Seznamte se – Kompaktní satelitní anténa SelfSat-H10D
Autor: Redakce , e-mail: redakce@satCentrum.com Přidané: 18.12.2007
Malý bílý kvádr o velikosti 475 x 259 x 74 mm a váze 5,3 kg nepřipomíná běžné ofsetové paraboly, které visí (a hyzdí) na fasádách domů v našich městech a vesnicích. Také má za úkol být nenápadný a neviditelný a dopřát satelitní příjem i tam, kde by památkáři klasickou parabolu nepovolili. Je ale opravdu možné, aby se takový malý komponent vyrovnal parabolám normální velikosti?


Odpověď na tuto otázku najdete v dalším textu. Měli jsme totiž možnost díky ochotě opavské firmy TIPA, spol. s.r.o. si anténu SelfSat-H10D vyzkoušet delší dobu v provozu a porovnat její příjmové vlastnosti i za zhoršených podmínek s klasickou ofsetovou anténou o velikosti 60 cm, dodávanou společností UPC k abonentským kompletům UPC Direct.

Satelitní anténa SelfSat-H10D se dodává v malé krabici, kde kromě vlastní antény a držáku k upevnění na zeď, okno či balkón je přibalen i kompas, klíč na utažení šroubů, návod k instalaci a používání v jazyce anglickém, německém, francouzském, italském a španělském, a překlad návodu v českém jazyce. I kdyby ale překlad chyběl, tak má originální návod výstižné obrázky s názorně rozkresleným postupem montáže, takže průměrně zdatný satelitní uživatel si se smontováním antény určitě poradí.

Po té následuje „diskrétní“ montáž na balkón tak, aby anténa byla z ulice co nejvíce neviditelná, což se při velmi malých rozměrech, nenápadném tvaru a bílém provedení určitě podaří úspěšně docílit. Díky universálnímu držáku máme možnost anténu postavit na nohu, přišroubovat na zeď, připevnit na stožár anebo balkónové zábradlí anebo upevnit (zavěsit) pod oknem či vedle něj. Stačí vybrat jižní stěnu, pro další nastavení využijeme stupnice na držáku pro nastavení vertikálního a horizontálního směru na družici (elevace a azimutu), na zadní stěně kvádru antény pak najdeme další stupnici pro konečné jemné dostavení náklonu (skew).

Anténa SelfSat-H10D má jediný konektor, je to výstupní F konektor pro připojení receiveru. V tomto provedení pouze jednoho, na stránkách výrobce (www.self-sat.com) z jihokorejského Soulu (Seoul) je presentována další, už trochu větší (676 x 677 x 74 mm) anténa SelfSat-H70D, která se bude vyrábět i v provedení pro dva či čtyři nezávislé uživatele (twin či quad). Tento typ se ale objeví v Evropě až v průběhu příštího roku.

Testovaná anténa má v sobě „klasický“ universální LNB s možností přepínání V a H polarizace napětím 12-13 V a 17-18 V a spodního (950-1950 MHz) a horního pásma (1100-2150 MHz) mezifrekvence pomocí 22 kHz. V návodu a i na obalu výrobce uvádí anténní zisk (Antenna Gain) 33 dBi na frekvenci 12,7 GHz. Anténa je porovnávána s ofsetkou o velikosti 60 cm, ovšem v textu se připodobňuje k LNB o šumovém čísle 0,7 dB, což už je dnes poněkud archaická hodnota. Proudový odběr napájení antény by měl být 150 mA. Anténa může pracovat za mrazu až -30 stupňů Celsia nebo naopak až do +60 stupňů Celsia.

Anténu jsme otestovali na příjem domácích českých a slovenských digitálních paketů na orbitálních pozicích 23,5 a 19,2 stupňů východně a 1. stupeň západně. Za běžného počasí nebyl zjištěn v porovnání s referenční šedesátkou od UPC podstatný rozdíl. Na kontrolním indikátoru síly signálu v menu receiveru Golden Interstar byla sice o cca 10% nižší hodnota, hodnota kvality signálu ale byla takřka stejná a plně dostačující pro příjem. Ovšem za zhoršeného počasí, čímž se myslí hustý déšť či sněžení již nemá anténa SelfSat-H10D žádnou rezervu a vypadává podstatně dříve a na delší dobu jak ofsetka od UPC. A to jsme parabolu pečlivě nastavili měřicími přístroji a nedali na pokyny v návodu o tom, že si anténu namontuje snadno každý sám jen podle kompasu a kontrolních údajů receiveru na obrazovce.

Satelitní anténu SelfSat–H10D prodává již zmiňovaný satelitní velkoobchod TIPA, spol. s r.o. za koncovou prodejní cenu 5300 Kč, v internetovém obchodu na adrese www.tipa.eu ji lze objednat za 5194 Kč (artikl 14540769). Pokud bydlíte v domě, na který se z nejrůznějších důvodů nemůže namontovat normální ofsetová parabola, je pak pořízení této antény dobrým řešením.

Pokud ale máte možnost použít větší parabolu, pak neváhejte ani chvíli – jak platí beze zbytku v celém pásmu radiových vln a satelitní frekvence z toho nevyjímaje – nejlepším zesilovačem je anténa. A pro příjem českých a slovenských paketů bez kompromisů je lepší namontovat parabolu o velikosti cca 80 – 85 cm.

Redakce satCentrum, Václav Hrubec, 18. 12. 2007

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/2635/seznamte-se-kompaktni-satelitni-antena-selfsat-h10d/