Derby Portland Timbers vs Seattle Sounders
Autor: Media:List CZ , e-mail: info@media-list.cz Přidané: 26.06.2018

V neděli 13. května vysílal Eurosport 100. derby mezi Portland Timbers a Seattle Sounders, což je asi nejvýraznější rivalita severoamerického fotbalu. Další vzájemný zápas dvou tradičních rivalů Západu je na programu už v sobotu 30. června.


Stovka byla úspěšnější pro Portland, který vyhrál 1:0 gólem Argentince Sebastiána Blanca v 86. minutě. Trenér Seattlu Brian Schmetzer neskrýval rozladění: „Je zklamání prohrát gólem takto v závěru zápasu, je zklamání prohrát s Portlandem. Tak jednoduché to je.“ Pro Portland byl úspěch nad Seattlem nejen triumfem v derby, ale také jedním ze šňůry šesti vítězných zápasů v řadě, na rekordních sedm ovšem už Timbers nedosáhli, rekord jim překazili fotbalisté LA Galaxy (s Ibrahimovićem na lavičce).

Atmosféra derby na pobřeží Pacifiku bývá vždy přitažlivá. Seattle se roky chlubíval nejvyšší návštěvností mezi kluby MLS, až v loňském roce chodilo nejvíce diváků na nováčka Atlantu United – průměrně 48 200 diváků. První derby mezi Portlandem a Seattlem se hrálo už v roce 1975 v tehdejší North American Soccer League (NASL), v níž hrávali mj. Pelé, Johan Cruyff a Franz Beckenbauer. Jeho vítězem se stal Seattle, který vyhrál v Portlandu 1:0.

Ovšem sezona byla úspěšnější pro Portland, který vyhrál základní část ligy, v play-off Seattle vyřadil ve čtvrtfinále (před více než 30 000 diváků) a podlehl až ve finále Tampě Bay. V MLS se dva nesmiřitelní soupeři poprvé utkali v roce 2011, bilanci má lepší Seattle v poměru 9 vítězství a 6 porážek. Oba týmy dokázaly vyhrát MLS Cup, Portland v roce 2015 a Seattle o rok později.

Finalista MLS Cupu posledních dvou let Seattle si letos nevede vůbec pozitivně, v 11 zápasech vybojoval pouze 8 bodů a je na 11. příčce Západní konference. Portland se naopak po nemastném úvodu ligy již pohybuje na postupových příčkách a má 21 bodů. Sounders mají velké nedostatky v ofenzívě, výsledkem je pouhých sedm nastřílených gólů, což je nejméně v celé lize, Portland jich nastřílel 20 a nejlepší Atlanta třicet. Ovšem derby je derby a v nich jsou výsledky vždy nejasné, favorité neexistují. To platí i pro jakýkoli duel mezi Portlandem a Seattlem. Jen jedno je jisté – atmosféra bude parádní.


Vít Rosenbaum, Marketing & PR, Media:List CZ

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/26146/derby-portland-timbers-vs-seattle-sounders/