Youtuber, raperka i politik v indické továrně na boty - Zlatá mládež vystoupí z komfortní zóny a za hranice Česka
Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 14.05.2018
Pětice zástupců zlaté mládeže zažije střet se světy, jaké nezná. Zhýčkaní mladí lidé si vyzkoušejí náročnou manuální práci i těžké životní podmínky, které jsou pro řadu lidí denní realitou. V Česku, Indii či Arfice. Jak zvládnou vystoupit ze své komfortní zóny, přehodnotit své postoje, udržet pečlivě budovanou image nebo pracovat se zažitými společenskými předsudky?


To si vyzkouší čtyři noví aktéři: raperka Sharlota, youtuber MikeJePán, začínající politik Petr a servírka a modelka Klára. Doplní je zástupce první řady Zlaté mládeže, Renato. První díl série - Mezi bezdomovci, ve kterém účinkující narazí na výrazný sociální problém velkoměsta, uvede ČT1 16. května ve 20.55 hodin.

„Rozdíl mezi první a druhou řadou je hlavně ve výběru účinkujících. Nejde jen o to, že se v druhé řadě objeví mediálně známá jména, ale i o to, že příslušníci této generace jsou mediálně zběhlejší než aktéři první řady. Vědí, jak se prezentovat před kamerou. O to zajímavější bude pro diváky sledovat, jak se v situacích, které jsme jim připravili, jejich snaha kontrolovat si svou image rozpouští a odhaluje se to, jací skutečně jsou,“ říká kreativní producent Dušan Mulíček.

Pětice aktérů se postupně dostane mezi lidi žijící bez domova, vyzkouší si práci na třídící lince odpadu, na českém venkově zažije práci řezníků a chovatelů v zemědělském družstvu. Čeká je i zkušenost mimo hranice České republiky, mimo pohodlí a bezpečí západního světa. V indickém městě Agra, proslaveném jedním z divů světa, Taj Mahalem, poznají místa nevyhledávaná turisty. Stanou se dělníky v místní továrně vyrábějící boty i pro český trh. V malých obuvnických dílnách – „sweatshopech", kde jsou velmi tvrdé podmínky práce, budou zaměstnáni s místními dělníky, mezi kterými pracují i děti.

„V globalizovaném světě máme odpovědnost i za lidi mimo hranice státu, ve kterém žijeme. Když si kupujeme levnou botu například ‚made in India‘, musíme počítat s tím, že její cena je nízká především díky dělníkovi, který nedostává důstojnou mzdu," upozorňuje Dušan Mulíček a režisér Richard Komárek k působení aktérů Zlaté mládeže v jednotlivých situacích dodává: „Osobní zkušenost je nejlepším způsobem, jak si udělat názor na svět. Jakákoliv zkušenost se do nás zapisuje. Nemusí to mít bezprostřední dopad, ale věřím, že se to projeví třeba někdy v budoucnu.“

Ve dvou dílech se aktéři vydají po stopách uprchlíků, poputují tzv. balkánskou cestou, ne však do Evropy, ale opačně, za hranice Evropské unie. Podniknou tak, pro mnohé objevnou, sondu mezi palčivé problémy současného světa. V Srbsku se setkají s legálními i nelegálními migranty, stanou se obyvateli jednoho z nejchudších slumů světa, Kibery, která leží na okraji keňské Nairobi, a seznámí se s příběhy lidí přežívajícími v jednom z největších uprchlických táborů na Zemi, v Kakumě, nacházejícím se na okraji africké pouště.

„Troufám si říct, že právě návštěvy uprchlických táborů v Keni byly nejtěžší momenty druhé série,“ říká Renato Salerno, který se jako jediný aktér Zlaté mládeže zúčastnil natáčení obou řad. „Natáčení druhé série bylo mnohem náročnější ve všech ohledech. Velmi stresující a silnější. Po dotočení posledního dílu jsem cítil obrovskou svobodu,” říká Renato.


Zlatá mládež II

režie a scénář: Richard Komárek
hlavní kamera: Lukáš Gragulák
kamera: Prokop Souček, Petr Příkaský
střih: Adam Patyk, Josef Krajbich, Sabina Mladenová, Jiří Fiala
zvuk: Luka Šuto, Jan Kalužný
zvukový mix: Filip Sedláček
dramaturgie: Kamila Zlatušková
vedoucí výroby: Lucie Chalánková, Jan Vlček, Kateřina Zavadilová
kreativní producent: Dušan Mulíček
účinkují: Šarlota Fratinová, Klára Havlíková, Petr Mareš, MikeJePán, Renato Salerno


Karolína Blinková, tisková mluvčí České televize

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/26028/youtuber-raperka-i-politik-v-indicke-tovarne-na-boty-zlata-mladez-vystoupi-z-komfortni-zony-a-za-hranice-ceska/