Příběh svaté Ludmily uvidí dnes celý svět, v New Yorku se sejdou krajané
Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 15.09.2018
Koncert oratoria Antonína Dvořáka Svatá Ludmila, věnovaný v rámci festivalu Dvořákova Praha stému výročí založení republiky, dnes živě odvysílá stanice ČT art, a mimořádně jej bude přenášet Česká televize také na internetu. Díky tomu budou moci hudební událost zhlédnout diváci po celém světě. V New Yorku se při této příležitosti sejdou krajané.


V sobotu 15. září od 20:00 hodin mají návštěvníci pražského Rudolfina, diváci ČT art i diváci v zahraničí možnost zhlédnout celou nezkrácenou verzi Svaté Ludmily. „Pro ty, kteří se v sobotu večer nedostanou přímo do Rudolfina, je skvělou zprávou, že bude koncert přenášen také v prostorách před Rudolfinem, kde se přidají další česko-slovenské sbory,“ vysvětluje kreativní producent Jiří Hubač a dodává: „Zkrátka nepřijdou ale ani diváci doma nebo dokonce v zahraničí. Přímý přenos poběží nejen na kulturním programu ČT art, ale také netradičně na internetovém iVysílání. Zájemci o českou kulturu budou moci zhlédnout koncert online kdekoliv na světě.“

Živý přenos si tak nenechají ujít ani za oceánem. V České národní budově v New Yorku připravili pro koncert věnovaný stému výročí založení Československé republiky speciální událost, na které se sejdou krajané a připomenou si skladatelovu vlasteneckou skladbu. „Na tomto oratoriu si Antonín Dvořák mimořádně zakládal a práci na něm věnoval maximální úsilí. Svatá Ludmila se tak řadí k nejrozsáhlejším autorovým dílům jak co do délky, tak z hlediska velikosti vokálně instrumentálního aparátu,“ říká dramaturg Radim Smetana.

Tříhodinové interpretace oratoria se ujme Pražský filharmonický sbor s Českou filharmonií pod vedením Jakuba Hrůši. Sólové party jsou svěřeny předním českým a slovenským sólistům, jako jsou Kateřina Kněžíková, Alena Kropáčková, Richard Samek, Jozef Benci či Ondřej Koplík.

Koncert bude možné zhlédnout na iVysílání šest měsíců po odvysílání.


Tiskové oddělení České televize

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/26401/pribeh-svate-ludmily-uvidi-dnes-cely-svet-v-new-yorku-se-sejdou-krajane/