Ostravský Dům umění vystavuje skvosty první republiky
Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 30.09.2018
Bylo prvorepublikové výtvarné umění a architektura v ostravském regionu jiné než v ostatních částech republiky? Tuto otázku pokládá výstava Černá země? Mýtus a realita, kterou ve spolupráci s Národním památkovým ústavem přichystala Galerie výtvarného umění v ostravském Domě umění.


„O umění ostravského regionu panuje několik mýtů. Jedním z nich je například tvrzení, že tato oblast obohatila české umění zejména o sociální náměty, dalším mýtem je konstatování, že zdejší umění bylo pražskou uměleckou kritikou přehlíženo, čímž v regionu uvízl pocit ukřivděnosti. Výstavní projekt se pokouší zachytit, nakolik se tyto mýty potkávají se skutečností a nakolik se jedná o zažité stereotypní představy o podobě umělecké tvorby na Ostravsku,“ vysvětluje Renata Skřebská, kurátorka GVUO.

Výstava představuje prvorepublikové umění z let 1918 až 1938, které vzniklo v ostravském regionu, nebo jím bylo inspirované. K vidění je tvorba známých, neznámých i zapomenutých umělců. Prezentováno je více než 150 uměleckých artefaktů. Vystaveny jsou malby, kresby, plastiky, porcelán, ale také moderní reklamní design, knižní grafika a dokonce i malý aerodynamický vůz Tatra V 570 z roku 1933, který na výstavu přivezlo Technické muzeum Tatra v Kopřivnici. Na své si přijdou akademičtí malíři, milovníci umění, ale i rodiny s dětmi. Výstava je opravdu rozmanitá. Rozsáhlá expozice zabírá všechny sály Domu umění.

Výstavu GVUO rozšířil o architektonickou složku Národní památkový ústav. Ten 19. října zahajuje projekt Nová architektura mezi centry a periferiemi aneb Architektura první Československé republiky na pomezí Moravy a Slezska, který připravil Martin Strakoš. Prezentovat bude příklady regionální architektury.

Výstava Černá země? Mýtus a realita bude v ostravském Domě umění k vidění do 6. ledna příštího roku. Komentované prohlídky s kurátorkou se uskuteční v termínech 9. 10., 8. 11., 4. 12. 2018 a 3. 1. 2019 v 16.30 hodin.


PR Česká televize, TS Ostrava

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/26445/ostravsky-dum-umeni-vystavuje-skvosty-prvni-republiky/