V Brně vyhlásili vítěze přehlídky Serial Killer
Autor: 2media.cz , e-mail: info@2media.cz Přidané: 08.05.2018
Závěrečným večerem s vyhlášením vítězů a stand-up show na téma televize v sobotu 5. května v Divadle Bolka Polívky vyvrcholil pilotní ročník nového festivalu Serial Killer. Událost, která se dostala i na obálku prestižního časopisu The Hollywood Reporter, uvedla na několika místech v centru Brna od 2. do 5. května mezinárodní soutěžní přehlídku zaměřenou na TV a webové seriály ze střední a východní Evropy.


Představila aktuální trendy a vrcholy v západoevropské televizní produkci a ve speciální sekci věnované Dánsku dala nahlédnout na vybrané milníky tamní seriálové tvorby.

Cenu za nejlepší televizní seriál si osobně převzal tvůrce chorvatské mini-série Strážce hradu, Mislav Brumec. Mezinárodní porota složená z výjimečných producentů a akademiků z Norska, Švédska, Británie, Německa a Dánska své rozhodnutí zdůvodnila slovy: „Tento emotivní seriál plný intrik má věrohodné a skvěle zahrané postavy. Vystihuje atmosféru daného historického období bývalé Jugoslávie i jeho chaos a zanechává v divácích touhu vidět víc.“

Porota uvedla, že byla příjemně překvapena vysokou úrovní soutěže a udělila také čestné uznání, které si osobně převzal Paul Aguraiuja, režisér desetidílného estonského dramatu Banka za „výstřednost a odvážnost, protože evokuje absurdity, ke kterým v Estonsku po pádu železné opony docházelo.“

Cena za nejlepší online seriál zůstává v České republice tvůrcům série z hokejového prostředí Lajna, na které porota ocenila „slovní a situační komiku, citlivý herecký výkon Jiřího Langmajera, profesionální režii a bruslařské výkony“. Cenu převzal režisér Vladimír Skórka.

Na festivalu se objevila i řada osobností českého veřejného života: „Musím říct, že to byla profi akce s příslibem solidní budoucnosti. Bezchybná organizace, na to, že šlo o akci ‚bez historie‘, byla velmi dobrá i mezinárodní účast, a promítaly se slušné věci. Držím palce do dalších ročníků,“ napsal na Facebooku šéfredaktor iHned.cz Miloš Čermák, který vystoupil na závěrečném předávání cen v roli stand-up komika.

„Festival je fantastický. Televizní tvorba v posledních letech dostává úplně jinou kvalitu a úroveň a myslím si, že takových seriálů bude vznikat víc a víc. Je skvělé jak od Brna, tak od organizátorů, že na to takhle rychle reagují, že ten festival vymysleli a doufám, že u toho vydrží, protože to bude fungovat skvěle,“ uvedla herečka Aňa Geislerová, která měla na festivalu v rámci programu pro profesionály workshop na téma seriálové herectví a zahraniční castingy.

Serial Killer, první festival TV a online seriálové tvorby ve střední a východní Evropě, zaznamenal příznivé ohlasy i divácký zájem. Rozruch v Brně těsně před festivalem způsobila výrazná outdoorová kampaň, kdy festivaloví architekti Radim Javůrek a Barbora Nováková se souhlasem autora díla Jaroslava Róny obalili štít na soše Jošta na koni na Moravském náměstí festivalovým vizuálem se sloganem “Serial Killer is here”.

Pilotního ročníku se zúčastnily téměř 3 000 platících diváků a také necelých 700 pozvaných hostů zahajovacího i závěrečného večera.


Simona Andělová, Account manager, 2media.cz

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/26011/v-brne-vyhlasili-viteze-prehlidky-serial-killer/