Nejpestřejší paleta dokumentů na Prima ZOOM ve 35. týdnu
Autor: TV Prima , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 27.08.2018
Vyberte si, co vás baví – příroda, podmořský svět, historie, války, věda a technika, vesmír, cestování, záhady nebo dramata ze skutečného života? Dokumentární skvosty pro vás: poznejte Kubu: Všechny barvy Havany; ukážeme vám Lidstvo z vesmíru; co nám prozradí Svědkové velkých katastrof?; projedeme se Megavlaky; využijete Malé velké zlepšováky II a ještě více unikátních snímků na Prima ZOOM.


Prima ZOOM – svět ještě více zblízka!

27. 8., 21.00 – Kuba: Všechny barvy Havany

Havana je krásné město. Je velmi příjemné projít se po jeho starých koloniálních ulicích a náměstích, po Maleconu. Protože na ostrov svobody stále platí omezený dovoz aut, vozí se turisté starými americkými bouráky. Některé mají ještě originální motor a jsou vysoce ceněné, ty nej za 80 000 USD. Kuba stále představuje archu komunismu, rum, staré káry, doutníky, tanec a zpěv. Kuba leží jen pár set kilometrů od Mexika, a od Floridy ještě méně. Několik větších ostrovů a stovky malých vytvořily úzký pruh země. Kuba je přezdívaná jako Ostrov svobody. Hlavní město Havana a vlastně celá země by se mohly nazývat ostrovem skvělého počasí. Je totiž jedno, jestli se sem rozhodnete jet v lednu nebo v červenci, v Havaně je pořád teplo a svítí zde sluníčko. Kronika této karibské země je velmi pestrá. Vše se od základu změnilo, když zde roku 1492 přistála námořní výprava původně směřující do Asie. Byla to výprava mořeplavce ve španělských službách Kryštofa Kolumba. Hlavní město Kuby se původně jmenovalo San Cristóbal de la Havana. Do těchto míst bylo přestěhováno v 16. století. V pozdějších letech čelila Havana několikrát útokům pirátů. Z té doby se zachovala řada pobřežních pevností. Havana se velmi rychle stala centrem koloniální Kuby a důležitou zásobovací základnou pro celou Latinskou Ameriku. Právě z Havany byly vysílány další dobyvatelské výpravy do všech koutů Karibiku, včetně té nejznámější Cortézovy, kvůli které padla starodávná říše Aztéků.


27. 8., 22.00 – Lidstvo z vesmíru

Celovečerní film Lidstvo z vesmíru je velkolepou výpravou za poznáním. Díky nejnovějším fantastickým poznatkům a vynikajícím digitálním trikům se vydáme po stopách lidstva a jeho vzestupu od lovců a sběračů až k celosvětově dominantnímu druhu. To vše z globální perspektivy, pohledem z vesmíru. Odhalíme dech beroucí rozsah našich aktivit, jakým způsobem lidstvo změnilo celou planetu a stvořilo svět, kde je všechno spojené, spletité a neuvěřitelně složité. Během výpravy, jež se táhne přes 12 tisíc let našich dějin, uvidíme, že zdánlivě drobné záblesky inovací změnili kurz celé civilizace. Přitom jde o vynálezy a objevy, které se nás dnes dotýkají takovým způsobem, jaký si naši předkové nedokázali ani představit. A zatímco světová populace roste, hledíme do budoucnosti. Jaké nové výzvy budeme muset překonat, abychom přežili? Lidstvo z vesmíru nabízí jedinečný pohled na to, jak naše civilizace rostla, jak funguje dnes i co ji ještě možná čeká.


29. 8., 23.00 – Svědkové velkých katastrof (Exploze na vrtné plošině)

