Zapojte se do dění na Prima ZOOM v 18. týdnu
Autor: TV Prima , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 29.04.2018
Jedině Prima ZOOM vás vezme současně do dávné historie, ukáže vám moderní dějiny, uchvátí krásnou přírodou, odhalí kouzla mořských hlubin i vesmírných dálek a rozkryje řadu tajemství. Vždycky je nějaký důvod mrknout na Prima ZOOM. Dokumentární skvosty pro vás: prvního máje oslavíme zajímavými snímky Milda a Náš idol Mao; vydáme se na Jurské bojiště; zažijeme Velký požár Londýna; uchvátí nás Coloradské národní parky; čeká nás Hon na Hitlera II a ještě více unikátních snímků na Prima ZOOM.


Prima ZOOM – svět ještě více zblízka!

1. 5., 20.00 – Milda

Jako vrcholný představitel Komunistické strany Československa býval Miloš Jakeš nejmocnějším mužem republiky. V současnosti je devadesátníkem, který stále vyvolává silné reakce ve společnosti. Režisér se vydává společně s Jakešem ve stopách jeho života. Od začátků v Baťových závodech až po konečné vyloučení ze strany. Film je proložený dobovými záběry potlačování demonstrací proti režimu a samotný bývalý tajemník je konfrontován s osobnostmi a dědici disentu. Dokumentární portrét ukazuje téměř asketického muže s pevným přesvědčením o správnosti minulého uspořádání státu, které vyhovovalo svou strohostí jeho povaze.


1. 5., 21.00 – Náš idol Mao

V době vrcholného maoismu byla Čína stejně uzavřená a izolovaná jako dnešní Severní Korea. Když na začátku 70. let pootevřela dveře světu, lidé ze západu uvěřili vládnímu výkladu situace a začali nový politický systém idealizovat. Pouze malá skupinka cizniců, kteří vyrostli a žili v Maově Číně, viděli na vlastní oči, jaké hrůzy přinesla jeho tak zvaná Kulturní revoluce. Až dodnes zůstali raději potichu. Teprve nyní, vyzbrojení novým životním přesvědčením, se rozhodli promluvit beze strachu o tom, co během maosimu zažili. Když konečně dostali povolení opustit zemi, šokovaně zjistili, že jejich vrstevníci v Evropě oslavují tyrana a diktátora, před kterým právě uprchli. Levicoví aktivisté ze západní Evropy si tehdy malovali Mao Ce-tunga jako posla ideální utopické společnosti. Jenže mnoho západních maoistů, kteří podnikli exkurzi do Činy, aby si užili revoluci, se vraceli zmatení nebo rovnou zbavení veškerých iluzí. Proč tomu tak bylo? Film Náš idol Mao přináší pravdu o nedávné kapitole čínských dějin.


2. 5., 20.00 – Jurské bojiště (Nejkrvavější souboj)

Šampioni z řad zástupců prehistorických druhů se pod odborným vědeckým dohledem, a díky špičkovým digitálním efektům utkají v soubojích na život a na smrt. Tento seriál vychází z paleontologických analýz založených na fosilních nálezech. Většinou. V některých chvílích se totiž ani renomovaní vědci neudrží, aby bez vědecky podložených důkazů, že k takovému střetu někdy došlo, proti sobě nepostavili dva úchvatné, mimořádně hrozivé dinosaury. Do ringu postupně vstupuje stegosaurus, albertosaurus, allosaurus, proslulý tyrannosaurus rex, ale i obrovitý medvěd krátkočelý nebo lev americký.


2. 5., 22.00 – Velký požár Londýna (Londýn hoří)

Před 350 lety Velká Británie zažila nejničivější požár všech dob. Plamenům podlehl takřka celý Londýn. Tragická katastrofa vypálila hluboké stopy do povědomí každého Brita. Všichni jsme slyšeli o Velkém požáru Londýna, ale opravdu víme, co přesně se tehdy stalo? Vzrušující třídílná mini série nás zavede do zákulisí nejvýznamnějších okamžiků anglických dějin a představí je v takové podobě, v jaké jsme je dosud neviděli. Tým moderátorů a vyšetřovatelů využívá nejmodernější vědecké metody 21. století i nové historické důkazy a odhaluje Velký požár Londýna v celé hrůze, tak jak opravdu probíhal.


3. 5., 22.00 – Coloradské národní parky (Div)

Tento seriál představuje pravou a nefalšovanou krásu jednoho z nejúchvatnějších míst na světě v průběhu jednotlivých ročních období i věků. Uvidíme dechberoucí záběry natočené během roku, senzační letecké snímky přírody v coloradských národních parcích a jejich divokých obyvatel od medvědů přes ovce tlustorohé až po losy. Dozvíme se o geologické historii každého parku, nespoutaných přírodních silách proměňujících jejich podobu, i lidech, které inspirovaly.


