Pořádná Prima ZOOM jízda
Autor: TV Prima/satCentrum , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 15.04.2018
Vydejte se do světa s Prima ZOOM, a že vás toho čeká opravdu hodně. Vydáme se za Nebeskými jezdci z Lesotha; další dokumentární klasika – David Attenborough: Rajští ptáci; poznáte Temná proroctví; vydáme se s Terry Pratchettem na Cestu za orangutany; rozebereme nejznámější dopravní letadlo – Boeing 777 pod drobnohledem a ještě více unikátních snímků na Prima ZOOM. Užijte se dva týdny plné dokumentárních skvostů!


Prima ZOOM – svět ještě více zblízka!

19. 4., 22.00 – Nebeští jezdci z Lesotha

V jižní Africe je malá horská enkláva Lesotho, přezdívaná Nebeské království. Tam leží zapadlá prašná vesnice Semonkongk, ve které to vypadá jako na africkém „divokém západě“. Možná proto, že u plechových bud postávají koně a kovbojové, co na nich jezdí, se zahalují do vlněných dek. Kolem nejsou žádné pořádné cesty, takže místo v autech se tady cválá na hřebcích. Jediným spolehlivým dopravním prostředkem jsou osli nebo robustní poníci basuto. Začátkem října vesnice ožije, protože začíná největší závod roku. Jízda na koni je nejen naprostou nutností, ale zároveň i oblíbeným sportem a dobrou příležitostí pro mladé pastevce si pořádně zasoutěžit. Během hlasitých oslav v cíli závodu se seznámíme s letošními vítězi: Kabelem a Mphem. Stejně jako mnozí další místní šestnáctiletí i tito dva jezdí a závodí na koních už mnoho let. Nedostatek peněz a slabší zvířata jim zatím bránily v tom, aby se zúčastnili závodů za hranicemi Semonkongu – ale to se teď může změnit.


21. 4., 21.00 – David Attenborough: Rajští ptáci

David Attenborough představuje vlastní teorii k mystériu a odhalení, posedlosti a vědeckým zjištěním, které obklopují nepolapitelné rajské ptáky. Osobně strávil celý život jejich natáčením a často se mu podařilo zachytit je při některé činnosti vůbec poprvé. Zároveň se věnoval výzkumu rajských ptáků v přirozeném prostředí jejich domova, v nitru těžko přístupného pralesa, i v pozůstatcích jejich exemplářů ve sbírkách evropských muzeí. Sir Attenborough přibližuje vášeň a nadšení vyvolané rajskými ptáky v mnoha lidských srdcích, od sběratelů přes malíře až po přírodovědce a dokumentaristy. Odhaluje skutečnou, vědecky prověřenou podstatu života těchto exotických opeřenců. Dokazuje, že nejde o žádné náboženské ikony, jejich evoluci naopak popohnal dopředu sex. A nakonec díky nečekanému zvratu událostí vyrazí do katarské pouště, kde v nejmoderněji vybaveném zařízení žije největší skupina těchto ptáků na světě – jako součást soukromé sbírky katarského šejka.


23. 4., 23.00 – Úžasná zemská přitažlivost (1. část)

Cenami ověnčený tým tvůrců, kteří natočili úspěšný film Tajný život chaosu, přichází s jedinečným televizním pořadem o fyzikálních zákonech přitažlivosti. Připravte se na nečekaný pohled do minulosti, přelomové vědecké poznatky a vzrušující nové experimenty. Společně s moderátorem, geniálním profesorem Jimem Al-Khalilim, navštívíme laboratoř LIGO ve Spojených státech amerických, kde došlo k objevu gravitačních vln, a dozvíme se o nejnovějších teoriích o vesmíru na základě studia nejmocnějších zdrojů přitažlivosti – černých děr. Jinde dokonce Jim využije Einsteinovy teorie relativity, aby zjistil, jak zemská přitažlivost ovlivňuje věk a rychlost pohybu člověka.


24. 4., 22.00 a 22.30 – Divoký život Tima Faulknera II (Odchyt skalních klokanů; Hledá se koala)

Zápasí s nebezpečným krokodýlem mořským. Přetahuje se s jedovatou pakobrou australskou. Nebo se snaží vymámit protijed z obrovského chlupatého pavouka. To jsou kratochvíle, které expert na divoká zvířata Tim Faulkner považuje za každodenní rutinu. Všechno musí zvládnout ještě před obědem, protože pak je ještě třeba zvážit obrovitou želvu sloní, nakrmit mládě vombata, zachránit kaloně a objevit nový druh místního ptáka. I po tom všem má nadšený ochránce přírody stále čas na to, aby znovu vypustil na svobodu tilikvu australskou, označkoval divokého ptakopyska a zachránil ďábla medvědovitého před vyhynutím!