Napínavý seriál se zaměřil na šest velkých katastrof, ke kterým došlo během posledních 100 let. O každé z nich vypráví trochu jiným způsobem, než jsme byli dosud zvyklí. Hlavními hrdiny jednotlivých příběhů je šest různých svědků těchto katastrof. Možná víte, jak jejich napínavé příběhy skončily. Ale nevíte, co se s nimi stalo – a jestli to přežili. Tři z nich ano. Další tři ne. Šest epizod postupně vypráví o výbuchu na ropné plošině Piper Alpha v roce 1988, potopení Titaniku v roce 1912, zemětřesení na Haiti v roce 2010, útoku na Pearl Harbor v roce 1941, erupci sopky Mount St. Helens v roce 1980, nejtragičtějším dni na Mount Everestu v roce 1996 a zemětřesení v San Francisku v roce 1906. Díky archivním záběrům, dramatickým výpovědím a špičkové grafice se dostaneme přímo do centra dění. Detailní časová osa prozrazuje, proč k těmto katastrofám vůbec došlo a také jak se přesně odehrávaly. Zjistíme, že hlavní roli v tom, kdo přežil, sehrála profese, místo, kde se zrovna nacházel, statečnost, ale i úplná náhoda. Je to nervy drásající podívaná. Díky tomu, že se seznámíte s těmito hrdiny a zjistíte, s čím se museli potýkat, je tento seriál poctou těm, kteří byli u toho.


30. 8., 20.00 – Operace Jaywick

Napínavý dokument popisuje odvážný útok komanda 14 britských a australských vojáků na japonské lodě zakotvené v singapurském přístavu. Operace Jaywick se stala jednou z nejambicióznějších a nejslavnějších speciálních akcí druhé světové války. Razii v Singapuru zorganizoval důstojník britské armády major Ivan Lyon. V únoru 1942 se mu podařilo uniknout z města, když padlo do rukou japonské armády. Proto se dobře vyznal v jeho okolí. Spojenecké komando vyrazilo na nepřátelské území na palubě zajatého japonského rybářského plavidla. Plánem bylo dostat se na ostrov nedaleko Singapuru, tam přesednout do kánoí po dvou mužích, dopádlovat až do přístavu Keppel a zaminovat japonské lodě. Výsledek byl značně nejistý. Tento film se vrací k vysoce riskantní misi a odhaluje skutečnou podstatu Operace Jaywick.


30. 8., 23.00 – Zmijí královny

Zmije jsou známé jako chladnokrevní zabijáci. Ale když přijde na jejich rodinu, mají také světlé stránky. Zmije gabunská, chřestýš nebo zmije útočná čelí jako matky každá úplně jiným překážkám. Musí se s nimi vyrovnat v extrémních a výrazně různorodých prostředích. Ale každá z nich chce to samé: rozšiřovat dál rodinu a udržet si titul zmijí královny.


31. 8., 22.00 – Nacisté a okultismus (Hitlerova armáda oživlých mrtvol)

V nacistické Třetí říši a šílených plánech jejího vůdce Adolfa Hitlera hrál okultismus jednu z hlavních rolí. Strůjce holocaustu Heinrich Himmler věřil astrologii. Jakožto jedné z klíčových osobností nacistické strany se mu podařilo vlastní fascinaci mystickými silami a veškerým nadpřirozeným hluboce zakořenit do srdce SS. A to natolik, že se rozhodl stvořit armádu ke všemu svolných otroků – Hitlerovy zombie. Samotný Hitler nepochyboval o moci černé magie a účinku psychických schopností. K obojímu přihlédnul, když vymýšlel vojenské strategie, i v rámci válečné propagandy. Nacisté dokonce úspěšně zneužívali křesťanskou víru a snažili se vykreslit Hitlera jako spasitele po vzoru Ježíše Krista. Ale to není zdaleka všechno.


1. 9., 20.00 – Příběhy středomořského lesa (Jarní vyprávění)

Věděli jste, že na naší planetě jsou jenom dvě mírná pásma, ve kterých může proběhnout jarní období? To, co většina z nás bere jako obyčejný běh událostí, je ve skutečnosti velký přírodní zázrak. Jaro je znovuzrozením života v nejkrásnější podobě. Zažijte ho v prostředí překrásných středomořských lesů, které patří k biologicky nejbohatším a nejrozmanitějším oblastem světa. Do hlubokých hvozdů zavítáme i v dalším dílu. Jsou totiž dokonalým domovem pro velké ale poněkud plaché zvíře – divokého kance. Na podzim se příroda okolo nich najednou mění. Kdo se jí nedokáže přizpůsobit, zahyne. Sledujte, co se stane, když dorazí skuteční dravci: vlci. Nenechte si ujít jedinečné příběhy z nitra lesů; příběhy o životě a smrti, o přežití, a dokonce o lásce a nenávisti.


