Začátek prázdnin na Prima ZOOM vás nenechá chladnými
Autor: TV Prima , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 02.07.2018
Tak širokou a rozmanitou nabídku světových dokumentů najdete jedině na Prima ZOOM. Každý si vybere svůj žánr a ideální dávku zábavného poznávání světa. Vyberte si, co vás baví. Procestujeme svět, vrhneme se do historie, vydáme se za zvířátky a budeme odhalovat rozmanitá tajemství. Dokumentární skvosty pro vás: jaký byl Tutanchamonův meteorit; prozradíme vám 10 největších tajemství a záhad; postavíme Bunkry pro soudný den; odhalíme Tajný život klokanů; odkryjeme Kleopatřinu ztracenou hrobku; jaký je příběh o Posledním bizonovi a ještě více unikátních snímků na Prima ZOOM.


Prima ZOOM – svět ještě více zblízka!

2. 7., 23.00 – Tutanchamonův meteorit

V oblasti Sahary nazývající se Velké písečné moře se vědci pokoušejí objasnit záhadu. V písku jsou zde rozesety kusy zvláštního žlutozeleného skla. Původ skla zůstává již po tisíciletí nevysvětlen. Výzkum vědce zavede do muzea v Káhiře a také na místo, kde byla testována první jaderná bomba. V muzeu objeví Tutanchamonův náhrdelník se skarabeem, který je vyroben z onoho skla. Pouštní sklo se nepodobá žádnému jinému přírodnímu sklu na zemi. V laboratoři je zjištěno, že sklo vzniklo rychle při vysoké teplotě, zřejmě při nárazu meteoritu. Jestliže se hornina roztavená při nárazu meteoritu rychle ochladí, může se změnit ve sklo. Po třech dnech jízdy se skupina dostane až na místo, kde se povalují kousky skla. Díky dnešním technologiím je zjištěno, že sklo je staré téměř 30 milionů let. Bohužel zde není žádný náznak dopadu meteoritu. Je tedy zřejmé, že šlo o vzdušnou explozi. Před třiceti miliony let se na dráze se Zemí ocitla planetka, když začala v atmosféře hořet, vytvořila za sebou žhavý sloupek a než dorazila k povrchu, tak explodovala. Teplota na povrchu okamžitě vystoupala, zem se převážně roztavila a vzniklo žlutozelené sklo.


3. 7., 22.00 – Léto ve městě ledních medvědů (Medvědi a běluhy)

Vydejte se s námi na návštěvu do nebezpečného světa, ve kterém se pohybují průvodci divočinou Kelsey Eliasson a Dennis Compayre. Ti každý den balancují na velice tenké hraně. Musejí poskytnout klientům nezapomenutelné zážitky, a přitom je udržet v naprostém bezpečí. Sledujte jejich blízká setkání s překrásnými a dechberoucími zvířaty – ledními medvědy a běluhami.


4. 7., 21.00 – Divoký Myanmar

Myanmar je ve světě také známý jako Barma. Je to Země tisíců zlatých pagod, roztroušených po venkově jako blyštivé perly. Místní přírodní scenérie je nejkrásnější v celé Asii. Zdejší kultura i divoká zvířata jsou obestřeny tajemstvím. Žije tady mnoho jedinečných ohrožených přírodních druhů jako hulman tmavý, slon indický, tapír nebo makak medvědí. V tomto filmu navštívíme okouzlující mokřady, které jsou asijským kulturním dědictvím a kde „jednonozí“ rybáři pádlují mělčinami okolo plovoucích zahrad. Podíváme se také do nitra starověkých deštných pralesů, ve kterých žije více než tisíc druhů ptáků, včetně zejozobů, kolibříků, volavek a ibisů. Díky nepřístupnému terénu si tato starodávná země uchovala svá odvěká mystéria a do dnešních dní zůstává jedním z nejméně prozkoumaných a probádaných míst světa.


5. 7., 20.00 – Poslední hrdinové dne D (1. část)

O většině dní se nedá s jistotou říct, že by změnily historii. Ale většina dní také není 6. červen 1944 – Den D. V sázce nebylo o nic méně než svoboda západního světa. Ambiciózní dokumentární projekt Poslední hrdinové Dne D odhaluje, jak dva roky pečlivého plánování, špionáže a analýzy miliónů trojrozměrných fotografií pořízených během leteckých průzkumů udělaly z 6. června 1944 rozhodující Den D. Je to také působivý a napínavý příběh o hrdinství, sebeobětování a nezlomném odhodlání. Nenechte si ujít dost možná poslední příležitost vyslechnout si výjimečné výpovědi pamětníků, kteří nasadili holé životy, aby ochránili svět před nacistickou tyranií. Poslední hrdinové Dne D nabízejí bezprecedentní přístup k tisícům tajným trojrozměrným špionážním fotografiím, strhující vyprávění, špičkovou animaci a dramatické rekonstrukce. Podívejte se, jak si díky jednomu červnovému dni mohla celá generace náhle konečně oddechnout.