4. 5., 22.00 – Hon na Hitlera II (1. díl)

Odložený případ z archivu FBI, který zůstal nevyřešený více než 70 let, svedl dohromady nejuznávanější vyšetřovatele z celého světa. Cílem jejich pátrání je konečně zjistit, jestli vůdce nacistické Třetí říše, Adolf Hitler, přežil konec druhé světové války. Na začátku roku 2014 byly odtajněny stovky dříve důvěrných dokumentů FBI, z nichž vyplývá, že Hitler možná nespáchal sebevraždu. A že se mu ve skutečnosti podařilo uprchnout do Jižní Ameriky. V memorandu šéfa FBI J. Edgara Hoovera vysloveně stojí: „Představitelům americké armády se nepodařilo najít Hitlerovo tělo a neexistuje žádný spolehlivý zdroj, který by mohl potvrdit, že Hitler zemřel.“ Tým po zuby vyzbrojený nejmodernějšími technologiemi k případu přistupuje jako k současnému vyšetřování údajné smrti. V napínavém a dobrodružném seriálu společně s neohroženými vyšetřovateli procestujeme Evropu, Argentinu, Brazílii, Chile i Paraguay. Odhalíme dosud neznámý pátý únikový východ z Vůdcova bunkru v Berlíně nebo rozsáhlou síť jeskynních tunelů. Prozkoumáme nacistickou základnu v Maroku a továrnu v Buenos Aires. A prověříme skutečnou identitu jistého Juana Kellera. Dokonce narazíme na úplně nové stopy, kvůli kterým už se rozhodně vyplatí znovu otevřít nejslavnější nedořešený případ a jednou provždy vysvětlit záhadu smrti jednoho z největších zločinců všech dob.


5. 5., 21.00 – Život ve vzduchu (Jak zvítězit nad gravitací)

Oddejte se Životu ve vzduchu a skákající, plachtící i létající tvory Země uvidíte tak jako nikdy předtím. Schopnost létat je dokonalou zbraní superhrdiny, o které si většina z nás může jedině nechat snít. Přesto se překvapivě velkému množství zvířat podařilo ovládnout oblohu. Jsou mezi nimi veverky a pavouci, žáby, ryby, ptáci i netopýři. Tato zvířata neobyčejných schopností a dechberoucích podob loví, pohybují se, spí, žijí a umírají ve vzduchu. Jejich svět byl vždy velkou neznámou a místem, kam my lidé nemůžeme, a tak si ho ani nedokážeme představit. Jenže nyní máme k dispozici nejmodernější filmařské technologie, takže se můžeme vydat přímo nahoru a odhalit všechna jeho dosavadní tajemství. Fascinující seriál z produkce BBC umožní divákům „vzlétnout“ na oblohu a podívat se na svět z jedinečné nové perspektivy.


6. 5., 22.00 – Obři mezi stroji (Věžový jeřáb)

Lidstvo se obklopilo nejrůznějšími stroji. Některé z nich jsou vzhledem ke své velikosti opravdovými obry. Jeřáby, nákladní automobily, tanky: z čeho jsou postavené? Jak fungují? Na co se používají? A jak se vůbec vyrábějí? Helikoptéra Mi-26 uzvedne do vzduchu nejvíce ze všech strojů na světě. Airbus A380 je největší dopravním letadlem všech dob, pojme až 853 cestujících a bez jediné zastávky uletí vzdálenost až 15 tisíc kilometrů. Ale nikoho ani nenapdane, co všechno se musí stát, aby se tato gigantická ocelová monstra vůbec zrodila, pohnula nebo dokonce vzlétla. Každá epizoda tohoto seriálu rozebírá jedno monstrum ze světa strojů a noří se hluboko do jeho fascinujících vnitřností. Sledujte a žasněte!


Prima ZOOM je jasná volba!


www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články a ještě něco navíc.


nové premiérové bloky 20.00–22.00 22.00–24.00

Pondělí Cestovatelé a dobrodruzi Tajemství Země a vesmíru
Úterý Po stopách historie Zvířata a my
Středa Fascinující příroda Drsný svět
Čtvrtek Zaostřeno na války Volání divočiny
Pátek Úžasné oceány Záhady a konspirace
Sobota Úchvatná říše zvířat Příběhy civilizací
Neděle Život naostro Zázraky vědy a techniky


Mgr. Filip Budák, Externí konzultant odd. Marketingu a PR pro FTV Prima

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/25991/zapojte-se-do-deni-na-prima-zoom-v-18-tydnu/