1. 9., 21.00 – Lobo: Vlk, který změnil Ameriku

V roce 1983 vyrazil Ernest Thompson Seton do divoké krajiny Nového Mexika zastřelit vlka, který decimoval dobytek a kterému se říkalo Lobo. O svých zážitcích pak napsal knihu, v níž se vůbec poprvé mluvilo o vlcích v pozitivním světle. Lobo se stal Vlkem, který změnil Ameriku. A kniha o něm inspirovala celou generaci přírodovědců – včetně proslulého Davida Attenborougha, který je moderátorem tohoto překrásného filmu z produkce britské BBC.


1. 9., 22.00 – Konfucius

Před více než 2500 lety přišel jeden muž se způsobem myšlení, který dodnes výrazně ovlivňuje jeden z nejmocnějších a nejlidnatějších národů na Zemi. Jmenoval se Konfucius. Tento mudrc, filozof a učitel, který stejně jako Sokrates a Buddha žil v úžasném období evoluce lidské civilizace, patří k nejvýznamnějším osobnostem dějin. Dramatický snímek zkoumá život a dobu Konfucia a demystifikuje jeho myšlenky. Každý chce porozumět dnešní Číně a právě Konfucius nám to umožní. Jeho jméno dobře známe. Ale kým skutečně byl? Jaký byl jeho životní příběh a jak ovlivnil jeho životní filozofii? Co je středobodem jeho myšlení a proč ho celý čínský národ přijal za své? Vše se dozvíte v tomto celovečerním filmu.


2. 9., 20.00 – Krotitelé vraků (Záchrana lodi Costa Concordia)

I když se zdá, že je vše ztraceno, něco se vždycky dá zachránit. Akcí nabitá čtyřdílná dokumentární minisérie Krotitelé vraků sleduje zkušené týmy odborníků, kteří řeší nejsložitější inženýrské zádrhely, na jaké se dá na otevřeném moři narazit. Podívejte se s nimi na různá exotická místa. V Toskánsku se jeden Jihoafričan potýká s potopenou luxusní jachtou Costa Concordia. U pobřeží překrásné Sicílie se místní rodinný tým snaží rozřezat a odstranit trosky tankeru, který ohrožuje přírodní mořský park v blízkosti Syrakus, zapsaných do seznamu Světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Na zamrzlém severu je ruská nukleární ponorka Kursk, jež se potopila v roce 2000 s 118 námořníky na palubě, zázračně vyzdvižená ze dna Barentsova moře. Vychutnejte si vzrušující osobní a veskrze skutečné příběhy dnešních kovbojů moře.


2. 9., 21.00 – Megavlaky (Transcontinental)

Šestidílný seriál Megavlaky nás vyveze na výpravu plnou zajímavých objevů. Uvidíme nejfantastičtější nákladní vlaky, které každý den převážejí neuvěřitelné množství nákladu. Čeká nás např. australský mléčný vlak. Navštívíme také vyprahlé pouště africké Mauritánie i zamrzlá kanadská pohoří a odhalíme, že každodenní rutina posádky těchto vlaků je nekonečnou bitvou s časem.


2. 9., 23.00 – Malé velké zlepšováky II (1. díl)

Vynálezci, kutilové, inženýři a počítačoví nadšenci se sešli v zábavném seriálu Malé velké zlepšováky. V pokračování znovu využívají ověřené vědecké poznatky i neobvyklé nápady a překvapují geniálními zlepšováky, které mění lidem život. Všude se totiž najde někdo s příliš specifickými problémy a potřebami. Obyčejná a obvyklá řešení jsou v takových případech buď naprosto nepoužitelná, nebo příliš drahá. Ať už jde o zdravotní nebo společenské problémy, případně trable s bydlením, v druhé řadě seriálu Malé velké zlepšováky se s nimi vypořádají revoluční zázraky technologie.


Poznávejte svět s Prima ZOOM!


www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články a ještě něco navíc.


nové premiérové bloky 20.00–22.00 22.00–24.00

Pondělí Cestovatelé a dobrodruzi Tajemství Země a vesmíru
Úterý Po stopách historie Zvířata a my
Středa Fascinující příroda Drsný svět
Čtvrtek Zaostřeno na války Volání divočiny
Pátek Úžasné oceány Záhady a konspirace
Sobota Úchvatná říše zvířat Příběhy civilizací
Neděle Život naostro Zázraky vědy a techniky



Mgr. Filip Budák, Externí konzultant odd. Marketingu a PR pro FTV Prima

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/26327/nejpestrejsi-paleta-dokumentu-na-prima-zoom-ve-35-tydnu/