Švýcarsko brzy skončí s pozemní televizí - divákům se doporučuje satelitní příjem z Hot Birdů 13B a 13C
Autor: Petr Miklík & Václav Hrubec, satCentrum , e-mail: Petr.Miklik@seznam.cz Přidané: 07.09.2018
Veřejnoprávní švýcarská vysílací organizace SRG v příštím roce bez náhrady ukončí digitální pozemní televizní šíření (DVB-T). Přechod na standard DVB-T2, jako např. v Německu, se neuskuteční. Rozhodnutí je součástí nové koncese SRG, kterou nedávno udělila švýcarská Spolková rada (Bundesrat). Jak uvedl mluvčí SRG pro server golem.de, důvodem jsou úsporná opatření.


„SRG provozuje aktuálně pro DVB-T o něco více než 200 vysílačů. Ve Švýcarsku však využívá už jen 1,9 % domácností DVB-T, především pro televizní příjem na druhém nebo třetím přístroji. Odhadujeme, že ukončení vysílání se dotkne celkem asi 64 tisíc domácností s hlavním příjmem“, řekl mluvčí.

SRG doporučuje přechod na satelitní přímý příjem (DTH) jako alternativu: „Kvalita příjmu je výrazně lepší než u DVB-T, protože programy jsou k dispozici ve kvalitě HD. Jako u DVB-T proto není potřeba žádné předplatné.“

Televizní a rozhlasové stanice SRG jsou šířeny z družic Hot Bird 13B a 13C z orbitální pozice 13° východně. Z důvodů vysílací práv je třeba pro příjem kódovaných švýcarských programů přístupová karta, kterou švýcarští občané mohou získat doma i v zahraničí. Televizní stanice SRG vysílají z družice Hot Bird ve vysokém rozlišení (HD), vysílání ve standardním rozlišení (SD) bylo ukončeno začátkem roku 2016.


Doplnění redakce satCentrum:

Švýcarská televize - SRG SSR využívá transpondery č. 123 (10,971 H, 29700, 2/3) a č. 17 (11,526 H, 29700, 2/3) družic Hot Bird 13B a Hot Bird 13C pro exkluzívní vysílání sedmi programů (RTS Un, RTS Deux, SRF 1, SRF zwei, SRF info, RSI LA 1, RSI LA 2) v HD kvalitě. Vysílání je kódované v systému Viaccess a je určené pro domácnosti ve Švýcarsku, které v této zemi nemohou přijímat programy z vysílačů pozemní televize a pro švýcarské státní občany žijící v zahraničí. Kapacity obou transponderů jsou využity i pro služby HbbTV a vysílání 26 veřejnoprávních rozhlasových stanic.


S využitím zdroje: Dr. Jörn Krieger, Infosat.de, volně upraveno a doplněno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/26364/svycarsko-brzy-skonci-s-pozemni-televizi-divakum-se-doporucuje-satelitni-prijem-z-hot-birdu-13b-a-13c/