DAB+ v Chorvatsku: pozitivní dílčí závěr při zkušebním vysílání
Autor: Petr Miklík , e-mail: Petr.Miklik@seznam.cz Přidané: 07.08.2018
Po půlročním zkušebním provozu účastníci digitálního rozhlasu DAB+ v Chorvatsku vyvozují pozitivní závěr. Všechny strany mají zájem o to, aby digitální pozemní rozhlas v Chorvatsku byl oficiálně zaveden a opíral se o výhody, které tato platforma nabízí vůči VKV: nový obsah (programy), lepší kvalita zvuku, možnosti vysílání na celém území Chorvatska a další.


Avšak existuje i kritika: v testovací fázi podle provozovatelů na jedné straně ještě chybí pokrytí signálem na celém území Chorvatska, a u posluchačů neexistuje dostatečná propagace a informace o existenci systému DAB+ a jeho výhodách.

Na druhé straně zástupci prodejců automobilů reagují pozitivně na zavedení DAB+. Většina dražších vozidel má vestavěný rozhlasový přijímač DAB+ jako součást balíčku základní výbavy, kdežto v jiných vozidlech existuje možnost volby za menší poplatek.

V Chorvatsku nyní vysílá v testovacím provozu národní multiplex s 15 privátními rádii. Čtyři vysílače pokrývají signálem asi 2,1 miliónů obyvatel outdoor (o něco více než polovina obyvatel) a 1,6 miliónů indoor. Veřejnoprávní rozhlas HRT se dosud nepodílel na vysílání DAB+.


S využitím zdroje: Satnews.de, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/26271/dab-v-chorvatsku-pozitivni-dilci-zaver-pri-zkusebnim-vysilani/