Giro d´Italia tradičně na Eurosportu
Autor: Media:List CZ , e-mail: info@media-list.cz Přidané: 02.05.2018

Ve svatém městě Jeruzalému odstartuje 4. května 101. ročník Gira d´Italia. Závod, který mnozí z těch, kteří ho absolvovali, označují za nejdrsnější a nejnenáviděnější. Na startu by se měl objevit i čtyřnásobný vítěz Tour de France Chris Froome.


Bude to úchvatné Giro! A věřme, že dramatické až do konce, do posledních kilometrů závěrečné etapy, kterou bude 118 kilometrů dlouhý okruh v Římě. Ale vraťme se na úvod – tím je 10 kilometrů dlouhý prolog v Jeruzalému, po němž následují dvě etapy, které cyklisty provedou ze severu až na jih Izraele, z Haify do Eilatu u Rudého moře.

Poté následuje letecký přesun na Sicílii, program na rodném ostrově Vincenza Nibaliho vyvrcholí stoupáním na Etnu v 6. etapě. Na další kopce se nečeká až do Alp, jsou na programu již v centrální Itálii včetně známého Gran Sasso s nejvyšším bodem závodu v nadmořské výšce 2135 metrů. Poslední rozhodující týden začne zvlněnou časovkou, po níž jsou v programu alpské etapy. Královskou bude 19. etapa přes Colle delle Finestre a Sestriere. Je evidentní, že to bude opět tvrdé Giro d´Italia. I ti největší favorité si budou muset sáhnout na dno svých sil, nejlepší z nich tradičně pojede v růžovém trikotu (podle barvy papíru sportovního deníku La Gazzetta dello Sport).

Loni triumfoval na italských silnicích Tom Dumoulin jako historicky první nizozemský cyklista. Přesto, že byl před závěrečnou časovkou do Milána až čtvrtý se ztrátou 53 sekund. Poslední den ovšem potvrdil své časovkářské kvality, které naopak chyběli vrchařům jako Quintana, Nibali a Pinot, kteří byli v klasifikaci před ním. Českou cyklistiku loni nejlépe reprezentoval nováček na grandtour Jan Hirt, celkově skončil na 12. místě. Jana Hirta bychom měli na startu vidět i letos, tentokrát v dresu Astany.

Nezodpovězenou otázkou zatím zůstává, zda na startu letošního ročníku uvidíme Dumoulina v roli obhájce, není vyloučeno, že se bude soustředit na Tour de France, podobně jako Vincenzo Nibali. Start naopak již na podzim přislíbil Chris Froome, který by po vítězném loňském double Tour de France – Vuelta rád triumfoval i v Itálii a stal se sedmým cyklistou historie, který dokázal vyhrát všechny tři grandtour. Zařadil by se tak vedle šestky Anquetil, Merckx, Gimondi, Hinault, Contador a Nibali, což je jistě velké lákadlo. Mezi favority bude patřit domácí Fabio Aru, který pro zranění vynechal loňský jubilejní ročník.

Sledujte Giro d´Italia na Eurosportu od 4. května. Eurosport 1 přinese z každé etapy ŽIVĚ rozšířené nejméně čtyřhodinové přenosy, ve večerních hodinách tradičně i nejméně hodinový sestřih. Eurosport 1 zároveň vysílá od 13. května ŽIVĚ i závod Okolo Kalifornie, kde tradičně startuje slovenský mistr světa Peter Sagan.


Poslední vítězové Gira d´Italia:

2013 – Vincenzo Nibali (Itálie)
2014 – Nairo Quintana (Kolumbie)
2015 – Alberto Contador (Španělsko)
2016 – Vincenzo Nibali (Itálie)
2017 – Tom Dumoulin (Nizozemsko)


Vít Rosenbaum, Marketing & PR, Media:List CZ

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/25995/giro-d-italia-tradicne-na-eurosportu/