Film o newyorské Met oslavuje 50 let Lincoln Centra i s jeho temnou historií
Autor: Aerofilms , e-mail: info@aerofilms.cz Přidané: 28.09.2018
Pro milovníky opery, ale i příznivce urbanismu či historie jsme si jako bonusový bonbónek nové sezóny z Metropolitní opery připravili jedinečný dokument The Opera House. Snímek oceňované dokumentaristky Susan Froemke připomíná 50 let od chvíle, kdy se slavná Metropolitní opera v roce 1966 přestěhovala do svého současného sídla v Lincolnově centru.


Téměř hollywoodské drama nezachycuje pouze znovuzrození newyorského operního svatostánku, ale i samotného New Yorku a jeho tehdejších obyvatel. Prostřednictvím výpovědí těch, kteří pamatují otevření nové honosné scény, archivních záznamů i památných pěveckých vystoupení se před diváky probouzí převratná éra americké kultury i politiky. Od ďábelských plánů nevybíravého urbanisty Roberta Mosese, který kvůli svému projektu nechal srovnat se zemí celou čtvrť, přes působivý projev prezidenta Eisenhowera, až po Antonia a Kleopatru v podání sopranistky Leontyne Price, s níž nová éra Metropolitní opery začala.​


Film jako aperitiv přenosové sezóny z Metropolitní opery v New Yorku poprvé uvidíte v sobotu 29. září v kině Světozor v rámci festivalu Film a architektura. Další zapojená kina naleznete na webu: www.aerofilms.cz.


Letošní sezóna přímých přenosů z Metropolitní opery odstartuje již 6. října Verdiho Aidou s úchvatnou Annou Netrebko. V říjnu se dále můžete těšit na epickou operu Samson a Dalila v hlavní roli s Elīnou Garančou a Roberto Alagnou či romantické Děvče ze Západu s Jonasem Kaufmannem a Eva-Marií Westbroek.


Slavnostní večery s Metropolitní operou vám přeje Aerofilms | Víc než film

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/26439/film-o-newyorske-met-oslavuje-50-let-lincoln-centra-i-s-jeho-temnou-historii/