Na českém trhu je přes 1500 certifikovaných přijímačů pro DVB-T2. Pokryto je 98 % obyvatel a přechodové vysílání spouští i ČT
Autor: České Radiokomunikace , e-mail: info@radiokomunikace.cz Přidané: 04.04.2018

České Radiokomunikace (CRA) pokračují v testování a certifikaci televizních přijímačů, které jsou připravené na příjem nové generace digitální pozemního vysílání ve standardu DVB-T2. Na seznamu je aktuálně přes 1500 televizí a set top boxů.


Drtivá většina dnes prodávaných televizních přijímačů a set-top-boxů již umožňuje přijímat DVB-T2 vysílání i současné DVB-T. Divákům s individuálním TV anténou většinou stačí po nákupu nového přístroje zapnout automatické ladění.

V případě společných televizních antén (STA) v bytových domech je potřeba zajistit jejich úpravu servisní firmou, jinak diváci přijdou například o možnost sledovat všechny programy České televize (ČT) v HD kvalitě. V současné době pokrývá DVB-T2 přechodová síť CRA 98 % obyvatelstva a je zde k dispozici 18 televizních programů soukromých televizních stanic. Veřejnoprávní přechodový DVB-T2 multiplex s HD vysíláním všech svých šesti programů spouští Česká televize 29. března.

CRA zahájily certifikaci televizních přijímačů na podzim 2016, a to v rámci příprav na spouštění přechodové sítě DVB-T2. Proces certifikace slouží k zajištění co největšího počtu funkčních zařízení pro příjem DVB-T2. Certifikovaná zařízení jsou opatřena logem DVB-T2 ověřeno. Na stránkách www.dvbt2overeno.cz si mohou diváci ověřit, zda jejich zařízení je pro DVB-T2 vhodné. Aktuálně je v české obchodní síti k dispozici více než 1500 modelů televizních přijímačů a set-top-boxů.

Diváci, kteří nemají zajištěný individuální příjem, ale bydlí v bytových domech a využívají společné televizní antény, by již nyní měli myslet na nutné úpravy antén a kontaktovat specializované servisní firmy.

„Pozemní digitální vysílání je nejrozšířenější formou příjmu televize, které divákům poskytuje bohatou programovou nabídku nesledovanějších televizních stanic. Abychom i nadále divákům zajistili příjem bezplatné televize, spustili jsme už v roce 2017 tzv. přechodové DVB-T2 sítě, které zajistí celoplošné TV vysílání v době vypínání současného DVB-T vysílání v roce 2020. Zároveň pracujeme na certifikaci televizních přijímačů – aby diváci měli jistotu, že si kupují to správné zařízení. Přechod na DVB-T2 je vynucený krok ze strany Mezinárodní telekomunikační unie a my se snažíme o to, aby byl pro diváka co nejméně náročný. DVB-T2 navíc divákům nabídne příjem v HD rozlišení, řadu vylepšení a nových služeb,“ poznamenává ke změnám Martin Gebauer, generální ředitel CRA.

Diváci pozemního televizního vysílání, které je jako jediné bez poplatku, mohou v rámci přechodové sítě DVB-T2 CRA naladit 18 televizních programů. Přechodové sítě spouštějí i další provozovatelé pozemní vysílací infrastruktury. Česká televize startuje vlastní přechodový DVB-T2 multiplex 29. března 2018. V rámci své celoplošné přechodové sítě bude ČT šířit všech šest svých kanálů v nejlepší možné HD kvalitě 1080p.

České Radiokomunikace a.s. (CRA) jsou leaderem v poskytování digitální infrastruktury. Kromě vysílacích služeb se firma zaměřuje na propojování světa televize, rádia a internetu. Provozuje vlastní datová centra a svým zákazníkům poskytuje špičkový výpočetní výkon. CRA disponují vlastní optickou páteřní sítí a díky silné vysílací infrastruktuře mohou nabídnout zákazníkům i bezdrátové řešení, případně připojení blízkých lokalit pomocí optických vláken.


Petra Miterová, Tiskový mluvčí, Neopublic Porter Novelli
Anna Tůmová, Manažer marketingu a komunikace, České Radiokomunikace


 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/25921/na-ceskem-trhu-je-pres-1500-certifikovanych-prijimacu-pro-dvb-t2-pokryto-je-98-obyvatel-a-prechodove-vysilani-spousti-i-ct/