Pojďte ve 37. týdnu s Prima ZOOM do světa
Autor: TV Prima , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 10.09.2018
Provedeme vás po všech světadílech, vezmeme do hlubin pozemských oceánů i za hranice známého vesmíru. Seznámíme vás s životem v dávných dobách, prozkoumáme staré civilizace, poznáme moderní dějiny a nahlédneme i do budoucnosti. Jaké záhady vás ještě zajímají? Dokumentární skvosty pro vás: máte rádi vlaky a my vám je dáme – Nejslavnější vlak světa a Hitlerův supervlak; legendární seriál přichází se sedmou řadou – Cestování červí dírou s Morganem Freemanem VII; dostanete ránu od Amazonských elektrických ryb; poznáte Ztracené královny Egypta a ještě více unikátních snímků na Prima ZOOM.


Prima ZOOM – svět ještě více zblízka!

10. 9., 20.00 – Irsko z výšky

Tento film je poutavým a poučným příběhem o Irsku: jeho geologii, přírodním terénu, dějinách i architektuře, a to pohledem z výšky. Pozoruhodné záběry natočené pomocí helikoptér nebo dronů zachycují různé tváře historicky nejvýznamnějšího a nejkrásnějšího ostrova západní Evropy. Vychutnejte si pohled na Smaragdový ostrov, jak jste ho ještě neviděli. Na krajinu vytvořenou ustupujícími ledovci doby ledové, neolitické hrobky a prehistorické pevnosti z éry Keltů, úchvatnou architekturu raného keltského kostela, středověká města a hrady z doby Vikingů a Normanů, ale i shon a šum moderních metropolí informačního věku. Toto je příběh o krajině, o které jste si mysleli, že ji dobře znáte, z úplně nové a nečekané perspektivy.


10. 9., 21.00 – Nejslavnější vlak světa

Venice Simplon-Orient-Express – na palubě tohoto vlaku dojde každoročně k průměrně 30 žádostem o ruku. Je považován za nejluxusnější a nejromantičtější lokomotivu na světě. Během druhé světové války ho používali nacisté. Pak byl odstaven, zapomenut a zchátral k nepoznání. Teprve v roce 1982 dostal zpátky dávný lesk a slávu. Dnes tento luxusní spoj nabízí pětihvězdičkový servis a okouzlující výhledy na krajinu evropského venkova těm pasažérům, kteří mají zájem o unikátní cestovní zážitek ovoněný tradičními půvaby. Tento film přináší příběhy čerstvých snoubenců, novomanželů, vlakových nadšenců i zaměstnanců na 36hodinové cestě Nejslavnějším vlakem světa.


10. 9., 22.00 – Cestování červí dírou s Morganem Freemanem VII (Skončilo naše soukromí?)

Morgan Freeman se vrací jako moderátor nové řady seriálu dvakrát nominovaného na prestižní cenu Emmy. A znovu vybízí diváky, aby se zamysleli nad zajímavými otázkami nejen o vesmíru, a zároveň nabízí detailní pohled na vědecké aspekty nejaktuálnějších a nejkontroverznějších témat, která právě teď hýbou společností. V nových epizodách se přední světoví odborníci snaží odpovědět na otázku, jak se z někoho stane terorista. Ale také jestli si v dnešní době ještě můžeme užívat soukromí, jestli existují více než dvě pohlaví nebo jestli bychom mohli být všichni génii.


13. 9., 20.00 – Hitlerův supervlak

Ke konci 30. let nařídil vůdce nacistického Německa Adolf Hitler postavit zvláštní supervlak, který by ho kamkoli bezpečně přepravil a aspoň trochu uklidnil jeho narůstající pocit paranoie. Obrněný konvoj se skládal z patnácti vozů. Byla to pevnost na kolejích, která Hitlerovi sloužila jako jeho mobilní velitelství. Dobře mu posloužila během důvěrných schůzek s Pétainem, Mussolinim i Francem. Ale zároveň se stala terčem britské tajné služby a několika pokusů o atentát. Na supervlaku vybaveném nejmodernějšími telekomunikačními technologiemi a vyzbrojenému baterií protileteckých kanónů pracovali největší nacističtí inženýři. Luxusní interiér si Hitler navrhnul úplně sám. Tvůrci filmu Hitlerův supervlak vyrazili do dnešního Německa, aby zjistili, co z této jedinečné soupravy ještě zbylo, a odhalili její poslední neprobádaná tajemství.


