Televize vysílá už 65 let
Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 04.05.2018

Televizní vysílání v Česku, respektive v tehdejším Československu odstartovalo 1. května 1953 v osm hodin večer. Podle dochovaných pramenů sledovali program lidé na několika stovkách, možná několika tisících přijímačů.


K divákům nejprve promluvil z předtočeného filmu Jaroslav Marvan. Součástí bylo i legendární živé vystoupení herce Františka Filipovského. Ten byl ovšem, podle některých zdrojů, vlastně "zachraňovatelem" vysílání, protože se rozbila jedna ze dvou promítaček (respektive, podle jiných zdrojů, filmový snímač).

Zásadním faktorem, který limitoval vysílání televize v prvním období, byla absence záznamového zařízení. S výjimkou materiálů na filmu se mohlo vysílat jen přímým přenosem. Zlom přišel až v roce 1958, kdy televize pořídila tzv. telerecording. Přímé živé vysílání se s jeho pomocí zachycovalo na 16mm filmový pás, takže pak bylo možné uvádět například reprízy.

Televize byla zpočátku součástí Československého rozhlasu. V programu dominovala hraná tvorba, především divadelní představení inscenovaná ve studiu. Vysílaly se dokumenty, celovečerní filmy a pořady pro děti. Objevily se i zárodky zábavných pořadů a publicistiky.

Od roku 1955 televize v přímých přenosech zprostředkovávala divákům dění na sportovištích, v divadlech i během velkých společenských událostí. V roce 1958 došlo v televizi k velké čistce, po které musela odejít řada lidí. V roce 1959 se televize osamostatnila od Československého rozhlasu, stala se rozpočtovou organizací podřízenou vládě a v ideových a personálních otázkách přímo ústřednímu výboru KSČ.

60. léta byla pro Československou televizi nejúspěšnějším obdobím její existence. Významnou roli sehrál příchod nového ústředního ředitele Jiřího Pelikána v r. 1963. V roce 1966 televize poprvé vysílala víc pořadů ze záznamu než přímým přenosem. V 60. letech se stala z hlediska programové nabídky srovnatelnou se západní Evropou. Už v roce 1957 bylo rozhodnuto o vybudování nového televizního areálu na Kavčích horách, stavba ale fakticky začala až v roce 1961, první standardní vysílání z míst dřívější zahrádkářské kolonie začalo v roce 1970.


S využitím zdroje: lm, teletext ČT, s. 169

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/26001/televize-vysila-uz-65-let/