Nastal již čas pro přelaďování některých programů Skylinku - podrobné informace
Autor: Skylink/satCentrum , e-mail: skylink@skylink.cz Přidané: 12.09.2018
Navazujeme na článek na webu satCentrum Některé programy Skylinku mění své parametry - kdo bude muset přeladit?, a upozorňujeme, že již nastal čas, kdy už zmiňované programy Skylinku začaly vysílat také s novými parametry, přičemž jejich vysílání na původních pozicích bude v blízké době ukončeno. Rádi bychom vás proto informovali o hlavních milnících a některých dalších podrobnostech, které jsou nad rámec informací uvedených v článku.


Satelitní televize Skylink provedla počátkem léta 2018 významnou inovaci své vysílací technologie. Cílem bylo další zlepšení obrazové kvality všech video služeb, a to při současném snížení nároků na šíři vysílacího pásma. Tato inovace ovšem vyžaduje změnu vysílacích parametrů některých programů, proto dochází k tomuto přeladění.

Podívejte se na níže uvedenou tabulku, kde jsou uvedené programy, kterých se změna týká. Všechny tyto programy k dnešnímu dni již vysílají duálně i s novými parametry - můžete již tedy ladit. Program na nové pozici lze rychle rozeznat také podle toho, že jeho název končí „tečkou".

Přeladění se týká všech zákazníků Skylinku. Zákazníci se satelitním přijímačem či televizorem se satelitním tunerem s funkcí FastScan by již měli mít dnes přeladěno. Pokud ne, spustíte v menu nové ladění FastScan a programy se naladí již na nových parametrech.

Pokud nemáte přijímač s funkcí FastScan, proveďte ruční ladění s parametry podle níže uvedené tabulky. Skylink své abonety upozorňuje, že je žádoucí, aby co nejvíce zákazníků přeladilo co nejdříve a nečekali až na okamžik, kdy bude vysílání na původních pozicích vypnuto.

První vlna přelaďování nastala již v pondělí 10. 9. 2018, kdy došlo ke změně u prvních dvou programů - Prima +1 HD (CZ) a JOJ Cinema +1 HD (CZ i SK - balíček Smart) - na nové pozici se informativní textová obrazovka změnila ve vysílání a na původní pozici zase zmizelo vysílání a bylo nahrazeno textovou obrazovkou s infem.

Dalším milníkem bude pondělí 17. 9. 2018, kdy na původních pozicích, kterých se týká přeladění, sice bude ještě stále obraz vysílání, ale změní se krátké i dlouhé EPG na info o nutnosti přeladění. Zákazníci tedy mohou mít hned informace k přeladění.

Nejdůležitějším milníkem bude pondělí 24. 9. 2018, kdy bude vysílání na všech dotčených programech nahrazeno obrazovkou s textovou informací - to bude okamžik, kdy si toho (bohužel) zřejmě velká část zákazníků teprve všimne a začne to řešit. Výjimkou bude program Sport 2 HD, na kterém běží Formule 1 - tady se Skylink rozhodl obraz s vysíláním nechat až do konce.

Posledním milníkem bude neděle 30. 9. 2018, kdy bude vysílání na původním transponderu Skylinku číslo 205, frekvence 11,797 GHz, horizontální polarizace ukončeno.

Další výjimkou je program Viasat HD (v balíčku Multi), který nemění své parametry, ale jeho vysílání bude ukončeno. Namísto něj Skylink spouští nový program z dílny Viasatu, a to program Epic Drama HD - je sice trochu jiného zaměření, ale je přístupný již od balíčku Smart.

Jediným programem, který v nabídce úplně skončí, je program EDGE - ten je zatím vysílán v balíčku Kombi a není podle Skylinku divácky atraktivní.


S využitím zdroje: Skylink, připravila redakce satCentrum, 12. 9. 2018


V následující tabulce je uveden výčet všech programů, kterých se dané změny týkají, a to s novými parametry pro naladění:



 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/26391/nastal-jiz-cas-pro-preladovani-nekterych-programu-skylinku-podrobne-informace/