Kam zamíříte letos – co třeba na Prima ZOOM?
Autor: TV Prima , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 16.07.2018

Na Prima ZOOM si vyberte z bezpečného cestování nejen kamkoli na světě, ale také ve vesmíru, do historie a můžete také odhalit ty nejzajímavější záhady vědy i konspirace z vašeho obýváku.


Prima ZOOM – svět ještě více zblízka!

16. 7., 22.00 – Nebe dokořán (1. díl)

Toto je příběh o hrstce snílků, umělců a vědců, kteří ve světě plném problémů vzhlížejí k noční obloze, kde hledají odpovědi, naději i klid. Tito neohrožení vizionáři se vyzbrojili nejmodernějšími kamerami, teleskopy a táborovým vybavením. Postavili se živlům, extrémnímu počasí i mnohým nebezpečím. Jejich mise? Shromáždit dechberoucí záběry, s jejichž pomocí rozšíří po celém světě poselství, že mír a porozumění mezi odlišnými kulturami a zeměmi můžeme mít na dosah. Stačí jen podívat se nahoru a zahledět se na společnou střechu nad našimi hlavami.


17. 7., 20.00 – Útěk z tábora smrti

Tajný nacistický vyhlazovací tábor Sobibor v Polsku vznikl za jediným účelem: masově vraždit Židy. Ale 14. října 1943 tam došlo k největšímu a nejúspěšnějšímu vězeňskému povstání během druhé světové války. Zajatci se začali bránit. Toto je příběh o jejich velkém útěku. Napínavý a brutálně upřímný film obsahuje výpovědi pamětníků, a díky dramatickým rekonstrukcím zachycuje neuvěřitelné skutečné příběhy posledních zbývajících svědků. Podívejte se, jak jejich hrdinství otřáslo celou nacistickou stranou.


17. 7., 21.00 – Kleopatřina ztracená hrobka

Odhalte tajemství záhadné královny starověku a její ztracené hrobky. Seznamte se s příběhem Kleopatry VII. Filopátor, známé většinou jen pod jménem Kleopatra, která byla egyptskou královnou pocházející z dynastie Ptolemaiovců. Doktorka Kathleen Martinez, bývalá zástupkyně v oblasti trestního práva, ze které se stala neohrožená archeoložka, hledá Kleopatřinu ztracenou hrobku. Případ poslední královny Egypta se ztratil v labyrintu dějin. Ale Kathleen to nemůže odradit. Využívá zkušeností ze soudní síně, postupuje jako skutečná vyšetřovatelka a snaží se rozluštit záhadu Kleopatřiny smrti. Díky tomu se jí podařilo přijít s převratnou novou vizí skutečné Kleopatry, královny neopředené dávnými mýty a zbavené hollywoodského pozlátka. Jenže Kathleen to nestačí. Neúnavně pátrá po místě Kleopatřina posledního odpočinku, které se navzdory několika stoletím výzkumů a hledání dosud nepodařilo najít. Učenci věří, že Kleopatra byla pohřbena ve starověké Alexandrii a že její hrobka i celé město před více než tisíci lety zmizely pod vlnami. Kathleen s nimi nesouhlasí. Má novou kontroverzní teorii. Posedlost nalezením hrobky ji zavedla do přehlíženého chrámu Taposiris Magna asi 40 kilometrů od dnešní Alexandrie. Archeologové už tady kopali a nic významného nenašli. Ale amatérce Kathleen se je už podařilo vyvést z omylu! Kromě zajímavých artefaktů tady objevila síť podzemních tunelů a dokonce rozlehlé podzemní město podobné tomu v Údolí králů. Všechny nálezy spadají do období dynastie Ptolemaiovců neboli Kleopatřina slavného rodu. Zatím největším objevem je záhadná 35 metrová šachta s pohřebními znaky. Že by byla Kathleen skutečně na dobré stopě? Pokud ano, podaří se jí rozluštit jedno z největších tajemství egyptologie a prosadit se mezi nejvýznamnějšími archeology dějin.


18. 7., 21.00 – Poslední bizon

Velké planiny byly jednou z posledních oblastí, kterou v 19. století ještě zbývalo kolonizovat. Místní indiánské kmeny žily z početných stád bizonů. Přestože byli vyzbrojeni palnými zbraněmi, osadníci ani američtí vojáci se nemohli vyrovnat indiánské síle. Do akce byli povoláni významní vojenští generálové Sherman a Sheridan. V čele vojsk vytáhli na Indiány a použili proti nim osvědčenou taktiku z dob občanské války: zničit nepříteli zásoby a vyhladovět ho, dokud se nevzdá. A tak začala válka proti bizonům.


18. 7., 22.00 – Skutečné příběhy únosů (Noční můra v poušti)

V červnu 1985 přistál let 847 aerolinek TWA jako obvykle v řeckých Aténách. Rutinní mezipřistání se nečekaně zvrhlo v děsivé peklo. Když na palubu letadla pronikla libanonská milice, původní destinace, kterou byl Řím, se změnila. Teroristé vyburcovaní právě probíhajícím konfliktem na Středním východě měli jedinou podmínku: propuštění stovek islámských vězňů zadržených v Izraeli. Posádka a pasažéři prožili tři dny plné nejistoty a utrpení na cestách po náhodně vybraných letištích. První epizoda mini série Skutečné příběhy únosů se zabývá jejich otřesnými zážitky. Další díly popisují únos pěti letadel palestinskou militantní skupinou v roce 1970 nebo obsazení íránské ambasády v Londýně v dubnu 1980.


