DiDonato uzavře sezónu satelitních přenosů MET: Live in HD premiérou okouzlující Massenetovy Popelky
Autor: satCentrum/AEROFILMS , e-mail: info@aerofilms.cz Přidané: 27.04.2018

Již tuto sobotu 28. dubna uzavře newyorská první operní scéna ve velkolepém a šarmantním stylu 12. sezónu přenosů do kin, a to okouzlující Massenetovou operou Popelka, která se na podium Metropolitní opery vrací po dlouhých 40 letech.


Hlavní roli pohádkové Popelky ztvární slavná mezzosopranistka Joyce DiDonato, která s operou slavila mimořádné úspěchy již v Santa Fe, Londýně anebo Barceloně. V důmyslné režii Laurenta Pellyho, jež dává vyniknout Massenetově skvostné hudbě i obraznosti celé inscenace, se v jedné z vedlejších rolí objeví i talentovaný český tenorista Petr Nekoranec.


Na čarovný večer se ztraceným střevíčkem, který padne jen upřímné Popelce, se díky přímému přenosu z Met můžeme těšit už tuto sobotu 28. dubna od 18:45 hod.


Massenetova okouzlující opera Cendrillon, která vychází z klasické pohádky o Popelce, bude v Met uvedena premiérově pod taktovkou Bertranda de Billyho a v režii Laurenta Pellyho, který má v Met na kontě i úspěšné inscenace Dcera pluku a Massenetovu Manon. Hlavní hrdinku ztvární Joyce DiDonato, a rozšíří tak svůj metropolitní repertoár o roli, kterou s velkým ohlasem ztvárnila již v Gran Teatre del Liceu, Santa Fe Opera a Královské opeře Covent Garden. Spolu s ní se na jevišti Met objeví Alice Coote v roli Prince, Stephanie Blythe jako její nenávistná macecha Madame de la Haltière, Kathleen Kim jako dobrá Kmotřička víla a Laurent Naouri jako Pandolfe. Inscenace vznikla v koprodukci s Královskou operou v Covent Garden v Londýně, barcelonským Gran Teatre del Liceu, bruselským Théâtre Royal de La Monnaie a Opéra de Lille. Poprvé byla uvedena v Santa Fe Opera.


DiDonato s dívčím citem pro zázraky

„Joyce DiDonato dokáže ve svých 49 letech stále vstoupit na scénu a svými neokázalými gesty a delikátním přednesem publikum přesvědčit, že je dosud dívenkou. Prožívá celý příběh s upřímnou tváří a roztomilou bezelstností, s citem pro zázraky, který však nikdy není přeslazený. V jemnějších tónech je často jednoduše překrásná,“ píší o představitelce titulní role The New York Times.

Samotná pěvkyně se pak vyznává: „Na Popelce jsem si zamilovala to, že nepřestává věřit v dobro. Líbí se mi také, že svým velmi nenápadným způsobem zůstává sama sebou.“ DiDonato, která už na úvod sezóny triumfovala v úloze druidské kněžky Adalgisy v Belliniho Normě, tak suverénním výkonem v nové Massenetově Popelce dokázala, že patří k nejpřesvědčivější hlasům současné operní scény.

Kalhotové role Prince, jenž se do Popelky zamiluje a nenechá se ve své volbě zmást, se s úspěchem zhostila mezzosopranistka Alice Coote. Observer si všímá, že podobně jako DiDonato uměla Coote roli vetknout láskyplnou křehkost.

Širokým a bohatým hlasem zaujala podle The New York Times také mezzosopranistka Stephanie Blythe jako Madame de la Haltière, Popelčina macecha, která vdechla panovačné hraběnce takřka „šokující lidský rozměr, aniž by šetřila na škodolibostí“. Role Pandelfeho, Popelčina milujícího ale poněkud slabého otce, se ujal francouzský basbarytonista Laurent Naouri.

Speciální uznání NYT si za pojetí Kmotřičky víly a „zářivě stoupající“ soprán získala i Kathleen Kim a tuzemské publikum jistě zaujme skutečnost, že v menší roli Děkana fakulty uslyší talentovaného tenoristu Petra Nekorance, který byl v září 2016 jako vůbec první Čech přijat do Lindermannova dvouletého programu Met.


Inscenace, kterou musíte vidět

Kouzlo nové inscenace Met tkví nejen ve vynikajících pěveckých výkonech. Chválu sklízí vyvážená režie Laurenta Pellyho, která je podle The New York Times „směle stylizovaná; elegantní, ale perlivá; přímočará, ale s aurou extravagance“, i rafinovaně propracovaná choreografie Laury Scozzi, která zaujme smyslem pro detail a pro vtip.

Pod dirigentskou taktovkou Bertranda de Billyho tak publikum na závěr sezóny čeká výjimečný zážitek ze vzácně uváděné Massenetovy opery, o níž Observer napsal: „musíte ji prostě vidět“. Pohádkovým večerem z Met provede sopranistka Ailyn Peréz.


Popelka • Cendrillon • Jules Massenet • premiérová opera

Režie: Laurent Pelly
Dirigent: Bertrand de Billy
Účinkují: Joyce DiDonato (Popelka), Alice Coote (princ Charmant), Stephanie Blythe (Madame de la Haltière), Kathleen Kim (Kmotřička víla), Laurent Naouri (Pandolfe)

Nastudování francouzsky s českými titulky
Předpokládaná délka: 2h 47min včetně přestávky


O projektu MET: Live in HD

Přímé satelitní přenosy The Metropolitan Opera: Live in HD kombinují špičkové operní umění s nejmodernějšími technologiemi. HD (High Definition) je akronym pro vysoké obrazové rozlišení, které svou kvalitou daleko převyšuje kvalitu formátu DVD. Zvuk je přenášen v prostorovém šestikanále 5.1. Přenosy MET: Live in HD do České republiky se uskutečňují od prosince roku 2007. Každou sezonu je u nás navštíví okolo 40 000 diváků a další tisíce diváků pak zhlédnou opakování přímých přenosů ze záznamu v rámci oblíbené série Přidáváme!

Celosvětově se na přenosy z MET prodalo od začátku tohoto projektu již více než 16 000 000 vstupenek, aktuálně se přenosy vysílají do 2000 kin v 70 zemích světa. Držitelem licence na přímé přenosy z Metropolitní opery New York do České republiky je distribuční společnost Aerofilms. Více informací na www.metinhd.cz. Oficiální stránky přenosů z Met www.metopera.cz. Recenze a úvody k představením stejně jako veškerý program přenosů Aerofilms do kin čtěte na webu www.vicnezfilm.cz. Přátele operních, baletních a jiných přenosů do kin zveme na profil Aerofilms | Víc než film: https://www.facebook.com/vicnezfilm.

Doplnění redakce satCentrum: Přenosy představení MET: Live in HD do kin jsou distribuovány přes satelit a projekce zabezpečuje společností Aerofilms, s.r.o., satelitní přenos (feed) je ale určený pouze ke sledování v kinech na projektu participující.


Kina a divadla participující na The MET: Live in HD:

Benešov – Kino 3D Benešov, www.kinoagentura.cz
Brno – Národní divadlo Brno, www.ndbrno.cz
Brno – kino Scala, www.kinoscala.cz
České Budějovice – kino Kotva, www.kinokotva.cz
Děčín – kino Sněžník, www.kinosneznik.cz
Havířov – kino Centrum, www.mkscentrum.cz
Hodonín – kino Svět, www.dkhodonin.eu
Hradec Králové – Bio Central, www.biocentral.cz
Chotěboř – kino Družba, www.cekus.eu
Jablonec nad Nisou - kino Radnice, www.kinajablonec.cz
Kopřivnice – kino Puls, kino.kulturakoprivnice.cz
Klatovy – kino Šumava, www.kinoklatovy.cz
Kutná Hora – Modrý Kříž, www.kino-kutnahora.cz
Náchod – kino Vesmír, www.kinonachod.cz
Olomouc - kino Metropol, www.kinometropol.cz
Opava – CineStar, www.cinestar.cz
Ostrava – Dům kultury města Ostravy, www.dkmoas.cz
Pardubice – CineStar, www.cinestar.cz
Plzeň – CineStar, www.cinestar.cz
Praha – kino Aero, www.kinoaero.cz
Praha – kino Světozor, www.kinosvetozor.cz
Praha – Bio Oko, www.biooko.net
Praha – CineStar Anděl, www.cinestar.cz
Semily – kino Jitřenka, www.kinosemily.cz
Teplice – kino Květen, www.dkteplice.cz
Týn n. Vltavou – 3D Sokolovna, www.tnv.cz
Zlín – místo uzavřeného Velkého kina až do odvolání Golden Apple Cinema
Žatec – Městské divadlo a digitální kino, www.divadlozatec.cz


Program přímých přenosů The MET live in HD 13. sezóny 2018/2019:

