Ponořte se do světa dokumentů na Prima ZOOM ve 40. týdnu
Autor: TV Prima , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 30.09.2018
Je libo historické události, zvířata nebo květiny, daleký vesmír, temné hlubiny, válečnou vřavu, tajemství či záhady, trochu krimi a fascinující příběhy vědy? Vše máme na Prima ZOOM. Dokumentární skvosty pro vás: čekají vás Utajené příběhy českých dějin – startujeme Psychotronikou za železnou oponou aneb Husákovi kouzelníci, na které v historickém bloku naváže Nacistický zlatý vlak; ukážeme vám Vzestup a pád starověkého Říma; odhalíme skutečný Příběh Stephena Hawkinga a ještě více unikátních snímků na Prima ZOOM.


Prima ZOOM – svět ještě více zblízka!

2. 10., 20.00 – Utajené příběhy českých dějin (Psychotronika za železnou oponou (Husákovi kouzelníci))

Přinášíme vám původní český seriál o záhadách Česka. Jednotlivé epizody tohoto seriálu přinesou pohled na zajímavé události českých dějin. Každý díl je věnován jednomu z osmi konkrétních témat naší politické a kulturní historie, nad nimiž se dodnes vznášejí otazníky nebo jsou dlouhodobě přehlíženy, a kuriózním detailům, pro které se v učebnicích dějepisu nenachází místo. Režisérský tandem Otakáro Maria Schmidt a Jana Kristina Studničková, který má s dokumentární tvorbou bohaté zkušenosti, se této úlohy zhostil s jistotou a nezaměnitelnou poetikou. Autorem scénáře je Petr Bahník. Je tedy na co se těšit. První díl je věnován několikaletému působení zvláštního pracoviště někdejší ČSAV, které se mělo věnovat mapování a studiu tzv. paranormálních či psychotronických jevů. Nad smyslem a dosahem práce laboratoře, jejíž ústřední postavou byl docent Z. Rejdák, se dodnes vznáší řada otazníků. Nepochybně vyrostla z vlny zájmu o paranormální jevy, kterou v 60. a 70. letech projevovaly bezpečnostní složky na obou stranách železné opony a také z následné popularizace některých psychotronických fenoménů v tehdejším SSSR. Pořad diváky seznámí s problematikou psychotroniky i s uvedenou dobovou atmosférou. Potom vylíčí okolnosti vzniku laboratoře, představí osobnosti, které se na její práci podílely, i vazby na léčitelskou scénu v tehdejším Československu, na esoterické skupiny a také na bezpečnostní a zpravodajské struktury, včetně zahraničních. Ze vstupů s kontroverzními vzpomínkami pamětníků vzejdou i další otázky.


2. 10., 20.30 – Nacistický zlatý vlak

Několik desetiletí po konci druhé světové války se stále proslýchá, že hory na jihozápadě Polska ukrývají ve svém srdci dávné tajemství – záhadný vlak naložený tunami zlata, vzácnými diamanty a uměleckými díly nevyčíslitelné hodnoty, který nacisté ukryli v tajném labyrintu tunelů. V roce 2015 prohlásili lovci pokladů, že se jim „Hitlerův zlatý vlak“ podařilo konečně najít nedaleko města Valdenburk. Zpráva se stala senzací a okamžitě obletěla svět. Ale jak to s jejich údajným objevem skutečně je? Snímek Nacistický zlatý vlak pátrá po odpovědích.


2. 10., 23.00 – Svět zvířat III (Mývalí večírek)

Mýval je menší šelma, jejímž původním domovem je Severní a Jižní Amerika. Samec je samotář, samice s mláďaty se sdružují ve skupinách. Mýval je všežravec, ve volné přírodě se živí hmyzem, dešťovkami, ovocem, žaludy a nepohrdne ptačími vejci, žábami ani rybkami. Umí dobře šplhat a obývá dutiny stromů. Má velmi vyvinutý hmat, a díky hbitým prstům na předních tlapkách je zručný. V 30. letech minulého století bylo do okolí německého města Kassel vypuštěno několik mývalů. Dnes žije v přilehlém parku Jestřábí les na 500 divokých jedinců, kteří způsobují problémy v ekosystému. Nemají zde přirozené nepřátele, jedinou výjimkou je výr velký. Odstřel mývalů je kromě doby rození mláďat povolen. Mývalové se však stěhují do měst, kde nacházejí dostatek úkrytů i potravy. V Kasselu žije nejvíc mývalů v celé SRN, rozšířili se do celého Hesenska a pronikli už i do Mnichova. Přizpůsobili se městskému životu, ztratili plachost před lidmi a někdy jsou i agresivní. Potravu nacházejí v odpadkových nádobách a obyvatelé Kasselu museli začít popelnice zamykat. Mývalové nocují na půdách a v garážích, vlezou i pod střechu a vybudují si tam domov. Občané Kasselu si proto na střechy instalují elektrické ploty. Přes odpadní trubky, okapy a stromy se totiž tyto šelmy dokážou vyšplhat i do bytů, kde působí velké škody.


3. 10., 21.00 – Jak se staví dinosaurus

Co se děje mezi tím, než se ze vzácné hromádky nalezených kostí stane hrdý muzejní exponát? Rekonstrukce dinosauří kostry je čímsi na hranici umění a vědy. Poskytuje dost místa pro vědecké poznatky, které potěší odborníky, a zároveň nabízí dostatek prostoru pro umělecké invence, aby nadchlo i obyčejné návštěvníky. Jenže najít rovnováhu mezi oběma stranami je velmi křehký diplomatický i vědecký proces. V dokumentu sleduje moderátorka a doktorka anatomie Alice Robertsová celou rekonstrukci exponátů pro velkou výstavu v muzeu v Los Angeles.


