Na prestížnom festivale Zázračný oriešok sa predstaví 18 rozhlasových rozprávok RTVS
Autor: RTVS , e-mail: info@rtvs.sk Přidané: 19.05.2018
Detská a odborná porota bude na budúci týždeň vyberať víťazov v súťaži rozhlasových rozprávok z dielne RTVS. Na prestížnom festivale Zázračný oriešok bude súťažiť 18 titulov, ktoré Slovenský rozhlas odvysielal v predchádzajúcich dvoch rokoch, ale aj dve úplné novinky, ktoré si poslucháči môžu vypočuť počas Vianoc.


Aktuálny 10. ročník festivalu Zázračný oriešok s podtitulom "Kniha v rozhlase-rozhlas v knihe" organizuje RTVS v spolupráci s mestom Piešťany a Mestskou knižnicou mesta Piešťany. Hlavným partnerom projektu je Fond na podporu umenia.

Slávnostný program sa začne v utorok 22. mája a až do piatku 25. mája je v Piešťanoch a okolí pripravených množstvo podujatí. Deti a rodičia si napríklad vypočujú rôzne príbehy v podaní slovenských a českých autorov medzi nimi príhody pavúčej rodinky Websterovcov. Môžu sa porozprávať s tvorcami rozhlasových a animovaných rozprávok, zapojiť sa do tvorivých dielní s poprednými slovenskými ilustrátormi či navštíviť divadelné predstavenia alebo premietanie animovaného seriálu. Na festival prídu známi spisovatelia Ján Uličiansky, Daniel Hevier, Roman Brat, Petra Nagyová Džerengová, Dušan Dušek ako i špičkoví ilustrátori Vlado Král, Katarína Kerekesová, Martina Matlovičová, Bystrík Vančo, Peter Uchnár či Juraj Martiška.

Na festivale sa budú tiež udeľovať dve špeciálne ocenenia - Zvláštna cena RTVS výraznej rozhlasovej a umeleckej osobnosti, ktorá svojím celoživotným dielom ovplyvnila rozhlasovú dramatickú tvorbu pre deti a cena Literárneho informačného centra - Cena Márie Ďuríčkovej autorovi v oblasti detskej tvorby za významný umelecký prínos.

Každý ročník Zázračného orieška navštívi okolo 4000 detí. „Je to festival, ktorý boduje svojou interaktivitou a takýmto spôsobom si môžeme spraviť prieskum, aký je vkus a myšlienkové nastavenie najmladších poslucháčov. Tieto poznatky potom využijeme v našej dramaturgickej práci pri koncipovaní ďalších programov. Aj vďaka rozhlasovým rozprávkam sa dozvedia o tom, že existuje Miguel de Cervantes, akí skvelí autori boli Pavol Dobšinský a Mária Ďuríčková, zoznámime ich s gréckou mytológiou, ale aj s najnovšími titulmi súčasných slovenských spisovateľov," priblížila vedúca Odboru vlastnej tvorby Slovenského rozhlasu Zuzana Belková.

Tohtoročnou novinkou je, že k dvom už zabehnutým súťažným kategóriám - monologické rozprávky a rozhlasové hry, pribudla tretia - hry pre deti. V každej z nich je šesť súťažných diel. „V monologických rozprávkach sa venujeme nedávno zosnulej Libuši Friedovej, ale aj Ľubomírovi Feldekovi či Jánovi Uličianskemu. V kategórii rozprávkových hier je celé spektrum autorov literárnych predlôh, na základe ktorých vznikli rozprávkové rozhlasové tituly RTVS, cez Boženu Nemcovú, Karla Jaromíra Erbena až po Pavla Dobšinského. V novej kategórii sme využili aj staršie nahrávky, napríklad hru Petra Glocka Pod zbojníckym klobúkom, ktorou sme si pripomenuli tohtoročné 190. výročie narodenia Pavla Dobšinského," uviedla dramaturgička Odboru vlastnej tvorby Zuzana Kolmosová.

Víťazov titulov v každej kategórií určí na základe ich počúvania osobitne detská a odborná porota. Prvú tvoria detskí čitatelia Mestskej knižnice mesta Piešťany a druhú odborníci z rôznych oblastí. Medzi nimi bude i šéfdramaturgička Rádia Regina Mária Grebeňová-Laczová. „Rádio Regina ako rodinné rádio vysiela denne rozhlasové večerníčky, 60 veľkých takmer hodinových rozprávok a každý rok prináša premiérové rozprávky. Detskú tvorbu považujeme za veľmi dôležitú pre rozvoj tvorivosti, predstavivosti a fantázie najmenších poslucháčov, pre vytváranie ich hodnotového rebríčka. Vedie ich k vzťahu k literatúre, kultúrnemu slovu, komunikácii ako takej, ale rozprávky a hry ich tiež zabavia a obohatia o nové zážitky," poznamenala.

Slávnostné vyhlásenie výsledkov je naplánované na štvrtok 24. mája o 19:00 hod.


Rozhlas a televízia Slovenska

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/26041/na-prestiznom-festivale-zazracny-oriesok-sa-predstavi-18-rozhlasovych-rozpravok-rtvs/