13. 9., 21.00 – Druhá světová válka očima svědků (Pád Francie)

Napínavý, vzrušující, poutavý a autenticky natočený seriál zachycuje osudy vojáků nasazených na bojiště druhé světové války. Jejich výjimečné příběhy a mimořádná statečnost znovu ožívají díky bezprostředním svědectvím očitých svědků. Vzpomínky, dopisy i zvukové nahrávky odhalují dosud ztracené, utajené a někdy poněkud znepokojivé válečné zážitky. Toto je Druhá světová válka očima svědků!


13. 9., 22.00 – Frank a draci (1. díl)

Španělský dobrodruh, televizní moderátor a bývalý tenisový trenér Frank Cuesta je posedlý draky. V dobrodružném seriálu Frank a draci se pokusí zjistit, jestli tato bájná stvoření někdy skutečně existovala. Vydá se do různých částí světa, kde by draci mohli žít, nebo kde byli dokonce údajně pozorováni. Kromě toho zkoumá, jak by takový opravdový drak vypadal a jestli by měl vlastnosti, které známe u jiných zvířat – jako je například orel, asijský tygr, kobra královská nebo gigantická krajta. Podaří se Frankovi odhalit tajemství draků?


13. 9., 23.00 – Královna paviánů

Říká se, že v divočině nikdo neumírá stářím. Tomuto nepsanému pravidlu se přesto vzepřela jedna samice paviána. Královna paviánů je intimní portrét života v opičí tlupě očima její matriarchy Mmasadi. Odhaluje, že i když jsou paviáni velice zábavnými, charismatickými zvířaty, pod rouškou jejich opičích půvabů se ukrývají poněkud temnější vlastnosti. Dramatické okamžiky střídají humorné momentky z fascinujícího života paviánů.


14. 9., 21.00 – Amazonské elektrické ryby

Amazonie je jednou z nejdivočejších a nejméně civilizovaných oblastí světa. Většina z nás nemá ani tušení, že místními říčními proudy se táhne elektrická síť v podobě bizarního společenství ryb s velice složitým elektrickým šestým smyslem. Tyto „super“ ryby využívají elektřinu k „bezdrátové“ komunikaci. Dokonce dokážou ovládat a řídit jedna druhou nebo vyvinout výboj tak silný, že zastaví i lidské srdce. Tito záhadní tvorové a jejich tajuplný svět už dlouho uvádí vědce do rozpaků. Odvážný badatel Will Crampton se rozhodl zamířit do nitra hlubokých a temných džunglí, kde se poprvé zrodila inspirace našeho moderního světa ovládaného technologiemi. Proč? Aby odhalil tajemství těchto ryb a rozluštil jejich elektrický kód.


15. 9., 20.00 – Podivuhodní ještěři

Podívejte se na příběh o třicetileté snaze odhalit základní pravidla přírody. Jak se různé druhy rozdělují do jednotlivých ekosystémů? Jak se tyto ekosystémy, ale i druhy, které v nich žijí, v průběhu času mění? Vědci se domnívají, že musí existovat soubor nepsaných pravidel, díky nimž zůstává pořádek v jinak složitém a chaotickém světě. Naší největší šancí na nalezení odpovědi je tak trochu nečekané zvíře: patnácticentimetrová ještěrka zvaná anolis. Připojte se k výpravě do amerických tropů na stopě těchto zvláštních tvorů a seznamte se s druhy, které se dosud nepodařilo zachytit na kameru… Až doteď! Přední světoví biologové nám vysvětlí, jakým způsobem anolis pomáhá dešifrovat základní přírodní pravidla. Ale také proč by tyto fascinující ještěrky mohly být klíčem k porozumění minulosti, současnosti i budoucnosti života na Zemi.


