Už 22 % domácností je připraveno na sledování ve standardu DVB-T2. Zahájení finálního přechodu je naplánováno na konec roku 2019
Autor: České Radiokomunikace , e-mail: info@radiokomunikace.cz Přidané: 17.06.2018
České Radiokomunikace (CRA) dokončují výstavbu přechodových sítí DVB-T2 a připravují výstavbu dokrývačů. Na konci roku 2018 dosáhne DVB-T2 pokrytí 99,9 % obyvatelstva ČR. V současné době je již připraveno na příjem nového standardu vysílání 22 % domácností, což je třetina těch, kteří pro příjem televize využívají terestrickou platformu.


Současné přechodové DVB-T2 sítě budou transformovány do finálních sítí a vypínání stávajícího standardu DVB-T je naplánováno na přelom let 2019 – 2020. Přechod na DVB-T2 umožní zachování bezplatného televizního vysílání s celoplošnou dostupností.

„Pozemní digitální vysílání je nejrozšířenější formou příjmu televize, které divákům poskytuje bohatou programovou nabídku nesledovanějších televizních stanic. Aby byl i nadále zajištěn bezplatný příjem televize, je nutné přejít na jiný, modernější způsob vysílání. Tento přechod je vynucený, provozovatelé televizních sítí musí na základě rozhodnutí Mezinárodní telekomunikační unie opustit pásmo 700 MHz, ve kterém dosud vysílají. Pokud by k přechodu nedošlo, tak by většina diváků pozemního vysílání přišla o velkou část televizních programů, které dnes sledují,“ říká ke změnám v televizním vysílání Martin Gebauer, generální ředitel CRA.

V současné době se připravuje vládní schválení finálního Technického plánu přechodu na DVB-T2. Podle tohoto plánu bude současné DVB-T vysílání fungovat nejméně do listopadu 2019, kdy bude zahájeno postupné vypínání současných vysílacích sítí. Jako první začne s vypínáním Česká televize ve svém veřejnoprávním Multiplexu 1. Následovat budou i další vysílací sítě, kompletně by měl být přechod dokončen v červnu 2020. Až po ukončení přechodu může být pásmo 700 MHz uvolněno pro potřeby mobilních operátorů.

CRA už v roce 2017 zahájily výstavbu spouštění přechodových sítí DVB-T2, které vysílají současně se stávajícím standardem. Tento krok CRA učinily z důvodu snadnějšího přechodu. Diváci, kteří se v rámci přirozené obměny rozhodli pro výměnu televizního přijímače, již mohou koupit takový, který je pro příjem DVB-T2 certifikovaný. Další diváci mají na výměnu čas až do roku 2020. Náklady diváků jsou v porovnání s náklady na přechod na jinou, placenou platformu minimální. Pokud si diváci nechtějí pořizovat novou televizi, stačí ke stávající televizi připojit certifikovaný DVB-T2 set top box, jehož cena začíná na 650,- Kč.

Diváci pozemního televizního vysílání, které je jako jediné bez poplatku, mohou v rámci přechodové sítě DVB-T2 CRA naladit 18 televizních programů. V rámci veřejnoprávní přechodové sítě České televize naladí kompletní programovou nabídku ČT v HD kvalitě.

Přechodem na DVB-T2 divák získá širokou programovou nabídku nejsledovanějších TV programů, možnost přístupu ke kvalitním a inovativním službám, vysokou obrazovou kvalita (HD), prostorový zvuk a interaktivní služby (time shift, catch up, VoD, HbbTV a další).

Detailní informace k přechodu na DVB-T2, dostupnosti televizních přijímačů a parametrům ladění DVB-T2 najdete na www.dvbt2overeno.cz


České Radiokomunikace a.s. (CRA) jsou leaderem v poskytování digitální infrastruktury. Kromě vysílacích služeb se firma zaměřuje na propojování světa televize, rádia a internetu. Provozuje vlastní datová centra a svým zákazníkům poskytuje špičkový výpočetní výkon. CRA disponují vlastní optickou páteřní sítí a díky silné vysílací infrastruktuře mohou nabídnout zákazníkům i bezdrátové řešení, případně připojení blízkých lokalit pomocí optických vláken.


Petra Miterová, Tiskový mluvčí, Neopublic Porter Novelli
Anna Tůmová, Manažer marketingu a komunikace, České Radiokomunikace


 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/26126/uz-22-domacnosti-je-pripraveno-na-sledovani-ve-standardu-dvb-t2-zahajeni-finalniho-prechodu-je-naplanovano-na-konec-roku-2019/