Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 25.04.2024 - 08:47:10   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Softwarové novinky | Články
 

Dárek ČT sportovním fanouškům: ČT4 SPORT ve formátu 16:9

  Autor: PR Press ČT , e-mail: info@ceska-media.cz Přidané: 27.12.2007


Specializovaný kanál České televize ČT4 SPORT začne 1. ledna 2008 odbavovat svůj program plně ve formátu 16:9. Sportovním fanouškům nabídne širokoúhlý obraz, jenž bude využíván při veškerých přímých přenosech, při pořizování záznamů ze sportovních událostí i při vysílání celé škály magazínů a sportovně – zpravodajských relací. Náležité úpravy se dočkají také všechny grafické prvky nového vizuálního stylu Žijeme sportem, ještě více tak vynikne dynamika a prvky sportovního prostředí.


Redakce ČT4 SPORT bude citlivě přistupovat k pořadům a záznamům pořizovaným dříve, tedy v běžném poměru obrazových stran 4:3. Tyto archivní materiály zařadí do vysílání v původní podobě, tak aby nedocházelo ke znehodnocení obrazu nežádoucím ořezáváním.

Vysílání vybraných pořadů ve formátu 16:9 na všech svých kanálech zahájila Česká televize již přede dvěma lety. Vedle sportovních přenosů se v širokoúhlé podobě vyrábí také řada uměleckých či hudebních pořadů a zvláště pak tvorba pro takzvaný Zlatý archiv. Širokoúhlý obraz mohou na odpovídajících televizorech sledovat v plné kvalitě všichni diváci, kteří mají zajištěn digitální zemský nebo satelitní příjem.

Zavedením širokoúhlého formátu 16:9 na kanálu ČT4 SPORT Česká televize racionálně připravuje přechod na vysílání ve vysokém obrazovém rozlišení HDTV. Tato technologie je nyní předmětem experimentů v rámci IPTV a DVB-T vysílání. ČT postupně připravuje další pracoviště na zajištění výroby ve formátu s vysokou rozlišovací schopností, některé pořady již v HD kvalitě pořizuje, archivuje a počítá s kontinuálním nárůstem výroby. Postupem času Česká televize zrealizuje zkušební vysílání v HDTV, zřejmě prostřednictvím satelitní distribuce. Koncepce ČT pro zahájení pravidelného HDTV vysílání odpovídá postupu ostatních veřejnoprávních televizí v Evropě, akcentuje zejména skutečnou využitelnost HDTV, jež je dnes kvůli nízkému rozšíření odpovídajících přijímačů prozatím mimořádně nízká. Nejprve bude nutné zajistit vhodné distribuční cesty pro tento formát a současně vyčkat doby, kdy budou diváci ve vyšší míře vybaveni novými televizory umožňujícími zobrazení HDTV.

ČT4 SPORT píše svou historii od 10. února 2005. Program tohoto ryze sportovního kanálu klade důraz na rozmanitost a poskytování prostoru širokému spektru sportů včetně těch, které zatím nebylo na obrazovce moc vidět – golf, šachy, badminton, bowling… Tvůrci již od počátku upřednostňují český sport nebo zahraniční soutěže, jichž se Češi účastní. ČT4 SPORT lze přijímat v rámci digitálního pozemního vysílání DVB-T, také digitální satelitní cestou a objevuje se i v nabídce komerčních poskytovatelů kabelové televize.


Ladislav Šticha, Tiskový mluvčí ČT


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 4   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
08.01.2008 • TV JOJ v kódu CryptoWorks, Test programu TV JOJ na TT Kartách [ 51 ]
10.12.2007 • TT Karta ČT – cenově nejdostupnější karta pro příjem programů České televize [ 15 ]
04.12.2007 • Zvýšení hodnoty TT Karet [ 11 ]
03.12.2007 • TRADE and TECHNOLOGY odpovídá na otázky čtenářů satCentrum [ 57 ]
01.12.2007 • Tisková zpráva: Nova Cinema na kartách GITAL [ 22 ]
27.11.2007 • Prosincové novinky TRADE and TECHNOLOGY – balíček MULTI a TT Karta ČT [ 66 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  OK. A kolko percent to predstavuje z celkoveho 

29.12.2007 23:53 • neregistrovaný
OK. A kolko percent to predstavuje z celkoveho predaja?
 
 
  hdtv tv 

29.12.2007 15:45 • neregistrovaný
ale mají - třeba SONY vyšší mají i mpeg 4(h264) tuner!!
 
 
  Je to k nevíře co máme za tiskové mluvčí. 

28.12.2007 11:04 • neregistrovaný
Jsem toho názoru, že tiskový mluvčí by měl mít alespoň základní znalosti z oboru, o kterém "MLUVÍ". V kterékoliv televizi je dostatek pracovníků, majících obrovské znalosti z problematiky, tak proč ještě zaměstnat a platit laiky za to, že dělají ostudu. Co na to vedení české televize?
 
 
  HDTV 

27.12.2007 18:59 • neregistrovaný
"Nejprve bude nutné zajistit vhodné distribuční cesty pro tento formát a současně vyčkat doby, kdy budou diváci ve vyšší míře vybaveni novými televizory umožňujícími zobrazení HDTV."
Tak tento pristup nie je podla mna spravny. Ja ako divak cakam, kym sa v HDTV bude vysielat, inak nemam dovod take zariadenie kupovat - naco ked ho nevyuzijem. A navyse nejde len o TV. To TV podla mna nedokaze (priamo) spracovat HDTV signal, neverim ze v DVB-T MPEG2 pojde niekedy HDTV. A ake tunery maju dnesne TV prijimace? Teda navyse budem potrebovat prislusny DVB-S alebo DVB-C tuner. O DVB-S podporujucom HDTV som uz sice rozmyslal, ale koli televiznym novinam a jednemu serialu (, ktory ani neviem ako sa vola) na istej nemenovanej stanici?!
 
 
Celkový počet komentářů: 4 / zobrazují se: 1 ... 4

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist