Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 29.03.2024 - 00:52:00   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

Pojďte se obohatit zážitky ve 36. týdnu na Prima ZOOM

  Autor: TV Prima , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 03.09.2018


Nejširší paletu zábavného poznávání najdete na svém oblíbeném dokumentárním kanálu Prima ZOOM. Každého zajímá něco jiného, a my to pro vás všechno máme – zabalené do dokumentární kostky a ve skvělých obrazových záběrech. Dokumentární skvosty pro vás: máme se obávat smetí na oběžné dráze? – Vesmírné srážky; uvidíte, jaký je Život se sopkami; připomeneme 100 let RAF s Ewanem McGregorem; čeká nás Putování s vlky; dáme si Jídlo z pohledu vědy a ještě více unikátních snímků na Prima ZOOM.


Prima ZOOM – svět ještě více zblízka!

3. 9., 21.00 – Aljaška: Nekonečná země

Putování nezaměnitelnou krajinou na polárním kruhu. Rybaření, lososi, mořské vydry. Životní cyklus lososů v návaznosti na největšího místního dravce – medvěda grizzlyho a medvěda hnědého. Život ledovce – od sněhových polí a ledovcových řek až po oceány. Ruský odkaz a jeho potomci žijící na území dnešních Spojených států. To je Aljaška. Název této země pochází z jazyka starých Eskymáků a znamená „velká země“. A velká Aljaška opravdu je. Je největším státem USA a i vzdálenosti se tu počítají jinak. Aljašku od zbytku Spojených států dělí stovky kilometrů. Zemi se přezdívá „last frontier“, tedy pohraničí nebo poslední výspa. A Aljaška opravdu je skutečnou hranicí Ameriky. Krajina, řeky, a dokonce i mraky tu mají zvláštní tvary a neopakovatelnou atmosféru. V tundře na nepropustném permafrostu se mezi lesy a meandrujícími potoky tvoří jezera a bažiny. Stojaté povrchové vody se v letních měsících rozlévají do krajiny. Jezera mají většinou protáhlý, eliptický tvar. Na Aljašce je na tři miliony takových jezer.


3. 9., 22.00 – Vesmírné srážky

Noční můra z oscarového filmu Gravitace je ve skutečnosti tvrdou realitou: části raket a satelitů na oběžné dráze Země znamenají neustálou hrozbu pro naše nové vesmírné projekty. Co můžeme udělat, abychom zabránili vesmírným srážkám a uklidili si vlastní vesmírný nepořádek? Vesmírné smetí se dávno stalo postrachem všech astronautů. Během posledních 20 let se testovaly další a další rakety. Oběžnou dráhu obsadilo mnoho nových satelitů. A spolu s nimi rovnoměrně kynulo také smetiště okolo naší planety. V roce 2009 se dva funkční satelity srazily a stalo se z nich nové vesmírné haraburdí, které se obrovskou rychlostí rozletělo po celé oběžné dráze. Je to jako začarovaný kruh nekonečné zkázy. Po každé vesmírné srážce vzniká ještě větší nepořádek. Každý, kdo podniká něco ve vesmíru, teď musí nepřetržitě monitorovat mraky odpadu, a v případě nutnosti odklonit satelity jiným směrem. Jenže na mnoho ze starších satelitů se „zapomnělo“, takže se dříve nebo později nevyhnutelně srazí. Veškerá současná snaha minimalizovat vesmírné smetí zatím nestačí. V ohrožení přitom nejsou jenom satelity, ale je v něm také veškerá aktivita na naší planetě, kterou umožňují nebo podporují. Je nejvyšší čas pořádně si po sobě uklidit! Inženýři z celého světa vyvíjejí čím dál ambicióznější plány a testují je v praxi: v Japonsku vznikají magnetické sítě, v Austrálii dezintegrační lasery, ve Švýcarsku „satelitní sběrače“, v Evropě se pracuje na vesmírných „lovcích“ odpadu a v Americe na raketách, které rozloží všechno nepotřebné na pouhé atomy. Hvězdné války nejsou skutečné, ale válka proti vesmírnému smetí právě začala.


3. 9., 23.00 – Život se sopkami (Vládci popela)

Sopky patří k nejzajímavějším a potenciálně také nejvíce nebezpečným fenoménům na Zemi. Díky nim vzniká nová pevnina, mění se ráz okolní krajiny, ale stejně tak kvůli nim zanikají celé civilizace. To však není všechno. Byly to právě sopky, které před více než dvěma miliardami let vdechly život našemu světu. Život se sopkami je ambiciózním seriálem, který do nejmenších detailů vykresluje strasti a nečekané výhody spojené s bezprostřední blízkostí vulkánu. Podíváme se hluboko do potemnělých podmořských propastí i vysoko na zamrzlé horské vrcholy. V těchto úchvatných kulisách se seznámíme s výjimečnými zvířaty a rostlinami, které si „hrají“ s ohněm. Díky nim dostaneme lekci o přežití v nesmírně fascinujícím, ale ještě nebezpečnějším světě.


4. 9., 20.00 – Vzestup civilizace II (Kartáginci)

V Evropě prakticky neexistuje stát, jehož historie by nebyla nějakým způsobem propletená s germánskými kořeny. A to i navzdory tomu, že nikdy nešlo o jednotnou civilizaci. Termín „germánský“ je ve skutečnosti souhrnným označením pro několik kmenů a klanů, které žily ve střední a severní Evropě od šestého století našeho letopočtu. Říká se, že ho jako první použil Gaius Julius Caesar, když mluvil o galských válkách. Nicméně Římané neměli pro Germány nic než opovržení. Historik, právník a senátor Tacitus nazval germánské země ohavným místem, ze kterého tuhne krev v žilách, místem plným temných lesů a bažin.


4. 9., 21.00 – Příběh národů: Němci a Poláci (Mír a válka)

Společné dějiny Polska a Německa jsou složité a plné dávných křivd. Co přesně to pro tyto dva sousedící státy znamená? A jaký význam mají polsko-německé vztahy pro ostatní národy světa? Dokument Příběh národů se dívá kritickým pohledem na citlivou kapitolu dějin Evropy. Podíleli se na něm historici a filmaři z obou zemí a jeho hlavní dějová linie se klene od středověku až do 20. století.


6. 9., 20.00 – 100 let RAF s Ewanem McGregorem

V dubnu 2018 uplynulo století od založení britského královského letectva. Herec Ewan McGregor a jeho bratr Colin se v celovečerním snímku ohlížejí za prvními sto lety služby. Sledujte hrdinné, dobrodružné a často také dojemné příběhy mužů a žen v kokpitu, kteří se zúčastnili klíčových událostí v historii prvního nezávislého letectva na světě. Ewan a Colin při té příležitosti podniknou několik zvláštních misí na palubě různých letounů, které sehrály významnou roli v dějinách RAF. McGregorovi vzlétnou v dvojplošníku z první světové války, ale i v nejmodernější nadzvukové stíhačce. Vždy je doprovází zkušení profesionálové, kteří se živí létáním právě na těchto úžasných strojích. Ewan a Colin dokonce dostanou příležitost ujmout se kniplu stíhačky Typhoon v ceně 60 miliónů liber a rozletět se po nebi nadzvukovou rychlostí. Buďte u toho a nenechte si ujít ani leteckou bitvu mezi stíhačkami Spitfire a Messerschmitt nebo záchrannou akci v Lysanderu za nepřátelskými liniemi. Film 100 let RAF je akcí nabitou napínavou podívanou, v níž nechybí Ewanův a Colinův typický smysl pro humor ani fascinující zajímavosti z historie britského Královského letectva.


6. 9., 23.00 – Aljaška: Objevování divočiny

Aljaška je skutečně tou hranicí světa, jak se o ní říká. Divočina tady začíná hned za okrajem města. Místní usedlosti mají zvláštní atmosféru, která jako by byla ještě pořád prodchnuta elánem dobrodruhů a zlatokopů, co tady kdysi žili. Jediným skutečně velkým městem na Aljašce je Anchorage, kde začíná výprava každého, kdo se rozhodne navštívit nejseverněji položený stát americké Unie. Odtud se můžete vypravit rovnou do nezkrocené divočiny. Cestovat je možné buď v pohodlí vlaku po železniční trati, nebo v hydroplánu a nechat se oslnit výhledem. Takto se dostanete až na nejvzdálenější konec Aljašky a s trochou štěstí můžete zahlédnout lovícího grizzlyho. Neméně zajímavá je také cesta na palubě lodi podél divokého pobřeží s plážemi pokrytými ledovci. Objevovat aljašskou divočinu ale můžete také z pohodlí domova díky tomuto poutavému filmu.


