DAB+ v Polsku: Radio Kielce obnovuje vysílání, debut Folk Radia
Autor: Petr Miklík , e-mail: Petr.Miklik@seznam.cz Přidané: 09.08.2018
Stanice Radio Kielce od srpna 2018 opět vysílá v DAB+ ve Svatokřížském vojvodství. Regionální studio Kielce polského rozhlasu (Polskie Radio), které v roce 2012 roku jako jedno z prvních zahájilo experimenty s touto technologii, v květnu 2016 ukončilo digitální vysílání. Každá regionální verze multiplexu polského rozhlasu tak má již jeden nebo dva lokální programy. Datový rok verze stanice Kielce je 112 kbps.


Spolu s Radiem Kielce se v éteru objevila stanice Folk Radio, která je známá z internetu. Tento kanál nepřetržitě prezentuje hlavně lidovou hudbu polského pohoří Svatokřížské hory, avšak nechybí také bloky s tvorbou z jiných polských regionů a světa. Stanice byla vytvořena s podporou archivu regionálního studia Kielce polského rozhlasu, který obsahuje více než sto tisíc skladeb zaznamenaných v rozhlasovém studiu i v exteriérech. V tomto případě je bitová rychlost 72 kbps.

Kromě toho v multiplexu z vysílače Święty Krzyż a Kielce/ulice Targowa nyní vysílají celoplošné programy polského rozhlasu – Jedynka, Dwójka, Trójka, Czwórka (Jednička až Čtyřka), Polskie Radio 24, Radio Dzieciom (Rádio Dětem), Radio Chopin a Polskie Radio dla Zagranicy (Polské rádio pro zahraničí).


S využitím zdrojů: Krzysztof Sagan, forum.radiopolska.pl a Radiopolska.pl, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/26278/dab-v-polsku-radio-kielce-obnovuje-vysilani-debut-folk-radia/