26. 4., 22.00 – Safari ze vzduchu

Nejohroženější druhy v Africe se musejí uchýlit do nebes. A to doslova. Seznamte se s Thierrym, Jacquesem, Charlotte a Damienem, kteří jsou našimi průvodci po safari ve vzduchu. Bojují za záchranu zvířat v Jižní Africe, Keni a Guineji. Někteří z jejich svěřenců, jako například nosorožci, jsou už na pokraji vyhynutí. Ochránit je znamená využít všechny možné dostupné prostředky, v dnešní době tedy i letecké. Čtveřice hrdinů potírá pytláky a pomáhá místním obyvatelům, kteří žijí s divokými zvířaty bok po boku. Ve snímku Safari ze vzduchu uvidíte, že jejich mise je stejně nebezpečná jako pozoruhodná a životně důležitá. Připravte se na dobrodružství nad oblaky.


27. 4., 22.00 – Temná proroctví

Věříte na kletby? Lidé z Point Pleasant v západní Virginii rozhodně ano a mají na to veškeré právo. Malé spořádané americké městečko je už od konce 19. století sužované neobvyklými událostmi. Ale v roce 1966 se to ještě zhoršilo. Místní policejní stanice byla najednou zaplavena zprávami o pozorování UFO, duchů, mizejících lidech a setkáních s vysokým, okřídleným „můrákem“ Mothmanem, který měl paralyzující rudé oči, pronásledoval auta a terorizoval stovky obětí. Ale příběh tohoto monstra a jeho strašlivého útoku na spořádané obyvatele Point Pleasant se netýká jenom bizarních setkání se záhadnou příšerou. Jeho kořeny jsou zapuštěny hluboko v nezanedbatelných událostech, které se táhnou několik generací do minulosti. Temná proroctví jsou jediným dokumentárním filmem na toto téma, v němž nechybí rozhovory s očitými svědky. Vyšetřuje nejen nechvalně proslulou pověst o Mothmanovi, ale i mnoho dalších souvisejících incidentů založených rovnou měrou na faktech, fikci, mýtech a dějinách.


28. 4., 21.00 – Terry Pratchett: Cesta za orangutany

Úspěšnému spisovateli, siru Terrymu Pratchettovi, byla v roce 2007 diagnostikována Alzheimerova nemoc. Ale ani tak se nezastavil před tím, aby podnikl ještě jedno poslední dobrodružství. Před mnoha lety mu totiž změnil život zážitek z džungle na Borneu, kde poprvé narazil na orangutany ve volné přírodě. Teď se vrací, aby zjistil, jakou má tento ohrožený druh budoucnost, a objevil novou hrozbu pro jejich přirozené životní prostředí, jež by je mohla zatlačit za hranici přežití. Alzheimer přitom pro jeho výpravu znamená jak velkou psychickou, tak fyzickou výzvu. Terry Pratchett se zamýšlí nad rolí, jakou lidstvo opakovaně sehrálo v zániku některých živočišných druhů, a při tom uvažuje o vlastním nevyhnutelném konci.


29. 4., 22.00 – Boeing 777 pod drobnohledem

Boeing 777 je nejprodávanějším dálkovým přepravním letadlem v historii letectví. Je pozoruhodně efektivní a nesmírně spolehlivý. Navíc má neuvěřitelnou životnost: vydrží přes 30 let. Jak to jeho konstruktéři dokázali? Film sleduje jednotlivé fáze ambiciózní operace, během které je trojitá sedmička rozebrána na kusy, prozkoumána pod drobnohledem a kompletně renovována. K této zvláštní proceduře dochází každých 16 let a provádí se s chirurgickou přesností. Výsledek je patrný na první pohled. Dokonce i po desítkách tisíc nalétaných hodin zůstává Boeing 777 absolutní špičkou moderní technologie, pohodlí a bezpečí.


29. 4., 23.00 – Průlomové objevy (Věk stárnutí)

Revoluční nový seriál Průlomové objevy představuje vědce a výzkumníky z předních univerzit a institucí. Ukazuje, jak jejich vysoce moderní vynálezy a vylepšení v nebližší i vzdálené budoucnosti změní naše životy. Dříve nepředstavitelné technologie se staly součástí našich každodenních životů. Proto je někdy považujeme za samozřejmost. Seriál Průlomové objevy, na kterém se podíleli někteří z nejvyhlášenějších filmových tvůrců a vypravěčů současnosti, odhaluje, že každý nový vynález potřebuje k úspěchu spoustu odvahy, představivosti, vášně a sebeobětování. Jednotlivé epizody natočili vizionářští hollywoodští režiséři Ron Howard, Brett Ratner, Peter Berg, Angela Bassettová, Akiva Goldsman a Paul Giamatti a zabývají se významnými objevy v oblastech léčby nemocí a délky lidského života, výzkumu mozku, smrtících pandemií, vodohospodářství, energie nebo kybernetických technologií.


Připravte se na dokumentární smršť na Prima ZOOM!


www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články a ještě něco navíc.


nové premiérové bloky 20.00–22.00 22.00–24.00

Pondělí Cestovatelé a dobrodruzi Tajemství Země a vesmíru
Úterý Po stopách historie Zvířata a my
Středa Fascinující příroda Drsný svět
Čtvrtek Zaostřeno na války Volání divočiny
Pátek Úžasné oceány Záhady a konspirace
Sobota Úchvatná říše zvířat Příběhy civilizací
Neděle Život naostro Zázraky vědy a techniky


Mgr. Filip Budák, Externí konzultant odd. Marketingu a PR pro FTV Prima

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/25950/poradna-prima-zoom-jizda/