7. 9., 20.00 – Zázračný oceán (Montereyský záliv)

Hugh Fearnley-Whittingstall a jeho tým nadšenců se vydali za zvířaty, která se během léta ukazují ve vlnách okolo Velké Británie. Místní vody přitahují mořské tvory z celého světa, a kdo by nechtěl zahlédnout aspoň nějakého delfína, velrybu nebo žraloka? Do Cardiganského zálivu dorazily tři stovky delfínů. Dále na sever narazíte na velryby. Množí se pozorování keporkaků, ale otázkou je, jestli by se dal některý z nich snadno natočit? Fascinující pětidílný seriál vznikl v produkci BBC a zaměřuje se také na mořské ptactvo nebo tuleně.


7. 9., 21.00 – Král řeky

Specialista na rybolov v extrémních podmínkách Wim Seffelaar zkoumá už několik desetiletí některé z nejodlehlejších a nejnepřístupnějších afrických řek. Teď má zvláštní úkol. Rozhodl se ulovit jednu z nejvíce ikonických a nejhůře polapitelných říčních ryb Afriky. Legendární robalo nilský je opravdovým králem řeky. Sledujte, jak – nebo jestli vůbec – si s ním Wim poradí.


8. 9., 21.00 – Putování s vlky

Putování s vlky nabízí jedinečnou příležitost vůbec poprvé nahlédnout do života vzácného a velice plachého vlka indického. A také se seznámit s ostýchavými kočovnými pastevci z indických planin, jejichž starověký životní styl nyní visí na vlásku. Vychutnejte si okouzlující záběry a odhalte narůstající napětí mezi dávnými tradicemi a modernou, mezi křehkostí a nezdolností.


8. 9., 22.00 – Váleční zajatci

Historikové i média se sice zabývají druhou světovou válkou takřka neustále, ale málokdy se dotknou tématu francouzských válečných zajatců. V letech 1940 až 1945 byly přesto uvězněny takřka dva milióny Francouzů. Tito muži se stali symbolem ostudné porážky a pokořené „země galského kohouta“. A jako takoví byli prakticky zapomenuti. Tvůrci tohoto celovečerního snímku sesbírali svědectví a vzpomínky bývalých válečných zajatců i jejich potomků. Zároveň vytvořili fiktivní hrdinku jménem Yvonne Blanchardová, která má být zosobněním všech manželek zajatých mužů. Film mísí svědecké výpovědi s archivními záběry a přibližuje, jak těžké a složité to měli váleční zajatci v politickém režimu vichistické Francie. Podívejte se, jak se z propagandou oslavovaných hrdinů nečekaně stali nechtění svědci, odsouzení k dlouholetému mlčení.


9. 9., 22.00 – Jídlo z pohledu vědy (Jsme to, co jíme)

Připravte se prozkoumat vědeckými metodami jídlo naservírované přímo na vašem stole. Michael Mosley a James Wong uvádějí hostinu fyziky, chemie a biologie ukrytou v každém soustu. Společně cestují po celém světě a v přední britské vědecké laboratoři zaměřené na stravování rozebírají naše oblíbené pokrmy. Zakousněte se spolu s nimi do jídla na molekulární úrovni!


Poznávejte svět s Prima ZOOM!


www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články a ještě něco navíc.


nové premiérové bloky 20.00–22.00 22.00–24.00

Pondělí Cestovatelé a dobrodruzi Tajemství Země a vesmíru
Úterý Po stopách historie Zvířata a my
Středa Fascinující příroda Drsný svět
Čtvrtek Zaostřeno na války Volání divočiny
Pátek Úžasné oceány Záhady a konspirace
Sobota Úchvatná říše zvířat Příběhy civilizací
Neděle Život naostro Zázraky vědy a techniky



Mgr. Filip Budák, Externí konzultant odd. Marketingu a PR pro FTV Prima


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
30.08.2018 • Hokejové hody na stanicích Sport1 a Sport2
29.08.2018 • Arena Sport získala exkluzívne práva na ďalšie futbalové súťaže, pozrite sa ktoré to sú
27.08.2018 • Nejpestřejší paleta dokumentů na Prima ZOOM ve 35. týdnu
26.08.2018 • Sex a nacisté na Prima ZOOM
24.08.2018 • Vuelta a España na Eurosportu
24.08.2018 • Začíná fotbalová Bundesliga, v Česku ji nadále vysílá DIGI TV

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist