Známý i neznámý Robert Vano slaví 70 let - portrét fotografa, jehož život nikdy nebyl černobílý
Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 30.04.2018
Začínal od nuly a stal se umělcem světového jména. Dotýkal se nejslavnějších mužů i nejkrásnějších žen, potkal největší ikony světového šoubyznysu. Vydělával tisíce dolarů denně, a přesto nikdy nezbohatl. Dokumentární portrét charismatického fotografa režiséra Adolfa Ziky Robert Vano – Příběh člověka uvede k jeho životnímu jubileu v premiéře ČT1 v úterý 1. května ve 21.25 hodin.


Chtěl se stát hercem, ale nevzali ho na DAMU. Pak přišel povolávací rozkaz, a tak odešel z tehdejšího Československa do Itálie, aby se zbavil života pod dohledem komunistického režimu. Následovala cesta do vytoužené Ameriky, která mu učarovala. Časem se stal nejlepším kadeřníkem ve Filadelfii, v legendárním Studiu 54 se potkal s Andym Warholem. Po patnácti letech drogové závislosti byly u konce jeho síly i jeho slibná kariéra. Nevzdal se a stal se vyhledávaným vizážistou módních fotografů. Mediální pozornosti se mu dostalo až po návratu do jeho rodné vlasti, ale už jako prošedivělému charismatickému pánovi s americkým pasem.

„Sláva mi dala to, že můžu dělat věci ze své touhy, nemusím dělat to, co nechci. Ale možná, kdybych nebyl slavnej a žil jak žil, že nemám rodinu – manželku, psa, porsche, chatu, loď, tak na Májku a rohlíky si furt vydělám. Říkal mi už pan fotograf Horst, že jestli dělám pro peníze, tak člověk ztratí svoji svobodu. A když dělám pro svoji svobodu, tak peníze přijdou. A u fotografa přijdou po tý šedesátce,“ říká v dokumentu Robert Vano.

„Robert je pro mě tak trochu ‚Malým princem‘ dnešní zmatené doby. Film Robert Vano - Příběh člověka, pro mě osobně zcela vybočuje z kategorie životopisných dokumentů, neboť jeho přístup k životu nebyl nikdy řízen ocelovou vůlí a odhodláním, jak jsme u významných lidí zvyklí. Divák se totiž potká s někým, s kým se může ztotožnit daleko snadněji ve vztahu k vlastnímu životu, než by to mohlo být u častých biografií významných osobností,“ uzavírá Adolf Zika.


Robert Vano – Příběh člověka

scénář: Adolf Zika, Matěj Beran
režie a námět: Adolf Zika
dramaturgie: Alena Müllerová
kamera: Tomáš Pavelek, Jan Pivoňka, Adolf Zika, Zdeněk Dvořák
střih: Matěj Beran
výkonný producent: Stanislava Ziková
producenti: ZIPO FILM PRODUCTION – Jindřich Ullrich, Adolf Zika, Pavel Rejchrt
kreativní producentka: Alena Müllerová

Upoutávka je k dispozici pod tímto odkazem: https://we.tl/PedvZAaYbW


Karolína Blinková, tisková mluvčí České televize

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/25989/znamy-i-neznamy-robert-vano-slavi-70-let-portret-fotografa-jehoz-zivot-nikdy-nebyl-cernobily/