Vydejte se na cesty s Prima ZOOM ve 25. týdnu
Autor: TV Prima , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 18.06.2018
Prima ZOOM vás vezme na cestu nejen po naší matičce Zemi, ale i napříč historickými událostmi, do dalekého vesmíru, po zákoutích vědy i za rozličnými tajemstvími. Užijte si to! Dokumentární skvosty pro vás: Kuchaři na cestách nás vezmou pochutnávat světové speciality; vydáme se hodně daleko – Voyager: Nejzazší hranice; podíváme se na Odkaz neandertálců; poznáme Starověké říše; budeme mít Radost z dat a ještě více unikátních snímků na Prima ZOOM.


Prima ZOOM – svět ještě více zblízka!

18. 6., 21.00 – Kuchaři na cestách (Dave Myers v Egyptě)

Slavní a vyhlášení kuchaři a kulinářští mistři cestují do exotických míst, setkávají se s jejich obyvateli a nechávají se inspirovat nejzajímavějšími kuchyněmi světa. „Vlasatý motorkář“ Dave Meyer vyrazil po proudu egyptského Nilu okusit kuchyni faraónů, včetně tradičního chleba, skopového a holuba. Tony Singh narozený ve Skotsku se vrací ke svým indickým kořenům a zjišťuje, že místní pokrmy byly ovlivněny náboženstvím i dějinami. John Torode hledá dokonalý steak v Argentině. Monica Galetti sleduje časem ověřené techniky výroby vyhlášených francouzských ingrediencí. Rachel Khoo projíždí Malajsií a ochutnává místní multikulturní pokrmy. A restauratér Rick Stein se na vlastní jazyk seznamuje s australskou láskou k plodům moře.


18. 6., 22.00 – Voyager: Nejzazší hranice

Tento celovečerní snímek zachycuje napínavé příběhy o lidech a významných událostech na pozadí jednoho z největších úspěchů lidstva: vesmírné mise Voyager, kterou agentura NASA spustila už před více než čtyřiceti lety. Dvojice kosmických sond, každá s menším výpočetním výkonem než mobilní telefon, využila rafinované gravitační manévry a postupně navštívila Jupiter, Saturn, Uran a Neptun. Díky tomu jsme získali jedinečné záběry a data, které převratným způsobem pozměnily způsob, jakým nahlížíme na tyto fascinující planety i nespočet jejich zvláštních měsíců. Dokonce i po čtyřech dekádách letí obě sondy dál. Každá má na palubě ikonickou zlatou desku s pozdravy, hudbou a obrázky ze Země – dar pro jakékoli mimozemšťany, kteří na Voyager možná jednoho dne narazí. Voyager 1 opustil naši sluneční soustavu v roce 2012, uvedl lidstvo do věku mezihvězdných výprav a je nejvzdálenějším lidským výtvorem od Země. Až za několik miliard let Slunce spálí naši planetu na prach, sondy Voyager budou pokračovat ve svém putování a stanou se možná jediným zbývajícím pozůstatkem existence lidstva.


19. 6., 20.00 – Hamburský přístav

Tohle je příběh o jednom z největších přístavů na světě, o lidech, kteří tady žijí, o jejich myšlenkách a snech. Je to příběh o kupcích a pirátech, vojácích a imigrantech. Celovečerní film Hamburský přístav začíná v roce 1189 a postupně pokračuje až do současnosti. Popisuje vzestup a pád hanzovních měst, přerod ve světový přístav, ke kterému došlo díky objevení Ameriky, i lukrativní časy během průmyslové revoluce. Po druhé světové válce došlo k modernizaci a nakonec se ke slovu dostaly moderní technologie a počítače. Vychutnejte si dramatické rekonstrukce klíčových momentů, zasvěcené rozhovory s odborníky a vzácné archivní materiály. Sledujte hamburský přístav od nezbytné industrializace po nevyhnutelnou digitalizaci.


20. 6., 21.00 – Odkaz neandertálců

Významný psycholog a badatel v paranormálních oblastech Stan Gooch se celý život zabývá rozsáhlým studováním lidského mozku. Jakožto jeden z předních světových expertů na to, jak neandrtálci ovlivnili kulturní a biologický pokrok lidstva, přišel s odvážnou myšlenkou. Podle Gooche měli neandrtálci výrazně větší část mozku díky hlubokému spojení s psychickými a snovými světy. V důsledku toho se dnes setkáváme s paranormálními jevy, které nedokážeme vědecky vysvětlit.


21. 6., 22.00 a 22.30 – Divoká Francie s Rayem Mearsem (Vanoise; Ardéche)

Specialista na dokumentární filmy o divoké zvěři Ray Mearse se rozhodl prozkoumat šest výrazně odlišných míst francouzské krajiny: vysokohorské štíty Alp, pobřežní vody Bretaně, kaštanové lesy Cevenn, jeskyně a rokle v Ardéche, mokřady v Camargue a zvlněné levandulové planiny v Provence. V seriálu Divoká Francie odhaluje nespoutanou místní krajinu každého z těchto regionů a seznamuje diváky s jejich obyvateli: vlky, plameňáky i delfíny.


23. 6., 22.00 – Starověké říše (První civilizace)

Zrození říší a národů, nástup náboženství, uplatňování dědičného práva, první užití i zneužití moci a nekonečně tenká hranice mezi vládnutím a svobodnou společností. Tím vším se zabývá historický seriál Starověké říše. Pohled do starověkého Egypta, na Střední východ, ruský Kavkaz nebo do Středomoří provází rozhovory s předními historiky, archeology i místními odborníky. Sledujte, jak vzestup a pád starověkých říší utvářel svět, který jsme zdědili.


24. 6., 23.00 – Radost z dat

Matematička Hannah Fryová má Radost z dat, hlavně když vidí, jak spolu souvisí. Nečekaně zábavný stejnojmenný snímek prozrazuje, co přesně data jsou, jak jsou zachytávána, ukládána a zkoumána. Seznamte se s příběhem datových inženýrů, s lidmi, o kterých většina z nás nikdy neslyšela ani slovo – navzdory tomu, že umožnili technologickou i filozofickou revoluci. Hannah se zabývá rolí dat v naší moderní době a tím, jak ovlivňují náš vztah k technologickým zařízením.

Cestujte s Prima ZOOM!


www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články a ještě něco navíc.


nové premiérové bloky 20.00–22.00 22.00–24.00

Pondělí Cestovatelé a dobrodruzi Tajemství Země a vesmíru
Úterý Po stopách historie Zvířata a my
Středa Fascinující příroda Drsný svět
Čtvrtek Zaostřeno na války Volání divočiny
Pátek Úžasné oceány Záhady a konspirace
Sobota Úchvatná říše zvířat Příběhy civilizací
Neděle Život naostro Zázraky vědy a techniky



Mgr. Filip Budák, Externí konzultant odd. Marketingu a PR pro FTV Prima

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/26131/vydejte-se-na-cesty-s-prima-zoom-ve-25-tydnu/