6. 7., 20.00 – Když žraloci útočí I (Útoky v Kalifornii)

Malebné floridské pobřeží bylo odjakživa oblíbenou destinací všech plavců a surfařů. Jenže když během pouhých dvaceti čtyř hodin došlo ke třem útokům žraloka na člověka, po plážích se začal šířit strach. Tvůrci napínavého seriálu Když žraloci útočí vyšetřují, jak k těmto útokům došlo. Proč poklidné pobřežní vody najednou zasáhl krvavý příliv. A jestli se to stane znovu. Seriál Když žraloci útočí se postupně zaměřuje na nejnebezpečnější a nejkrvavější příběhy jako z Čelistí, které se skutečně staly.


6. 7., 22.00 – Duchové války (Město ztracených duší)

Asie je prokletá svými vlastními dějinami. Dvoudílná minisérie Duchové války odkrývá skutečné pozadí a dějiny nejstrašidelnějších asijských lokací. Tento unikátní faktografický formát kombinuje staré dobré duchařské historky se zapomenutými, ale ověřenými informacemi o minulosti. Přitom mistrně vychází z místní fascinace vším paranormálním a nevysvětlitelným. Blogger Robert Joe odhaluje tajemství hrůzostrašných nevysvětlitelných jevů v čínském Nankingu. Sleduje stopu mrtvých vojáků, kteří straší v jedné části města, a postupně se noří stále hlouběji do temné propasti. Odhaluje údajnou soutěž v zabíjení během druhé čínsko-japonské války i to, jak masakr spáchaný okupanty zanechal hluboké jizvy na duši místních obyvatel. Poté zamíří do odlehlého města Myitkyina v Myanmaru. Od setkání s duchy vede cesta ke skutečnému děsivému příběhu druhé světové války.


6. 7., 23.00 a 23.30 – 10 největších tajemství a záhad (Nejúžasnější důkazy o mimozemšťanech; Tajuplní tvorové a bytosti)

Seriál 10 největších tajemství a záhad odhaluje svět tajemna a záhad napříč časem i kontinenty. Podíváme se na všechno, co vědci nebyli dosud schopni přesvědčivě vysvětlit. Prozkoumáme fenomén mimozemských únosů, blízkých setkání třetího druhu, kruhů v obilí, existenci tajuplné vojenské základny Area 51, podivných artefaktů a UFO. Navštívíme dávná i nedávná legendární stvoření, jako jsou vlkodlaci, upíři, andělé, čupakabra, Bigfoot nebo příšera z jezera Loch Ness. Posvítíme si na nadpřirozené schopnosti, včetně nadlidské síly, výdrže a telepatie. Nevyhneme se ani starověkým mega stavbám, záhadám dávných civilzací nebo tajným kultům a řádům, které možná řídí celý svět. To vše v seriálu 10 největších tajemství a záhad.


7. 7., 20.00 – Nápadití afričtí zabijáci (Na bitevním poli)

Jak to, že jsou některá zvířata schopná vyšvihnout se na vrchol potravního řetězce? Někdy za to může hlad. Tak jako v africkém Savute, kde se jedné lví smečce podařilo odhalit tajemství lovu slonů. Dalším důvodem je nemilosrdná konkurence. Tak jako v Ndutu, kde gepardi nečekaně spojili síly, aby měli šanci ulovit více kořisti než smečky hladových hyen. Nápadití afričtí zabijáci mají někdy tak málo příležitostí ulovit kořist, že když konečně nějaká přijde, dokážou to jediným smrtícím úderem. Stejně jako obrovití krokodýli obývající řeku Grumeti, kteří čekají na jediné krmení celý rok.


7. 7., 21.00 – Tajemství divoké Austrálie (Hadi)

Austrálie je obrovský ostrovní kontinent s rozlohou takřka osmi miliónů čtverečních kilometrů. Díky izolaci se stala domovem některých z nejpozoruhodnějších zvířat světa. Seznamte se s nimi zblízka: od vačnatců přes velké ptáky a podivné netopýry až po hrozivé plazy.


8. 7., 21.00 – Bunkry pro soudný den (Důležitá zakázka)

Jak se připravit na soudný den? Postavte si bunkr! Tak jako skutečně zvláštní hrdinové fascinujícího seriálu Bunkry pro soudný den. Nahlédněte do nitra nejvíce vyspělých a utajených podzemních skrýší. Tyto neproniknutelné zóny bezpečí jsou prošpikované špičkovými bezpečnostními a komfortními technologiemi současnosti. Až přijde apokalypsa, budete si přát, abyste je taky měli.


Poznávejte svět s Prima ZOOM!


www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články a ještě něco navíc.


nové premiérové bloky 20.00–22.00 22.00–24.00

Pondělí Cestovatelé a dobrodruzi Tajemství Země a vesmíru
Úterý Po stopách historie Zvířata a my
Středa Fascinující příroda Drsný svět
Čtvrtek Zaostřeno na války Volání divočiny
Pátek Úžasné oceány Záhady a konspirace
Sobota Úchvatná říše zvířat Příběhy civilizací
Neděle Život naostro Zázraky vědy a techniky



Mgr. Filip Budák, Externí konzultant odd. Marketingu a PR pro FTV Prima

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/26171/zacatek-prazdnin-na-prima-zoom-vas-nenecha-chladnymi/