18. 7., 23.00 – Největší světové loupeže (Největší britská bankovní loupež)

Velká vlaková loupež, velká diamantová loupež nebo krádež Mony Lisy. Poznejte zblízka nejslavnější zločiny historie v šestidílném britském seriálu. Vychutnejte si neuvěřitelné příběhy „ze života“ o největších nechvalně proslulých světových loupežích. Každá epizoda tohoto napínavého seriálu zachycuje jednu z loupeží. Sledujeme, jak probíhala, od začátku až do úplného konce očima vyšetřovatelů, oloupených i samotných lupičů. O nečekané zvraty a nová odhalení není nouze! Jak se stalo, že kvůli loupeži největší hotovosti v dějinách málem zkolaboval celý britský bankovní systém? Je možné, že velká vlaková loupež byla něčím víc, než jen od první chvíle zpackanou akcí? A co je pravdy na tom, že je zlato, které zmizelo během největší loupeže cenných kovů na území Velké Británie, prokleté? To všechno a ještě mnohem více se dozvíte v seriálu Největší světové loupeže.


19. 7., 20.00 – Stauffenberg: Skutečný příběh

Stal se plamínkem naděje v německém hnutí odporu. Bomba, kterou nastražil v Hitlerově velitelství, mohla ukončit válku i genocidu. Ale stejně jako většina důstojníků německé armády také Claus Schenk, hrabě von Stauffenberg, zpočátku fascinovaně sledoval Hitlerův vzestup k moci a brzké vojenské úspěchy. Také jeho nadchnul triumf tažení na Francii. Trvalo dlouho, než se z loajálního stoupence vrchního velitele stal muž, který se 20. července 1944 pokusil zabít Führera. Jak k tomu došlo? Jak se ambiciózní důstojník ze starého aristokratického rodu stal hlavním strůjcem pokusu o vojenský převrat? Co věděl o zločinech spáchaných nacistickým režimem? Tento film vychází z nejnovějších poznatků o německém hnutí odporu a přesvědčivě odpovídá na všechny předešlé otázky.


20. 7., 22.00 – Největší podvody historie (Hitlerovy deníky)

Sledujte příběhy o největších podvodech historie očima lidí, kteří je zorganizovali – a nakonec překazili. Jak je možné, že nechvalně proslulé „Hitlerovy deníky“ oklamaly tolik lidí nebo že pověstný film pitvy mimozemšťana vyvolal celosvětovou senzaci? Jak to, že rozhlasová hra Orsona Wellese Válka světů vyvolala paniku v Americe nebo že objev piltdownského člověka na tak dlouho ošálil celou společnost? Podívejte se, jak se díky historickým okolnostem podařilo uchytit jinak celkem nepravděpodobným podfukům. V seriálu Největší podvody historie se navíc seznámíte s opravdu neobvyklými osobnostmi – včetně usvědčeného vraha v zákulisí jedné nehorázné aféry nebo muže, který posledních 20 let táboří na břehu jezera Loch Ness, aby mohl zahlédnout aspoň kousek zdejší příšery.


22. 7., 23.00 – Hlasy v hlavě

Šest až patnáct procent lidí během svého života slýchá hlasy v hlavě. Mnoho z nich žije ve společnosti svých neviditelných společníků dokonce až do smrti. Více než polovina z těchto lidí je psychicky zdravá a funguje naprosto normálně. A přesto se na ně společnost stále dívá z patra. Z toho důvodu se jenom hrstka z nich odvážila otevřeně promluvit o svých zkušenostech. Jaká vysvětlení nabízí věda, pokud jde o fenomén hlasů v hlavě? Odkud se berou? Především v minulých stoletích byly považovány za znamení poruchy mozku. Ale dnešní vědecké výzkumy vrhají na tuto podivuhodnou záhadu nové světlo – a odkrývají fantastická fakta. Skeny mozku odhalily, že hlasy v hlavě nejsou výsledkem „představivosti“ a zasažení skutečně něco „slyší“. V mnoha případech je význam sděleného mnohem důležitější, než se dříve předpokládalo.


Poznávejte svět s Prima ZOOM!


www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články a ještě něco navíc.


nové premiérové bloky 20.00–22.00 22.00–24.00

Pondělí Cestovatelé a dobrodruzi Tajemství Země a vesmíru
Úterý Po stopách historie Zvířata a my
Středa Fascinující příroda Drsný svět
Čtvrtek Zaostřeno na války Volání divočiny
Pátek Úžasné oceány Záhady a konspirace
Sobota Úchvatná říše zvířat Příběhy civilizací
Neděle Život naostro Zázraky vědy a techniky



Mgr. Filip Budák, Externí konzultant odd. Marketingu a PR pro FTV Prima

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/26215/kam-zamirite-letos-co-treba-na-prima-zoom/