v-prechodove-siti-11-ze-tri-vysilacu-novy-testovaci-kanal/