Kirchovo mediální impérium krachuje!
Autor: Redakce , e-mail: redakce@satcentrum.com Přidané: 11.04.2002
Společnost KirchMedia, klíčová část KirchGruppe, vyhlásila bankrot. Jde o největší firemní krach v poválečné historii Německa. Věřitelské banky, kterým Leo Kirch dluží, odmítají již poskytnout další úvěry na záchranu mediálního impéria. Mají zájem pouze o zachování jeho rentabilních částí, zejména televizní stanice Pro Sieben, která je nejvýnosnějším televizním kanálem v Německu.

Podobná krize se však podle odborníků může brzy rozšířit i do zbývajících části Kirchova impéria. Hodně se mluví hlavně o Premiere, placené televizi, která je zřejmě největším kamenem úrazu a původcem všeho špatného, co se Kirchovi stalo. Právě kvůli ni se německý magnát zadlužil při nákupech exkluzivnich práv na filmy a sportovní přenosy. Premiere však nikdy nenaplnila jeho očekávání a nezačala přinášet pořádné zisky.

Kirchova placená televize minulý týden přiznala, že její dluhy dosahují výše 900 milionů eur. Její pětinový akcionář - britská BSkyB miliardáře Ruperta Murdocha, proto již svolal krizová jednání. Sama však odmítá do ztrátové televize nalít peníze.

Podobně může dospět ke krachu i celá mateřská KirchGruppe, která má celkové dluhy okolo 6,5 miliardy eur. Přestože Kirch ještě stihl převést vysílací práva na fotbalové mistrovství světa z krachující KirchMedia na sesterskou firmu KirchSwiss, může se o vysílání z Japonska a Koreje ještě strhnout mezi věřiteli bitva.

O práva na vysílání závodů Formule 1 se zase možná budou chtít rozdělit některé závodní týmy, které o jejich koupi nedávno s Leo Kirchem neúspěšně jednaly a pohrozily, že si vytvoří vlastní nový šampionát.

O dědictví po Kirchovi nyní začal boj mezi domácími i zahraničními zájemci. Jsou možná dvě řešení. Takzvaná německá cesta předpokládá odkoupení Kirchových aktiv domácími firmami. Druhá varianta by pak umožnila vstup zahraničních konkurentů na německý mediální trh, favority jsou zmiňovaný Rupert Murdoch a italský mediální magnát Silvio Berlusconi. Tato druhá varianta však je pro německou hrdost nad „rodinným stříbrem“, které však už notně ztratilo svůj lesk, tou nejhorší chmurou…


Zdroj: Ekomail a MF Dnes, 10.4.2002

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/263/kirchovo-medialni-imperium-krachuje/