Seznamte se – receiver DVB-T SEG DTR-720
Autor: Redakce , e-mail: redakce@satCentrum.com Přidané: 20.12.2007
Receiver SEG DTR720 je přijímač, určený pro příjem programů terestrického digitálního vysílaní. Jeho malé rozměry a design opravdu odpovídá označení set top box – přijímač lze položit na vrch klasického CRT televizoru, anebo postavit (i na výšku) vedle moderních LCD anebo plasmových zobrazovačů. Je vybaven dvěma zásuvkami SCART pro připojení televizoru a videa, popř. jiného záznamového zařízení, a má vstupní konektor IEC pro připojení antény (ANT IN včetně napájení jejího zesilovače) a výstupní konektor IEC modulátoru do televizoru (TV OUT), tyto konektory jsou průchozí pro analogový TV signál. Pro připojení HiFi zařízení či AV receiveru můžeme využít digitální koaxiální audio výstup S/PDIF. Přijímač je kompletně počeštěný, a to jak v menu, tak i v teletextu a v programovém průvodci – EPG.


Základní technické parametry:

- Příjem: DVB-T, MPEG2
- Rozsah vstupní frekvence: 170MHz – 858MHz
- Úroveň vstupního signálu: min.: -81 dBm, max.: 35 dBm
- Podpora 2K a 8K módů

- Procesor: Philips PNX8316
- 32bit CPU @ 120 MHz
- 16 Mbyte RAM paměť
- Flash paměť: 1 Mbyte
- SDRAM: 16 Mbyte
- Demodulátor: Philips TDA 10046A
- 1 Mbyte flash paměť
- Video: MP @ ML, PAL, 4:3/16:9
- 8-bit OSD barva, 720x576 pixelů
- Dekódovací a Video výstup: PAL
- Ukazatel síly a kvality signálu pro nastavení antény
- Volby automatického a ručního vyhledávání
- Audio: MPEG vrstva I & II, 32/44.1/48 kHz frekvence vzorkování, jednotlivé/duální kanály, stereo
& joint stereo
- Multi-jazyková audio podpora ()
- Ztlumení audio a ovládání hlasitosti
- Teletext
- 200 kanálů
- OSD a menu v těchto řečech: čeština. angličtina, italština, španělština, němčina, turečtina, polština, švédština, francouzština, dánština, řečtina a rumunština
- sedmidenní DVB informace o událostech (7-denní elektronická příručka)
- TV SCART (s RGB a CVBS výstupem)
- Smyčkový analogový výstup (IEC)
- Ukládání naposledy sledovaných kanálů
- Automatické vyhledávání pro všechny kanály
- 5 časovačů může být použito buď pro nahrávání, nebo jako budíky. 3 módy: denně, týdně, jedenkrát
- Upomínací funkce (TV časovače) programovatelná přes EPG
- 5 oblíbených seznamů
- Nastavení rodičovského zámku ve dvou úrovních
- Uzamknutí kanálu (chráněno heslem)
- Zámek Menu/Instalace (chráněno heslem)

- Napájecí napětí 220-240 V AC, 50-60 Hz
- Vstupní frekvence 170 MHz – 858 MHz
- Příkon 8 W (max.)
- Provozní teplota 5°C až 45°C
- Výstup aktivní antény 5 V
- Skladovací teplota -20°C až +70°C
- Vlhkost 25 až 75% rel
- Rozměry 230 x 155 x 40 mm
- Hmotnost 594 g


Receiver má na čelním panelu pouze jednu dvoubarevnou LED diodu, svítící červeně ve stand by stavu a zeleně při provozu. Na zadní straně jsou umístěny dva konektory IEC , dva SCART a jeden audio digitální koaxiální výstup na konektoru RCA CINCH.

Dodávané dálkové ovládání je menší velikosti, dobře padne do ruky a příjemně se vládá. Obsahuje 32 tlačítek – kromě číslicových tlačítek 0-9 je zde běžně používaný systém sdružení tlačítek pro pohyb v menu s velkým středovým potvrzovacím tlačítkem OK a tlačítek +/- pro změnu hlasitosti a předvoleb. Dále jsou zde tlačítka pro vyvolání menu, seznamu předvoleb (List), programového průvodce (GUIDE), změnu jazykového doprovodu (LANG.) a režimu stereo/mono/L/R, vyvolání titulků (SUBTITLE), oblíbených předvoleb (FAV), Info řádku (?) a teletextu (TXT), přepínání TV/RADIO, návratu k předchozí předvolby, zastavení obrazu (II), mute a vypnutí do stand-by.

Informační řádek – okénko ve spodní části obrazovky se vyvolává po stisknutí tlačítka (?) a obsahuje řadu údajů: číslo předvolby, název programu, ikonku indikující, zda je kanál nastaven jako oblíbený, číslo kanálu (např. K39), sílu signálu, název aktuálně vysílaného pořadu, název příští události a jejich časy startu a ukončení. Při přepnutí na uživatelem uzamknutý kanál, se objeví okno pro vložení PIN kódu.

Hlavní menu obsahuje položky Seznam kanálů, Instalace, Konfigurace a Časovače. Instalace umožňuje Automatické vyhledávání, Ruční vyhledávání a První instalace (reset na tovární nastavení). Vněm si vyberu zemi instalace (Česko), typ TV (4:3 či 16:9), zap./vyp. anténního vstupu a pak se pustí automatické vyhledávání, které je poměrně rychlé. Citlivost receiveru je na dobré úrovni, s načtením paketu nebyl problém. Vyhledávání můžeme libovolně často opakovat, již obsazené předvolby se nepřepíší.

Ještě krátce k počeštění. Receiver má kompletní počeštění na dobré úrovni, pouze v menu Konfigurace v nastavení času a časového pásma je chyba v písmenu „č“. Také v teletextu se velká písmena píšou bez diakritiky. Podrobný popis v EPG je na pátém řádku zkrácen, což je škoda, dalo by se to softwarově ošetřit posuvníky anebo rolujícím textem. To jsou ale jen drobné kazy na kráse jinak dobrého receiveru.

Závěr: Receiver SEG DTR720 je vhodným základním set top boxem nebo i druhým receiverem v domácnosti, s dobrými přijímacími vlastnosti a dostatečnou kapacitou 200 programových předvoleb. Pro jeho případné pořízení hovoří malé rozměry, jednoduché ovládání, kompletní počeštění a cena cca 1290 Kč vč. DPH, za kterou ho koncovému uživateli na svém webu (http://www.tipa.eu/cz/produkt/14580070-terestrialni-prijimac-dvb-t-seg-dtr-720/)nabízí prodejce – opavská firma TIPA, spol. s r. o.


Redakce, 19. 12. 2007

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/2637/seznamte-se-receiver-dvb-t-seg-dtr-720/