Snímek o malíři Paulu Gauguinovi zahájí přehlídku francouzských filmů Crème de la crème
Autor: Film Europe Media Company , e-mail: info@filmeurope.cz Přidané: 09.05.2018
Čtrnáct snímků francouzské kinematografie se představí na pátém ročníku přehlídky francouzských filmů Crème de la crème, která se uskuteční od 11. - 14. května v pražských kinech Lucerna a Evald. Přehlídku zahájí životopisný snímek Gauguin o nekompromisním vizionáři a osobitém malíři Paulu Gauguinovi, kterého ztvárnil Vincent Cassel. Snímek o neobyčejném umělci vstupuje 10. května do českých kin.


Psal se rok 1891, když Paul Gauguin – unavený tehdejším civilizovaným světem, jeho politickými, morálními i uměleckými konvencemi – opustil nejen Francii, ale i ženu a děti. Odjel na druhý konec světa, na exotický ostrov Tahiti, aby zde načerpal inspiraci pro své obrazy v divoké a neposkvrněné přírodě. Zdánlivý ráj se ale změnil v místo samoty a chudoby, na němž Paul zápolil s podlomeným zdravím, odmítnutím i pochybami. Poznal zde ale domorodou krásku Tehuru, která se stala jeho ženou i múzou. Film Edouarda Deluca je výpravnou, přitom ale meditativní sondou do duše vášnivého a problematického génia. Dominuje jí naprosto strhující, intenzivní výkon Vincenta Cassela.

Přehlídka francouzských filmů Crème de la crème uvede v předpremiéře hned dva snímky. Bláznivou komedii Gangsterdam, která vypráví o partě mladých lidí, která se zaplete do pašování drog v Amsterdamu. Hlavní hrdina Ruben Jablonski je student práv, šprt trvale odsouzený k ignoraci něžnou částí populace. Dobírá si ho i jeho nejlepší kamarád s výstižnou přezdívkou Durex, který vedle barvy vlasů zápolí i s nevyjasněnou sexuální orientací. Ruben celý rok doučuje krásnou Noru. Z nepřístupné dívky se vyklube poslíček drogového gangu. V touze najít klíč k jejímu srdci se bytostný slušňák vydává po nebezpečné pašerácké stezce. Film poběží v kinech od 24. května.

Novinkou na českých plátnech budou i vzájemně propojené osudy tří rodin ve snímku Ohrožené druhy režiséra Gillese Bourdose.

Program pátého ročníku přehlídky doplní divácky oblíbené francouzské snímky: těšit se můžete na Velkou cenou poroty v Cannes ověnčené LGBT drama 120 BPM režiséra Roberta Campilla, 108 zrestaurovaných krátkých snímků zakladatelů kinematografie ve výjimečném dokumentu Bratři Lumiérové, nesmrtelné pouto matky a syna ve výpravné filmové adaptaci slavného románu Příslib úsvitu či životopisný příběh světoznámého oceánografa Jacquese-Yvese Cousteaua pojmenovaný Odysea.


Celý program přehlídky je k nalezení na www.filmeurope.cz nebo na stránkách kin Lucerna a Evald.

Pořadatelem Crème de la crème je společnost Film Europe Media Company, která pořádá festival Be2Can, úspěšnou přehlídku nejlepších filmů z významných festivalů Berlinále, Benátky a Cannes, přehlídku současné severské kinematografie Scandi, Apríl! Comedy Film Fest, přehlídku evropských filmových komedií.


Web Film Europe: www.filmeurope.cz
Facebook Film Europe: https://www.facebook.com/FilmEuropeCZ/


Adéla Brabcová - PR & Marketing, Film Europe Media Company

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/26015/snimek-o-maliri-paulu-gauguinovi-zahaji-prehlidku-francouzskych-filmu-cr-232-me-de-la-cr-232-me/