DVB-T v Portugalsku: změna spektra od roku 2019
Autor: Petr Miklík , e-mail: PetrMiklik@seznam.cz Přidané: 05.07.2018
Zavedení páté generace mobilních sítí 5G v Portugalsku povede ke změně kmitočtového spektra nyní využívaného pro vysílání DVB-T, která začne od čtvrtého čtvrtletí roku 2019. To vyplývá z prezentace plánu portugalského mediálního úřadu pro uvolnění frekvenčního pásma 700 MHz, které se už nebude používat pro DVB-T, aby se vyhovělo budoucím požadavkům mobilních sítí 5G.


Podle mediálního úřadu by uvolnění spektra, které nyní využívá DVB-T, mělo být dokončeno do 30. června 2020. Po tomto datu všechny vysílače DVB-T budou využívat kmitočtové pásmo od 470 MHz do 694 MHz.

Mediální úřad předpokládá přijetí nejjednoduššího scénáře přechodu při zachování současné vysílací technologie a bez nutnosti jakéhokoliv přechodného období. Pro diváky to znamená, že nebudou mít žádné dodatečné náklady, protože nebudou potřebovat nové antény nebo digitální set-top-boxy.

Kmitočty, které nyní využívá DVB-T, budou v budoucnosti přiděleny pro mobilní telekomunikační služby, včetně M2M a IoT.

Mediální úřad Anacom poukázal na to, že změna kmitočtů neovlivní plánované zahájení vysílání dvou dalších volně přijímatelných kanálů v síti DVB-T, vedle stávajících šesti (RTP 1, RTP 2, SIC, TVI, RTP 3 a RTP Memória).


S využitím zdroje: Branislav Pekic, Advanced-television.com, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/26180/dvb-t-v-portugalsku-zmena-spektra-od-roku-2019/