Křik, pláč a adrenalin. Jak dlouho se lidé straší fenoménem zombie?
Autor: AMC/PR.Konektor , e-mail: info@prkonektor.cz Přidané: 09.08.2018
Znetvořené postavy pronásledující zoufalé hrdiny, křik, dramatická hudba i zbraně. To jsou atributy charakterizující filmový a seriálový zombie žánr, jenž se popularitě těší mnoho let a má jednu z největších fanouškovských komunit. Odkud se tu vzal a čím je tímto kult inspirován? A co říkají vědci, jsme na případnou zombie epidemii připraveni? Pojďte se vydat do postapokalyptického světa krvežíznivých nestvůr.


Když se lidé rádi bojí

Lidé se bojí rádi a zombie tematiku vyhledávají. Dokládají to třeba seriály The Walking Dead, který patří k nejznámějším a nejúspěšnějším sériím tohoto ražení, nebo sesterský projekt Fear The Walking Dead, jehož druhá polovina čtvrté série míří premiérově v srpnu na obrazovky televizní stanice AMC. Ale není to jen otázka televizních seriálů, nemrtvé lze potkat ve filmech, komiksech, literatuře, videohrách nebo dokonce i v hudbě.


Haiti: Kolébka voodoo

Zombie jako takové se vyskytují již dlouhá staletí v kultu voodoo (vúdú). Ten je typický především pro obyvatele Haiti, kteří jej přebrali od afrických otroků zavlečených na ostrov španělskými kolonizátory. Nepředstavujte si ale osoby v pozdějším stádiu rozkladu, jak je znáte z obrazovek. Voodoo chápe zombie jako zotročeného jedince, často pod vlivem omamných látek, nevědomky vykonávající vůli a příkazy jiné osoby, která jej ovládá. Víra v zombie je na Haiti poměrně rozšířená, jedná se o člověka, který byl zabit kněžím a několik dní po pohřbu opět oživen. Strašidelné? Nikoliv. Haiťané věří, že tento jedinec není živý, ale jedná se pouze o tělo bez ducha, které lze použít pro řadu pomocných prací.


Když mrtví oživnou

Zábavní průmysl zombie představuje odlišně. Za klasiku, která definovala tento žánr, je považován film Noc oživlých mrtvol režiséra George A. Romera z roku 1968. Snímek světu představil zombie jako krvežíznivé lidožravé mrtvoly vystupující z hrobů. A právě tento model převzala populární masová kultura, jež dala za vznik žánru zombie. Sám Romer, který se stal legendou tohoto žánru, přiznal, že námět na Noc oživlých mrtvol vznikl pod vlivem knihy Já, legenda postapokalyptického románu Richarda Mathesona. Autor dnes již legendárního filmu zemřel ve věku 77 let v loňském roce, nicméně v rámci kultury a postapokalyptických žánrů zanechal nesmazatelnou stopu.


Kdo je v popředí zájmu?

Bylo sestaveno nepočitatelné množství tabulek a seznamů s nejoblíbenějšími, neúspěšnějšími nebo nejznámějšími zombie seriály. Nicméně vždy se na první příčce nebo prvních pozicích objevuje seriál vzniklý na motivy komiksu Roberta Kirkmana The Walking Dead. Obrovské popularitě se těší již 8 let a není proto překvapením, že po takovém úspěchu se jeho tvůrci rozhodli pro vytvoření nejen dalších sérií, ale dokonce i sesterského projektu Fear The Walking Dead. I ten, v České republice také známý pod názvem Živí mrtví: Počátek konce, má širokou diváckou základnu. Jeho fanoušci se proto už nyní mohou od 13. srpna těšit na každé pondělí, kdy na televizní stanici AMC startuje v celosvětové premiéře druhá polovina čtvrté sezony. Tu mohou diváci sledovat každé pondělí od 22:00 s českým dabingem.


