Na záverečnom koncerte sezóny Symfonického orchestra SRO sa predstaví svetoznámy huslista Pavel Šporcl
Autor: RTVS , e-mail: info@rtvs.sk Přidané: 07.06.2018
Symfonický orchester Slovenského rozhlasu uzatvorí v piatok 8. júna svoju aktuálnu sezónu záverečným koncertom, na ktorom sa ako sólista predstaví svetoznámy český huslista Pavel Šporcl. Vo Veľkom koncertom štúdiu Slovenského rozhlasu na úvod zaznie Predohra Jozefa Malovca.


Tento príslušník silnej generácie hudobnej avantgardy 60. rokov strávil rozhodujúcu časť svojej kariéry ako redaktor a dramaturg Československého rozhlasu v Bratislave a svojimi aktivitami v Elektroakustickom štúdiu Čs. rozhlasu sa zaradil k priekopníkom elektroakustickej hudby na Slovensku. Poslucháči si Pavla Šporcla vypočujú v populárnom Husľovom koncerte Antonína Dvořáka. Toto dielo odohrá na svojich slávnych modrých husliach z dielne Jana Špidlena. Koncert uzavrie strhujúca Štvrtá symfónia, op. 112 ruského klasika hudby 20. storočia Sergeja Prokofieva.

Piatkový koncert je zároveň posledným vystúpením Maria Košika vo funkcii šéfdirigenta orchestra, ktorý viedol od roku 2006. V náročných ekonomických podmienkach nielen udržal jeho existenciu, ale rozšíril dramaturgiu programov o raritné a menej známe opusy hudby 19. a 20. storočia.

Koncert začína v piatok o 19:00 a naživo si ho môžu vypočuť aj poslucháči v Rádiu Devín.

Symfonický orchester Slovenského rozhlasu má za sebou úspešnú koncertnú sezónu, ktorú symbolicky otvorilo vystúpenie sólistov krajín Vyšehradskej štvorky. Odohral koncerty pod taktovkou osobností ako Rastislav Štúr, Marián Lejava, Karsten Januschke či Benjamin Bayl s renomovanými slovenskými i zahraničnými umelcami (Magdaléna Bajuszová, klavír; Juraj Tomka, husle; Linda Ballová, soprán; Alexey Stadler, violončelo; Pablo Barragán, klarinet).

Nahral tiež hudbu k filmu Dôverný nepriateľ Ondřeja Gregora Brzobohatého a duchovné diela významnej osobnosti slovenskej hudby 19. storočia Jána Levoslava Bellu s renomovaným britským dirigentom Andrewom Parrottom. Rovnako priniesol koncerty pre mladých Rómeo a Júlia s hudbou Sergeja Prokofieva pod taktovkou Antona Popoviča. Po záverečnom vystúpení 8. júna čaká hudobníkov turné v Japonsku.

Nadchádzajúcu sezónu 2018/2019 otvorí SOSR 19. októbra slávnostným koncertom z diel Bedřicha Smetanu, Eugena Suchoňa a Antonína Dvořáka pod taktovkou významnej osobnosti slovenského hudobného života Ondreja Lenárda.


Rozhlas a televízia Slovenska

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/26097/na-zaverecnom-koncerte-sezony-symfonickeho-orchestra-sro-sa-predstavi-svetoznamy-huslista-pavel-sporcl/