3. 10., 22.00 a 22.30 – Demoliční četa (1. a 2. díl)

Nic pro ně není nemožné! Můžou cokoli zničit, zdemolovat a totálně to srovnat se zemí. Sledujte několik profesionálních demoličních čet přímo v jejich zvláštní, každodenní práci. Uvidíte, jak strhnou k zemi několikapatrový blok budov a co je třeba zařídit, než dojde k demolici starého mostu nebo opuštěné továrny. A zjistíte, že je to pořádně těžká a nebezpečná fuška. Seriál Demoliční četa nabízí jedinečnou možnost nahlédnout do zákulisí destruktivního dění a krok po kroku sledovat profíky – ničitele v akci. Dávejte pozor, protože v Demoliční četě může i malá chyba způsobit obrovské neštěstí.


4. 10., 20.00 – Hitlerova Anglie¨

John Nettles, který si zahrál šéfinspektora Barnabyho v oblíbeném krimiseriálu Vraždy v Midsomeru, se vypravil do minulosti. Vypráví příběh o Normanských ostrovech v Lamanšském průlivu, v letech 1940 až 1945 okupovanými nacisty. Než se Nettles stal hercem, studoval historii. Během 80. let byl hlavní hvězdou úspěšného seriálu Bergerac, který se deset let natáčel na ostrově Jersey. Tím pádem Nettles strávil celou dekádu shromažďováním obrovského množství informací a poznatků o tom, jak se tady žilo během válečných let. Vydejme se společně s ním po stopách, které druhá světová válka zanechala na ostrovech i jejich obyvatelích. Zjistíme, že dokonce i na tomto malém souostroví působilo hnutí odporu a docházelo ke kolaboraci s nacistickými okupanty. Hrdinové i zbabělci byli vystaveni neustálému útlaku a žili pod hrozbou násilí a deportací. Takto vypadala Hitlerova Anglie a každodenní život jejích dobyvatel i místních poražených.


5. 10., 20.00 – Pod krokodýlí kůží

Krokodýl nilský je velice zvláštní dravec vybavený pokročilými smyslovými „zbraňovými systémy“. Dva odborníci, dr. Gregory Erickson a profesor Paul Manger, se odvážili nahlédnout Pod krokodýlí kůži. Díky tomu se jim podařilo odhalit skutečnou příčinu výjimečných loveckých schopností i další nečekaná tajemství jednoho z nejobávanějších dravců světa.


6. 10., 22.00 – Vzestup a pád starověkého Říma (Nero)

Tento hraný dokumentární seriál líčí Vzestup a pád starověkého Říma během šesti klíčových momentů. Je založený na vědeckém výzkumu i historicky správných faktech a ukazuje, jak díky chamtivosti, chtíči a ambicím mužů jako César nebo Nero vznikla Římská říše. Podívejte se, jak Řím srovnal se zemí Kartágo, nechal se ovládnout Césarem, překonal židovské rebelie a nakonec konvertoval ke křesťanství. Vzestup a pád starověkého Říma je velkolepým příběhem o zrodu impéria, vzestupu k moci a nevyhnutelném konci.


6. 10., 23.00 – Hlubiny času (Vzestup civilizací)

Seriál Hlubiny času odhaluje překvapivé souvislosti. Prozrazuje, že naše rozhodnutí a vítězství na bitevním poli nejsou tím jediným, co pohání civilizaci a pokrok dopředu. Stejně důležité jsou také fyzika, geologie, biologie a chemie. Jde o tak dávné síly, že všechno, o čem jsme si mysleli, že známe, ve skutečnosti ve skrytu určil už samotný vznik naší planety. Události z hlubin času – stvoření vesmíru, exploze hvězd, srážky kontinentů a evoluce – napomohly klíčovým momentům v historii lidstva. Tento jedinečný seriál vyšperkovaný špičkovými digitálními efekty a animacemi nečekaným způsobem odpovídá na otázky, jak a proč vznikla civilizace, kterou známe.


7. 10., 22.00 – Příběh Stephena Hawkinga

Stephen Hawking byl jednou z nejznámějších osobností naší planety. Mezi vědci měl pověst superhvězdy. Ale koho ve skutečnosti skrývala dobře známá image absolutní ikony? V tomto jedinečném celovečerním filmu nahlédneme do osobního života Stephena Hawkinga. Poznejte muže, jehož mysl dalece přesahovala vše, co je běžné, ale který byl zároveň uvězněný v těle takřka neschopném pohybu. Nenechte si ujít kompletní příběh jednoho z nejpozoruhodnějších mozků moderní doby.


Poznávejte svět s Prima ZOOM!


www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články a ještě něco navíc.


nové premiérové bloky 20.00–22.00 22.00–24.00

Pondělí Cestovatelé a dobrodruzi Tajemství Země a vesmíru
Úterý Po stopách historie Zvířata a my
Středa Fascinující příroda Drsný svět
Čtvrtek Zaostřeno na války Volání divočiny
Pátek Úžasné oceány Záhady a konspirace
Sobota Úchvatná říše zvířat Příběhy civilizací
Neděle Život naostro Zázraky vědy a techniky



Mgr. Filip Budák, Externí konzultant odd. Marketingu a PR pro FTV Prima

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/26448/ponorte-se-do-sveta-dokumentu-na-prima-zoom-ve-40-tydnu/