Zlomová první část

První polovina čtvrté série byla, co se týče hlavních hrdinů, poměrně zlomová. Ve třetím díle se fanoušci rozloučili s Nickem Clarkem (Frank Dillane), který byl zastřelen. A v zatím posledním, osmém, díle zemřela hlavní postava Madison Clark (Kim Dickens), která se obětovala pro záchranu ostatních. Jaký bude mít smrt Madison vliv na další dění a jak se Alicia Clark (Alycia Debnam – Carey) vyrovná se ztrátou matky a bratra? To odhalí druhá polovina čtvrté série seriálu Fear The Walking Dead, kterou zatím kritici hodnotí jako jednu z nejlepších.


Co kdyby se to opravdu stalo?

Globální nákazy a epidemie nejsou pro nás neznámé. Podívejme se na pár příkladů do historie! Na konci první světové války zde byla epidemie španělské chřipky, v živé paměti ještě možná zůstává ohrožení virem SARS způsobující syndrom náhlého selhání dýchání, nebo krvácivá horečka ebola, která propukla v roce 2013 v západní Africe. Sílu fenoménu zombie a postapokalyptického světa dokládá i fakt, že odhadování šancí na přežití po kousnutí oživlým mrtvým se jednou za čas věnují i vědci nebo jejich skupiny. Ti se shodují v názoru, že by to byl boj s časem, který by nejspíše lépe zvládly autoritativní státy. Nejsou totiž vázány dlouhými schvalovacími procesy a mohly by okamžitě použít veškerou možnou sílu k zastavení nákazy. Nejhůře by na tom byla města, takže pokud by se něco takového opravdu stalo, vydejte se do co největší pustiny. Bylo vytvořeno několik modelů situace, jeden z nejméně pozitivních zněl, že po 100 dnech by na živu zůstalo asi jen 181 živých z populace, nebo že by nákaza byla 2krát tak nakažlivější než mor.

Není třeba se budoucnosti obávat. Pokud však patříte mezi milovníky adrenalinu a napětí v zombie apokalyptickém světě, sledujte od 13. srpna každé pondělí televizní stanici AMC a nenechte si ujít premiérové díly seriálu Fear The Walking Dead.


O AMC Networks International – Central and Northern Europe

AMC Networks International – Central and Northern Europe je součástí AMC Networks International, jednou z předních mezinárodních společnostní na poli televizního vysílání a distribuce tematických televizních stanic soustřeďujících se na Střední a Východní Evropu. Současné AMCNI – Central and Northern Europe portfolio čítá 12 televizních stanic ve čtyřech žánrech: sport: Sport1, Sport2, SportM, dětské: Minimax, Megamax, zábavně-vzdělávací: Spektrum, TVPaprika, Spektrum Home a filmové: AMC, Sundance Channel, Film Mánia, Film+ a Film Café. Obsah tematických stanic je vytvářen pro místní diváky, jazykové verze a trhy. Je dostupný v celé řadě platforem včetně HD, služeb na vyžádání a verze pro mobilní telefony.

AMC Networks International (AMCNI) je globální divizí AMC Networks a dodavatelem uznávaných zábavních pořadů pro předplatitele ve více než 140 zemích a územích v Africe, Asii, Evropě a Latinské Americe. AMCNI zahrnuje jak globální značky Sundance Channel a MGM Channel, tak populární kanály s lokálním významem a různorodým žánrovým zaměřením. Více informací najdete na www.amcnetworks.com/amcni


O společnosti AMC Networks:

Společnost AMC Networks Inc. (NASDAQ: AMCX) se již více než 30 let věnuje produkci kvalitních filmů a pořadů, vlastní a provozuje několik populárních a oceňovaných značek v oblasti placené kabelové televize. AMC, IFC, SundanceTV, WE TV, a IFC Films produkují pořady, které jsou výrazné, zajímavé, kulturně relevantní a oslovující diváky napříč různými společenskými skupinami. Společnost také provozuje globální divizi, AMC Networks International. Více informací najdete na www.amcnetworks.com


Jitka Pavlová, Account Manager, PR.Konektor

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/26280/krik-plac-a-adrenalin-jak-dlouho-se-lide-strasi-fenomenem-zombie/