G. Verdi: Aida
6. října 2018, 18:45
Dirigent: Nicola Luisotti
Režie: Sonja Frisell
Hrají: Anna Netrebko, Anita Rachvelishvili, Aleksandrs Antonenko, Quinn Kelsey, Ryan Speedo Green

C. Saint-Saëns: Samson a Dalila /nová inscenace/
20. října 2018, 18:45
Dirigent: Sir Mark Elder
Režie: Darko Tresnjak
Hrají: Roberto Alagna, Elīna Garanča, Laurent Naouri, Elchin Azizov, Dmitry Belosselskiy

G. Puccini: Děvče ze Západu
27. října 2018, 18:45
Dirigent: Marco Armiliato
Režie: Giancarlo Del Monaco
Hrají: Eva-Maria Westbroek, Jonas Kaufmann, Carlo Bosi, Željko Lučić, Michael Todd Simpson, Matthew Rose, Oren Gradus

N. Muhly: Marnie /premiéra v Met/
10. listopadu 2018, 18:45
Dirigent: Robert Spano
Režie: Michael Mayer
Hrají: Isabel Leonard, Janis Kelly, Denyce Graves, Iestyn Davies, Christopher Maltman

G. Verdi: La traviata /nová inscenace/
15. prosince 2018, 18:45
Dirigent: Yannick Nézet-Séguin
Režie: Michael Mayer
Hrají: Diana Damrau, Juan Diego Flórez, Quinn Kelsey

F. Cilea: Adriana Lecouvreur /nová inscenace/
12. ledna 2019, 18:45
Dirigent: Gianandrea Noseda
Režie: Sir David McVicar
Hrají: Anna Netrebko, Anita Rachvelishvili, Piotr Beczała, Carlo Bosi, Ambrogio Maestri, Maurizio Muraro

G. Bizet: Carmen
2. února 2019, 18:45
Dirigent: Louis Langrée
Režie: Sir Richard Eyre
Hrají: Clémentine Margaine, Aleksandra Kurzak, Roberto Alagna, Alexander Vinogradov

G. Donizetti: Dcera pluku
2. března 2019, 18:45
Dirigent: Enrique Mazzola
Režie: Laurent Pelly
Hrají: Pretty Yende, Javier Camarena, Stephanie Blythe, Maurizio Muraro

R. Wagner: Valkýra
30. března 2019, 17:45
Dirigent: Philippe Jordan
Režie: Robert Lepage
Hrají: Christine Goerke, Eva-Maria Westbroek, Stuart Skelton, Jamie Barton, Greer Grimsley, Günther Groissböck

F. Poulenc: Dialogy karmelitek /poprvé v přenosech/
11. května 2019, 17:45
Dirigent: Yannick Nézet-Séguin
Režie: John Dexter
Hrají: Isabel Leonard, Adrianne Pieczonka, Erin Morley, Karen Cargill, Karita Mattila, David Portillo, Dwayne Croft

Pozn.: Změna obsazení vyhrazena.


Zahájení předprodeje přímých přenosů The Met: Live in HD 2018/19

Letošní sezóna přímých přenosů z Metropolitní opery se nezadržitelně blíží ke svému konci, proto je nyní na čase spustit předprodej abonmá i jednotlivých vstupenek. Nadcházející magická 13. sezóna The Met: Live in HD 2018/19 odstartuje ve velkém stylu 6. října 2018 velkolepou Verdiho Aidou s hvězdnou Annou Netrebko, v této roli debutující na prestižních prknech Metropolitní opery.

Předprodej vstupenek bude ve vybraných kinech spuštěn již v polovině dubna. V dalších kinech pak následně začátkem května a proběhne ve třech vlnách. V některých kinech bude nejdříve spuštěn exkluzivní prodej abonmá, tedy zvýhodněného předplatného na všech 10 operních představení příští sezóny, pro stávající předplatitele s automatickou možností rezervace stejného sedadla. Následovat bude rezervace a prodej abonmá pro nové předplatitele. Až poté bude možné si rezervovat a zakoupit vstupenky na jednotlivá představení.

Více informací o předprodeji se dozvíte na www.metinhd.cz a na webech jednotlivých kin.


Připravila redakce satCentrum s využitím podkladů společnosti Aerofilms a www.metinhd.cz, 27. 4. 2018

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/25983/didonato-uzavre-sezonu-satelitnich-prenosu-met-live-in-hd-premierou-okouzlujici-massenetovy-popelky/