Česká televize ukončí v multiplexu 1a vysílání svých HD programů
Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 17.08.2018

Česká televize vypne k 30. září terestrické vysílání ve veřejnoprávním multiplexu 1a. Souběžné vysílání programů ČT ve vysokém rozlišení, dosud volně dostupné v multiplexu 1a i v přechodové síti DVB-T2, tak po šesti měsících skončí.


Programy v HD rozlišení tak budou od října dostupné v platformě DVB-T2 v přechodové síti 11, pokrývající 99,6 % obyvatel České republiky. Všechny programy ČT v SD rozlišení budou i nadále vysílány ve veřejném multiplexu 1 s pokrytím 99,9 %.

Pokud budou mít diváci zájem nadále bezplatně přijímat programy ČT v HD rozlišení, je třeba přejít na platformu DVB-T2. Završení druhé vlny digitalizace a tedy kompletní přechod na DVB-T2 je prozatím naplánován na červen 2020, postupné vypínání stávajícího vysílání v DVB-T však začne již v listopadu 2019.

K příjmu signálu v DVB-T2 je třeba mít televizor či set-top-box s tunerem DVB-T2 a kodekem HEVC. Přijímače vhodné pro české vysílání DVB-T2 certifikují České Radiokomunikace a označují je kulatými zlatými nálepkami „DVB-T2 ověřeno“. Seznam certifikovaných přijímačů je k dispozici na webu www.dvbt2overeno.cz.


Karolína Blinková, tisková mluvčí České televize

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/26298/ceska-televize-ukonci-v-multiplexu-1a-vysilani-svych-hd-programu/