Česká televize se vydává Krajinou vína
Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 12.06.2018
Štáb brněnského televizního studia začal natáčet nový cestopis Krajinou vína. Turistické zajímavosti, historické souvislosti nebo tipy na výlety bude nacházet v místech typických pro pěstování v Česku oblíbených a často i vyšlechtěných odrůd vína. Desetidílným cyklem provede moderátor a publicista Václav Žmolík. Režie se ujal Jan Těšitel, který si podobný formát vyzkoušel při natáčení magazínu Bedekr.


Jako první odrůdu si tvůrci seriálu vybrali Pálavu. A natáčí, kde jinde, než v jihomoravském Mikulově a jeho okolí. „V každém díle nás zajímá, kde se odrůda vzala, jak dlouho se v dané oblasti pěstuje, jakou má chuť a další vlastnosti,“ říká dramaturg cyklu Ivo Cicvárek. Každý díl, kromě informací o konkrétní odrůdě vína přinese i další zajímavosti z regionu. „Na Pálavě je to samozřejmě archeologie, takže tady navštívíme Archeopark v Pavlově a vypravíme se i za Věstonickou Venuší,“ doplňuje Cicvárek. „Velmi se mi líbí princip co epizoda, to odrůda a oblast,“ doplňuje jej režisér Jan Těšitel a dodává: „Pro mne jako režiséra to skýtá velké možnosti v obrazovém ztvárnění a pro diváka, troufám si říct, velkou pestrost.“

Za Rulandským modrým se tak štáb vydá na Mělnicko a Litoměřicko, za Muškátem moravským na Velehrad a za Veltlínem zeleným na Znojemsko. Vín a lokalit se ale v pořadu objeví mnohem více. „Odkrývat souvislosti mezi typickou odrůdou vína a zajímavostmi každého regionu je pátrání nesmírně zajímavé,“ říká průvodce pořadem Václav Žmolík, který už pro Českou televizi natočil několik cestopisných cyklů, a zdůrazňuje, že na scénář i samotné natáčení dohlížejí odborníci z Vinařského institutu a Vinařského fondu ČR. „Například s císařským vínem Aurelius se s nimi vydáme za samotnými počátky vinařství, připomeneme obecně uznávanou teorii, že první víno na Moravu přinesli staří Římané a pokusíme se odpovědět na otázku, jak je to s archeologickým nálezem údajného vinařského nože,“ předkládá moderátor jeden z konkrétních příkladů.

Pořad představí některé osobnosti českého vinařství, dotkne se gastronomie a snoubení vína s pokrmy. Natáčení potrvá do podzimu a ve výsledku nabídne divákům České televize desítku bezmála půl hodinových dílů.


Tiskové oddělení České televize

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/26109/ceska-televize-se-vydava-krajinou-vina/