Nové programy pro české a slovenské diváky na Astře 1E
Autor: Redakce , e-mail: redakce@satCentrum.com Přidané: 22.11.2007

Dnes v noci (22. 11. 2007) došlo na up linku v Praze v areálu České televize na Kavčích horách k připojení dalších nových placených kanálů do digitálního paketu na tp. 3.125 na Astře 1E na pozici 23,5 st. východně – Viasat Explorer, Viasat History, Spice a JimJam, chystá se Nova Cinema.


První dva dokumentární kanály - Viasat Explorer a Viasat History zde již před několika týdny testovaly. Po skončení denního programu Viasat Explorer se přebírá (z distribučního transponderu na Siriu na 5. stupni východně) dále soft erotický kanál Spice (vysílá v noci od 23. hod.). Dosud programy Viasat History a Viasat Explorer mohli sledovat diváci v satelitních platformách UPC Direct a DIGI TV. Viasat History vysílá dokumenty z klíčových okamžiků světové historie, z dějin sportu a populární kultury, z dějin starověku, vojenství i podnikání. Kromě toho mají diváci možnost zde vidět celovečerní historické filmy s plnohodnotným dabingem. Viasat Explorer jako program orientovaný na muže nabízí dokumenty o cestování, o divoké přírodě, o extrémních sportech a technických novinkách.

Dalším novým programem bude česky dabovaný dětský kanál JimJam. Jedná se o společný projekt Chello Zone a HIT Entertainment, doplněný pořady BBC, Sesame Works a dalších (Bořek Stavitel, Mašinka Tomáš nebo Požárník Sam). JimJam bude od 3. prosince vysílat 24 hodin denně především pro děti předškolního věku do 1 roku do 6 let, bude vysílán 100% s profesionálním českým dabingem, včetně písniček. Postupně bude program doplňován i oblíbenými pořady české a slovenské výroby. Více v článku na satCentrum zde.

Všechny tyto programy se budou přidávat do datového streamu spolu s kanály NONSTOP KINO a FILM BOX společnosti SPI na TVS Kamzík v Bratislavě, odkud se po optické trase přenesou na up link v Praze. Jedná se o dočasné řešení, protože slovenský broadcaster počítá v budoucnu s druhým transponderem pro Sky Link, jehož up link by se měl vybudovat v Bratislavě.

Podle informací, které získal server satCentrum budou tyto placené kanály, kódované v systému CryptoWorks po ukončení testů dostupné v rámci předplatného abonentům karet Sky Link s BIOSem 6.0 – tedy nových, ne vyměněných za původní Slovak Link karty slovenského distributora společnosti TBDS (nyní Tri R, a.s.), a na TT Karty TRADE and TECHNOLOGY, a.s. Oba distributoři chtějí přijít s nabídkou balíčku, tedy sdružené ceny, nikoliv se samostatným prodejem jednoho programu, jehož cena by nebyla pro zájemce akceptovatelná – jako varovný příklad může posloužit cena kanálu Spektrum. Předpokládáme, že tyto programy bude možné abonovat i na karty diGITALlink společnosti GITAL, s.r.o.

Posledním programem, který by se měl během několika dní objevit na na tp. 3.125 na Astře 1E bude již na satCentrum dostatečně podrobně představený kombinovaný filmový, seriálový a dokumentární kanál Nova Cinema. Tato „druhá Nova“ bude dostupná všem abonentům TT Karet a karet diGITALlink, kteří mají na své přístupové kartě aktivovanou stávající Novu a samozřejmě i na nové přístupové karty. Předpokládáme, že přístup k programu Nova Cinema bude umožněn pouze z karet českých distributorů. Nova Cinema startuje již za několik dní - 1. prosince v 11:00 hod.


Technické údaje pro nové programy na družici Astra 1E:

orbitální pozice: 23,5 stupňů východně
kmitočet: 11,992 GHz
polarizace: horizontální
SR: 27,500 MSymb/s
FEC: 3/4
kód: CryptoWorks

Viasat Explorer
V-PID: 411
A-PID: 571 - česky
vysílá od 05 h do 23 h SEČ

Spice
V-PID: 411
A-PID: 571 - anglicky (original)
vysílá od 23 h do 05 h SEČ

Viasat History
V-PID: 412
A-PID: 572 - česky

JimJam
V-PID: 413
A-PID: 573 - česky


Na tp. 3.125 na Astře 1E v současné době dále vysílají programy NONSTOP KINO, FILM BOX, HBO, Nova TV, Public TV, CS Link TV a Spektrum, a je zde též zkušební vysílání Novy v HD rozlišení, které by ale mělo být ukončeno.


Aktuální programové schéma stanic Viasat Explorer, Viasat History, JimJam a Nova Cinema (a dalších cca šesti desítek satelitních, kabelových i terestrických stanic) na týden či měsíc, vč. podrobných popisů (Synopse) a programových výběrů (Highlights), si už dnes můžete stáhnout na našem serveru v sekci TV download.


Redakce satCentrum, Václav Hrubec, 22. 11. 2007, 07:30 hod.

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/2619/nove-programy-pro-ceske-a-slovenske-divaky-na-astre-1e/