15. 9., 21.00 – Expedice vlk (První smečka)

Přestože kdysi byli zatlačeni na hranici vymření, dnes se divocí vlci vrací na území Spojených států amerických, a zároveň vrací úder. Zatímco postupně čím dál víc jedinců i smeček překračuje severní hranici s Kanadou, mezi okolními obyvateli roste napětí. Tým biologů se proto rozhodl vystopovat některé z těchto dravců na vrcholu potravinového řetězce, aby zjistil, jestli je na „nových“ vlcích něco zvláštního. Přesněji řečeno něco, co by jim pomáhalo lépe se přizpůsobit nepříznivým podmínkám a navzdory nim přežít. Jedná se o složitou a těžkou misi v nekompromisním horském terénu, během které se odhodlaní biologové musejí prodírat zasněženými lesy, podél dávných stezek a skrz dávno zapomenutá údolí. Podaří se jim zjistit, jestli divocí vlci znovu obsazují americký venkov? Nebo co vůbec potřebují k tomu, aby přežili? A co se stane, když se tato zvířata střetnou tváří v tvář s místní lidskou populací? Odpovědi na tyto otázky hledá snímek Expedice vlk.


15. 9., 22.00 – Ztracené královny Egypta

Historička Joann Fletcherová zkoumá dosud podceňovanou roli žen ve státní správě a to, jak se významným způsobem podepsaly na každém aspektu života starověkého Egypta. Jen málo se ví, že staří Egypťané se odlišovali od okolních národů rovnoprávností mezi muži a ženami. Přinejmenším 18 žen se dočkalo nejvyššího panovnického titulu faraón a stanulo na samém vrcholu hierarchie říše. Ženy se také poměrně běžně stávaly doktorkami, učitelkami, ministerskými předsedkyněmi a kněžkami. Tento film se zaměřil na Ztracené královny Egypta, jako jsou panovnice Hatšepsut a Nefertari, ale také jiné vysoce postavené ženy egyptské společnosti – jako byla například jedna z prvních známých ženských lékařek Peseshat. Starodávná civilizace se tak představuje v „novém“, moderním světle.


15. 9., 23.00 – Osmané proti křesťanům (Stavitelé říše)

Středozemní moře je dnes sice překrásnou turistickou destinací, ale ještě v 16. století bylo hlavním dějištěm dramatického střetu mezi křesťanskou Evropou a mocnou muslimskou Osmanskou říší. Byla to válka, která přetrvala takřka dvě století. V třídílném dokumentárním seriálu Osmané proti křesťanům nás Julian Davidson provede cestou napříč Středozemím až do minulosti, kde boháči vystavovali na odiv své úžasné galéry, moře se hemžilo krvežíznivými piráty a velkolepé bitvy, zrádné činy i pomsta byly takřka na denním pořádku. Dostaneme se na nejzajímavější a nejkrásnější místa Středozemního moře, jako jsou Konstantinopol, Rhodos, Malta, Benátky nebo Kypr, a staneme se svědky nejdramatičtějších i nejdůležitějších momentů tohoto legendárního střetu dvou velkých civilizací.


Poznávejte svět s Prima ZOOM!


www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články a ještě něco navíc.


nové premiérové bloky 20.00–22.00 22.00–24.00

Pondělí Cestovatelé a dobrodruzi Tajemství Země a vesmíru
Úterý Po stopách historie Zvířata a my
Středa Fascinující příroda Drsný svět
Čtvrtek Zaostřeno na války Volání divočiny
Pátek Úžasné oceány Záhady a konspirace
Sobota Úchvatná říše zvířat Příběhy civilizací
Neděle Život naostro Zázraky vědy a techniky



Mgr. Filip Budák, Externí konzultant odd. Marketingu a PR pro FTV Prima

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/26376/pojdte-ve-37-tydnu-s-prima-zoom-do-sveta/