Flotila družic Eutelsatu - aktuálne rozmiestnenie družíc
Autor: Redakcia , e-mail: redakcia@satcentrum.com Přidané: 25.04.2001
Rozmiestnenie družíc Eutelsatu sa na orbite niekoľkokrát do roka mení. Pribúdajú nové družice, terajšie sa presúvajú na nové geostacionárne pozície a dožívajúce sú odstavované. Dnes Eutelsat využíva 18 družíc pre zabezpečovanie služieb: prenos tv a rádio staníc, dát, internetu, telefónnych a mobilných hovorov a ďalších špecifických služieb.

48° vých. - Eutelsat II-F1. Pozícia slúži pre pokrytie Európy, Južnej Afriky a Blízkeho východu. Vzhľadom na nízku cenu prenájmu transpondérov je táto pozícia určená pre stanice z východnej časti Európy a z Ázie. Po úspešnom vypustení družice ATLANTIC BIRD™ 1 bude na túto pozíciu presunutá družica Eutelsat II-F2, ktorá sa dnes nachádza na pozícii 12,5° záp.

36° vých. - Eutelsat W4 & Sesat. Z pozície je zabezpečované pokrytie od ostrovov v Atlantiku až po Sibír, vrátane Afriky. Družica W4 pokrýva Rusko a časť Afriky, družica Sesat má naviac smerovateľné spot-beam vyžarovacie zväzky pre Indiu, centrálnu Áziu a Thailand.

33° vých. - Eutelsat I-F4. Toto je pozícia kde sa nachádza už posledná družica Eutelsatu prvej I série. Na tento rok je naplánované odstavenie uvedenej družice z dôvodu vysokej inklinácie na orbite a nízkeho množstva paliva na palube družice.

28,5° vých. - EuroBird 1. Pozícia je určená pre vysielanie tv a rádio staníc, multimediálneho vysielania a telekomunikačného servisu s pokrytím západnej a centrálnej Európy.

25,5° vých. Na túto pozíciu sa presúva družica Eutelsat II-F4M, ktorá bola donedávna na susednej pozícii 28,5° vých. kde ju nahradila novšia družica EuroBird.

21,5° vých. - Eutelsat II-F3, slúži hlavne k pokrytiu Európy.

16° vých. - Eutelsat W2. Pokrytie pre Európu, Blízky východ a časť afrického kontinentu + ostrovy v indickom oceáne. Pozícia je určená pre prenos TV staníc a obchodných služieb (business VSAT).

13° vých. - HotBird 1 & 2 & 3 & 4 & 5. Na tejto pozícii sa nachádza 5 družíc rodiny HotBird™, ktoré slúžia najmä pre digitálne DTH vysielanie s pokrytím pre Európu, časť Afriky, Ázie a Blízkeho východu. Do budúcnosti je tu naplánované umiestnenie družíc HotBird 6 a HotBird 7.

10° vých. - Eutelsat W1. Družica W1 pokrýva väčšiu časť Európy, Blízkeho východu a severnej Afriky. Pozícia sa používa najmä pre obchodné služby (business VSAT).

7° vých. - Eutelsat W3. Z pozície je pokrytá Európa, ostrovy v atlantickom oceáne, severná Afrika, Blízky východ a centrálna Ázia. Využitie družice W3 je pre prenos tv a business servisu. Do budúcnosti je tu naplánované umiestnenie družice Eutelsat W3A, ktorá bude slúžiť pre prenos multimediálneho videa (MPEG-4), audio staníc (MP3) a pre prenos Internetu.


Obr.1 - Rozloženie družíc Eutelsatu na orbite platné pre polovicu roku 2001.

8° záp. Eutelsat tu má v prenájme 2 družice Telecomu: Telecom 2A & 2D. Pozícia slúži pre medzikontinentálny prenos a po pozícii 12,5° záp. je druhou transatlantickou pozíciou. Pozícia sa má stať internetovou a multimediálnou pozíciou určenou pre príjem v západnej časti Európy a vo východnej časti Ameriky. V polovici t.r. je tu naplánované umiestnenie družice ATLANTIC BIRD™ 2 .

12,5° záp. - Eutelsat II-F2. Toto je hlavná transatlantická pozícia Eutelsatu. Po umiestnení družice ATLANTIC BIRD™ 1 na tejto pozícii, bude pozícia slúžiť hlavne k prenosu internetu a digitálneho servisu ako pre západnú časť Európy, tak aj pre východnú časť Amerického kontinentu.

15° záp. - Na tejto pozícii má Eutelsat v prenájme časť kapacity družice Telstar 12, ktorú vlastní Loral Skynet. Družica sa využíva k prenosu medzi Európou a Amerikou.

Poznamenajme, že okrem týchto družíc má Eutelsat v prenájme ešte niekoľko transpondérov na ruských družiach Express.

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/26/flotila-druzic-eutelsatu-aktualne-rozmiestnenie-druzic/