Novinka na přístupových kartách českých abonentů – možnost sledování STV1 a STV2 - aktualizováno
Autor: V.Hrubec , e-mail: redakce@satCentrum.com Přidané: 07.11.2007
Při dnešní servisní noci (7.11.2007) na uplinku Sky Linku TBDS na Kamzíku v Bratislavě a uplinku české digitální platformy v areálu ČT v Kavčích horách v Praze došlo v brzkých ranních hodinách k přidání oprávnění slovenských stanic STV1 a STV2 na české TT karty (distributora TRADE and TECHNOLOGY, a.s.) i karty diGITALlink (distributora GITAL, s.r.o.).


Na TT kartách již diváci mohli vysílání slovenských programů STV1 a STV2 od dnešní noci sledovat (cca od 02:00 hod.), na kartách konkurence až po 11. hodině dopolední, společnost GITAL ještě řešila technické problémy a k připojení proto došlo až s několikahodinovým zpožděním.


Společnost TRADE and TECHNOLOGY, a,.s. přitom měla problém, jak vyřešit možnosti přidání oprávnění se svým historicky koncipovaným připojením ještě od Philipsu, kdy byly používané stejné identifikátory, jako používal Slovak link, nyní Sky Link. Proto pro odlišení přístupu na své karty se muselo přistoupit k přidání „virtuálních“ programů STV1TT a STV2TT, které sice mají pro uživatele stejné V-PIDy (video) i A-PIDy (audio) – identifikátory, ale jiné identy pro sledování na TT kartách.

Proto uživatel MUSÍ provést nové načtení transponderu Sky Link na Astře 3A, aby se mu do receicveru zapsaly tyto dva programy - STV1TT a STV2TT, a pak mu TT karta na nich poběží. Předpokládáme, že karty diGITALlink, které tento problém nemusely řešit, pojedou na původních pozicích STV1 a STV2.


Parametry pro naladění:

Satelit: Astra 3A
Orbitální pozice: 23,5 stupňů východně
Kmitočet: 12,565 GHz
Polarizace: horizontální
SR: 27,500 MSymb/s
FEC: 2/3

V-PID STV1: 402
A-PID STV1: 562 (slovensky) a 1062 (originál)

V-PID STV2: 403
A-PID STV2: 563 (slovensky) a 10636 (originál)


Dnes ráno jsme také získali vyjádření výkonného ředitele společnosti TRADE and TECHNOLOGy, a.s. Jaromíra Glisníka, který pro server satCentrum uvedl, že se od dnešního dne vysílá ve zkušebním testovacím režimu, kdy je pro každého abonenta TT karet umožněn bezplatný přístup k oběma slovenským veřejnoprávním programům, a teprve se hledá obchodní model zda a jestli vůbec sledování STV1 a STV2 zpoplatnit.

Pokud se podíváme na další slovenské televize na tomto transponderu, TV Joj vysílá dlouhodobě dočasně volně, zpravodajská TA3 je FTA (vysílaná bez kódování), takže zbývá jen komerční Markíza TV. S tou se zatím vedou jednání, zatím ale bez konkrétního výsledku.


Myslíme si, že 7.11.2007 způsobil průlom do společného příjmu česko-slovenských programů, což je jen dobře, protože oba státy spojuje dlouholeté společné soužití a přátelství. Po loňském přidání stanic ČT1 a ČT2 slovenským abonentům platformy DIGI TV je tu další hmatatelný důkaz, že jde řešit příjem veřejnoprávních televizí obou zemí na jedné přístupové kartě.


Redakce satCentrum, Václav Hrubec, přidáno na server v 9:00 hod., průběžně aktualizováno, poslední aktualizace v 11:15 hod.

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/2596/novinka-na-pristupovych-kartach-ceskych-abonentu-moznost-sledovani-stv1-a-stv2-aktualizovano/