Tátové na rodičovské v docusoapu Čtyři v tom
Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 02.04.2018
Čtyři těhotenství, čtyři porody, čtyři ženy a čtyři tatínkové, kteří se nebojí žít svou roli naplno. Nová řada populárního dokumentárního seriálu dává v ještě větší míře slovo otcům a jejich pohledu na příchod dítěte do rodiny. Dva tátové jdou na rodičovskou dovolenou, dva jsou tradičními živiteli rodiny. První díl čtvrté řady Čtyři v tom uvede ČT1 ve středu 4. dubna ve 21.00 hodin.


„Už při těch přechozích sériích jsme si uvědomili, jak velkou změnou otcovská role ve společnosti prochází. Tátové jsou běžně u porodu, někdy i nedobrovolně, víc mužů zkouší fungovat na rodičovské dovolené, ale nemají to s čím srovnat, jejich otcové a dědové žili jinak,“ vysvětluje dramaturgyně seriálu Zuzana Trávníčková.

Hrdiny a hrdinkami čtvrté řady jsou čtyři manželské páry z řad fanoušků předchozích sérií. Diváci uvidí, jak se čtyři páry připravují na příchod miminka každý po svém. První dítě čekají Zuzana a Honza z Kyjova. Zdravotní sestřička a úředník se vzali nedávno po krátké známosti a jejich společnou vášní je moravský folklor. Pečovatelka Květa a její manžel Jirka budou mít druhé společné, ale Květino páté dítě. Spolu totiž kromě dvouletého Adámka vychovávají i Gábinu, Aleše a občas i nejstarší Dominiku z Květiných předchozích vztahů. Jirka jako poštovní řidič živí celou rodinu. Lenka pracuje jako vysoce postavená manažerka v automobilovém průmyslu a její muž Martin je na rodičovské s dvouletým Dominikem, do práce chodí na jeden půlden v týdnu. Teď čekají dcerku, se kterou chce být Lenka doma alespoň tři měsíce, ideálně celých pět měsíců mateřské, pak ji vystřídá opět Martin. Na rodičovskou se poprvé chystá i Jakub, jehož novomanželka Andrea úspěšně podniká v prodeji textilu na sociálních sítích. Starají se o čtyřletou Agátku z Andreina prvního manželství, která má lehčí vrozené postižení, a těší se na prvního společného potomka, Kubíka. „Je vidět, že se otcové se dnes věnují dětem více, než tomu bylo kdysi. Když jsem v práci řekl, že půjdu na rodičovskou dovolenou, tak místo očekávaných záporných reakcí jsem se setkal pouze s kladnými,“ říká Jakub Pilek z Chomutova.

Seriál se tentokrát méně zabývá kvalitami porodnictví u nás a více se zaměřuje na měnící se role uvnitř současné rodiny. Před kamerou se letos narodily všechny čtyři děti. „Ze Čtyř v tom se stal během let opravdový fenomén se stálou oblibou hlavně u mladých divaček, které procházejí stejnou životní fází. Téma je ve společnosti stále živé a zdaleka se nevyčerpalo. Jsem ráda, že série populárního docusoapu oslovuje i publikum, které běžně dokumenty nesleduje,“ uzavírá kreativní producentka Alena Müllerová.


Čtyři v tom

režie: Ivana Pauerová Miloševičová
scénář: Iva K. Jestřábová
dramaturgie: Zuzana Trávníčková, Martin Mareček
kamera: David Cysař, Radka Šplíchalová, Yvona Teysslerová
kreativní producentka: Alena Müllerová


Karolína Blinková, tisková mluvčí České televize

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/25915/tatove-na-rodicovske-v-docusoapu-ctyri-v-tom/